ARM a anunțat oficial Cortex-A77 și Mali-G77, următoarea generație construită tot pe 7 nanometri, care va motoriza procesoarele Snapdragon, Exynos sau Mediatek de următoarea generație. Deocamdată nu vom vedea pe Kirin trecând la noua generație.

Cortex-A77

Nucleele de mare putere trec la următoarea arhitectură, sunt realizate tot pe 7 nanometri, oferă mai multă putere, dar consumă mai multă energie decât Cortex-A76 care este folosit la Snapdragon 855 și Kirin 980. Samsung nu a folosit Cortex-A76, ci varianta anterioară Cortex-A75 pentru procesorul S10.

Design-ul de următoare generație va fi folosit pentru procesoarele care vor opera terminale smartphone din 2020, probabil vom vedea în toamnă procesorul nou Apple A13 cu astfel de nuclee. Era așteptat să fie și un Kirin 990 cu astfel de procesoare, dar ARM nu va mai colabora cu Huawei pînă nu se rezolvă conflictul comercial SUA – China.

ARM spune că performanța Cortex-A77 este cu 20% mai mare decât a generației A76, o compară practic cu nucleele folosite de Intel al procesoarele pentru laptop-uri. Datorită creșterii de putere, vom vedea pe viitor tot mai multe procesoare cu doar 2 nuclee de putere și 6 economice, pentru a crește autonomia. Pentru partea economică se utilizează în continuare nucleele Cortex-A55 fără alte modificări.

Cortex-A77 are tot 64KB de memorie cache L1, precum și variante cu 256 sau 512 KB L2 cache. Dacă nucleele Cortex-A76 aduceau o creștere de performanță de 35% și o reducere a consumului energetic, modelul nou crește puterea cu doar 20 de procente, dar crește consumul. Nu am găsit exact detalii privind consumul de energie. Atinge tot frecvențe maxime de 3.0 GHz. Față de A76 crește cu 50% lărgimea de bandă pentru transferul de date, ceea ce va accelera sigur unele operațiuni.

Mali-G77

Acceleratorul grafic are și el parte de actualizare, versiunea anterioară Mali-G76 este prezentă și pe procesoarele Snapdragon, Exynos, Kirin și Mediatek. Aduce o nouă arhitectură, botezată Valhalla, care aduce o creștere de performanță de 40 de procente. Aici consumul de energie scade cu aproape 30% comparat cu generația anterioară, fiind produs pe o nouă tehnologie mai compactă. Astfel și dimensiunea este cu 30% mai mică.

Noua generație de procesoare aduce și o performanță crescută cu 60% pentru machine learning, iar asta se traduce prin operații legate de procesarea neurală mult mai rapide. Evident, ARM a vorbit mult despre faptul că aceste procesoare vor fi folosite în terminalele 5G, deci sunt capabile să suporte tehnologia de ultimă generație.

Mai multe detalii tehnice și teste hardware găsiți mai jos la AnandTech.

Surse: The Verge & AnandTech