Cel mai ieftin smartphone care merită cumpărat în perioada de Sărbători are un preț de 550 de lei. Sigur că există modele mai ieftine, cu prețuri între 275 și 400 de lei, însă sunt două probleme despre care o să discutăm mai jos. Dacă vrei să merite achiziția, trebuie să faci un compromis.

Cel mai ieftin smartphone

La ora asta, pentru titlul de cel mai ieftin smartphone se luptă modele de la Vonino, E-Boda și Allview. Ei cunosc publicul din România și vor să adreseze acel segment care are nevoie de produse ieftine. De aici, apar multe probleme. Oricât de bine ai alege componentele și oricât ai studia piața, realizarea unui telefon ieftin impune compromisuri. Componentele ieftine se strică. Prețul redus nu îți permite să oferi servicii premium, precum înlocuirea telefonului. Înlocuirea pe garanție devine o problemă de costuri. Așa că brandurile locale vin cu preț mic, dar încearcă să își scoată banii altfel.

Foarte des am avut comentarii care spun că în loc să repare telefoanele pe garanție, brandurile mici cer clienților să plătească reparația, care costă tot cât telefonul. Cel mai ieftin de pe eMAG este acum un Vonino care costă 210 lei. Nu știu cât va rămâne valabil acest preț.

Ca dotări, Vonino Xylo P are un ecran de 4 inch, adică extrem de mic pentru 2017, un procesor quad-core Spreadtrum SC7731C, la 1,2GHz, are 1 GB de RAM și 16GB de stocare. Are slot pentru carduri de memorie și Android 7.0, deci vă descurcați cu aproape orice. Evident, dacă sunteți Zen și aveți răbdare să proceseze tot. Are și o cameră frontală de 2 megapixeli și pe spate de 5 megapixeli. Bateria integrată este de 1.500 mAh, senzația mea e că nu va avea prea multă autonomie.

Al doilea smartphone după preț, destul de ieftin, este E-Boda Eclipse G400M, la 220 de lei. Desigur, poate se termină campania și se scumpește, asta nu știm. Tot cu ecran de 4 inch, tot cu procesor quad-core dar la 1,1Ghz, 1GB de RAM, 8 GB de stocare, cameră foto de 5 megapixeli și camera selfie de 2 megapixeli, dar cu Android 6.0. Cei 8GB de stocare internă sunt un minus și vă spun din experiență că se termină repede spațiul. Are și el card de memorie, iar bateria este de 1.700 mAh.

Cel de-al treilea cel mai ieftin smartphone din ofertă este Allview P5 Lite, care pare la reducere acum, deci se poate scumpi în următoarea perioadă. Are ecranul mai bun, de 4.5 inch, are însă procesorul quad-core la 1GHz, cu 1GB de RAM și 8GB de stocare internă, are slot de carduri și vine cu Android 6,0. Camerele foto sunt similare, de 2 megapixeli frontala și 5 megapixeli pe spate, iar bateria este de de 2.000 mAh. S-ar putea însă ca ecranul mai mare să consume bateria mai rapid.

Acestea sunt cele mai ieftine modele smartphone de pe eMAG. Dar există unul un pic mai scump, însă cu care veți face treabă și veți avea un telefon de care să fiți mulțumiți.

lenovo motorola moto c - cel mai ieftin smartphone care merita

Cel mai ieftin smartphone care merită cumpărat

Cea mai sigură alegere la acest nivel o reprezintă Motorola Moto C, un telefon realizat de Lenovo, lansat anul acesta. Modelul Moto C (foto sus) are ecran de 5 inch, are un procesor quad-core la 1,3 Ghz, are 1 GB de RAM și 8 GB de stocare, plus carduri de memorie, are Android 7.0, baterie de 2.350 mAh. Toate specificațiile sunt aici, iar despre model puteți citi și pe site-ul oficial.

Procesorul Mediatek MT6580M este un pic mai bun decât ceea ce oferă modelele de mai sus. Are nucleele Cortex-A53 la 1,1 Ghz, dar poate atinge 1,3Ghz. Adică se descurcă cu orice aplicație și Android 7.0 e un pic mai stabil și mai rapid. Camera foto de pe spate este tot de 5 megapixeli și de 2 megapixeli pe față. Are chiar și radio FM pentru pasionați.

Dacă vă place, poate fi luat de aici.

Rămâne distractiv cum telefoanele “românești” foarte ieftine au rating foarte bun, în timp ce acest model a primit rating 2 stele de la cineva care nu are achiziția confirmată. Practic, dincolo de distracția de a comenta și da note pe eMAG, utilitatea acestor comentarii se pierde tocmai din cauza acestor intervenții nejustificate ale celor care nu au cumpărat sau văzut produsul, dar știu ei cum e mai bine.