Andy Rubin, unul din creatorii Android, a lansat ieri Essential Phone, un smartphone care ar trebui să detroneze iPhone din topul mondial. Făcut din titan și cu niște dotări foarte bune, telefonul este modular, se pot conecta diverse accesorii externe.

Essential Phone

Ideea nu este deloc rea și există loc pe piață pentru terminale de top. De exemplu, nu cred că există alt model la ora actuală din titan, iar Andy Rubin spun că astfel poate supraviețui la o cădere pe beton. Terminalul are specificații de top, procesor Snapdragon 835 cu 4GB de RAM, stocare internă de 128GB, camera foto duală cu senzori de 13 megapixeli, camera frontală de 8 megapixeli, baterie de 3.040 mAh. Ecranul este de 5.7 inch, 1312×2560 pixeli cu format 19:10, cu margini foarte subțiri.

Evident, cu toate dotările astea, prețul de pornire va fi de 700 de dolari. Cred că este un pic mai bine dotat decât unele flagship-uri, dar nu sunt convins că numai Rubin va fi suficient pentru a vinde acest model.

Andy Rubin a spus că acest telefon nu mai trebuie actualizat în fiecare an, ci doar adaugi diverse module dacă vrei. De asemenea, nu are preinstalate alte aplicații, doar Android și în rest fiecare instalează ce vrea.

Problema cea mai mare, pe care o are și Andy Rubin, dar și HTC, Samsung sau LG, vine de la producătorii chinezi. La ora actuală chinezii fac un telefon similar cu 450 de dolari. Sau în unele cazuri chiar mai ieftin. De-aici vine creșterea pe care o au în ultimul timp Xiaomi, Oppo, Vivo, Le Eco – nu băgăm în discuție Huawei pentru că ei au alte componente. Dar restul jucătorilor au modele cu procesor Snapdragon de top, cu ecrane similare, cu camere foto bune, la un preț mult mai mic. Hai că interfața nu o fi perfectă sau mai dă vreo eroare, dar în rest, nu ai probleme. Iar telefonul este super-performant. Deocamdată, cei de la Samsung au rezistat bine la mai multe crize. Dar se pare că restul suportă presiunea mult mai greu.

Să vedem dacă Essential Phone va avea succes. Poate în SUA va avea, omul e cunoscut, a făcut Android și Sidekick, dar în restul lumii, nu cred.

Via