Huawei P20, următorul flagship chinezesc, a fost dezvăluit complet în imagini, specificații tehnice, versiuni disponibile și eventualul preț la care va ajunge în magazine. Discutăm fiecare aspect mai jos, dar întâi vedeți design-ul și permiteți-mi să mă enervez un pic în privința ecranului.

Update: nu va avea nici card microSD. Dacă se confirmă, pică de pe lista favoritelor.

Ecran cu moț

Abia încheiat, Mobile World Congress 2018 a adus cel puțin 10 telefoane noi care au Android și ecran cu moț. Ecranul cu breton, cu întreruperea aceea de la iPhone X și Essential Phone, care dăunează aspectului și utilității ecranului. Dacă mă aștept ca Ulefone sau Oukitel să facă asta, dacă am acceptat oarecum ideea la Zenfone 5, mi se pare absolut aiurea pentru Huawei să copieze o chestie atât de sinistră de la iPhone.

Și aici sunt două chestii. iPhone X a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea de-a lungul anilor. Elemente și idei introduse de Apple au fost tot timpul copiate. Că Samsung a avut mare succes pe tema asta nu e un secret. Dar de-aici să ajungi la faza că să copiezi ceva fundamental greșit, mi se pare o stupizenie. Acel „notch” îți micșorează brusc ecranul. Aveai un display mare pe care să vezi filme și poze, ei bine, acum tragem o bandă neagră de 1 centimetru care să acopere acel moț, iar tu vezi pe restul de ecran dacă mai ai loc. Enervant și inutil.

Poate că Asus au nevoie să facă această declarație că vor să concureze Apple. Dar un jucător de talia Huawei nu are nevoie de așa ceva. Și puteau avea un hit pentru că Galaxy S9 nu este tocmai modelul Wow pe care îl aștepta lumea. Dar Huawei reușește să lanseze iar ceva enervant. La P10 au reușit să pună buton Home sub ecran când toată lumea scăpa de butoane. Acum fac ecran cu moț. Cred că fanii Huawei vor rămâne cu seria Mate ca model de top.

Culori nebune

Da, industria de telefonie mobilă este într-o pană acută de idei. Telefoanele cam au tot ce vrei și singura problemă pe care o pot rezolva rămâne bateria. Dar vrea cineva să rezolve bateria? Nu cred. Pentru că dacă ar rezolva și bateria și ar ține 5 zile, lumea nu și-ar mai schimba telefonul o dată pe an.

În schimb, adăugăm noi opțiuni de culoare. Acest movuliu cu verde va prinde sigur, va arăta bine pe masă la terasă. Este un fel de capcană pentru muște. Fac pariu că e și lucios și se văd toate amprentele pe el.

camera foto tripla

Camera foto triplă

După cum se vede, chiar vine cu o cameră foto triplă. Anunțată pe surse ca mare inovație, se confirmă oficial, deci a fost un zvon lansat chiar de ei. Da, a atras atenția la început. Dar acum se vede clar ceva. Dincolo de faptul că nu se potrivește deloc în design, nu pare să aibă nicio funcție.

Așteptăm desigur explicația oficială de pe 27 martie. Dar nu pare să aibă vreul rol real în sistemul de camere și va fi probabil încă o lentilă foto inutilă. Și chiar arată aiurea pe spate.

Detalii tehnice

Uba din marile probleme ale Huawei este procesorul. Da, Kirin 970 a fost foarte bun la lansare, în septembrie 2017 era de top. Dar acum s-au lansat Apple A11 Bionic, Snapdragon 845 și Exynos 9810. Toate sunt peste procesorul lor, dar Huawei P20 se lansează cu Kirin 970. În lipsa unor noutăți concrete, oamenii se vor întreba dacă merită să dea banii pe un smarpthone cu procesor depășit. Cei de la GSMArena nici nu au listat procesorul, da așa a fost în fiecare an și nu cred că au acum alt procesor nou pregătit pentru P20. Modelele sunt cu 4 sau 6GB de RAM, când unii concurenți au deja variante cu 8GB de RAM. Iar un minus la marketing.

Ecranul este de 5.84 inch, FullHD+ (2280×1080 pixeli), încă o dată sub rezoluțiile oferite de concurenți. Da, iPhone nu are rezoluție, dar alte terminale sunt peste la acest capitol. Bteria ar putea fi un atuu, dacă reușesc să pună 4.000 mAh pe cel de top. Dar nu este încă 100% sigură.

Camerele foto sunt de 12 megapixeli, 20 megapixeli și 2 megapixeli. Cum spuneam, a treia este în plus și inutilă, dar să vedem care va fi explicația lor. Conform zvonurilor, pe față ar fi o cameră de 24 de megapixeli, să vedem dacă se confirmă, aici ar fi un atuu. Dar deja avem telefoane cu cameră duală pe față, deci iar pierd o oportunitate doar pentru că au vrut ecran cu moț.

Este posibil să vină cu un modem LTE foarte bun, care să permită viteze mari de download/upload pe rețelele existente. Din teasere ei lasă să se înțeleagă că ar fi peste orice alt concurent la 4G, dar rămâne să vedem prezentarea oficială.

Versiunile Huawei P20

Sunt listate oficial patru versiuni pentru P20, modelul normal care nu are decât camera duală, modelul Pro care are camera foto triplă. Nu este foarte limpede dacă P20 Plus este real sau a fost transformat în Pro. Iar Huawei va face sigur modelul P20 Lite așa cum a fost în fiecare an.

Huawei P20 Lite are ecranul de 5.84 inch FHD+, are procesor Kirin 659, 4GB de RAM, iar camera duală de pe spate are 12 megapixeli și 2 megapixeli. Cea frontală apare listată tot de 24 megapixeli, conform CT, rămâne să vedem . Bateria ar fi de 3.000 mAh.

Modelul Huawei P20 ar avea Kirin 970 și cameră duală cu 12 + 20 megapixeli. Are de asemenea frontala de 24 de megapixeli. Conform Pocket-Lint are baterie de 3.320 mAh, ceva mai mare, necesară de altfel pentru procesorul mai puternic. Dar ecranul pare același.

Modelul Huawei P20 Pro (sau Plus, nu e clar) are aceleași dotări doar că vine cu acea cameră foto triplă și este listat cu baterie de 4.000 mAh. După părerea mea strict ar trebui să aibă ecran mai mare. Sau poate că asta va fi diferența dintre P20 Pro și P20 Plus. Unul va avea ecran de 5.84 inch și celălalt mai mare. Dar nu a apărut un zvon concret pe tema asta. Sau nu am găsit eu.

Lansarea oficială Huawei P20 a fost confirmată oficial pe 27 martie, ca și cele trei lentile și faptul că se numește P20 și nu P11 cum era de așteptat. Urmărim zvonurile, vedem evenimentul de lansare peste două săptămâni și apoi tragem concluzii.

P.S. Faptul că marii producători nu mai lasă secrete și prezintă totul pe surse cu mult înainte de lansare poate părea interesant, mai ales pentru media. Dar pentru utilizatori nu este așa, cel puțin eu cred că dăunează. Fără nicio surpriză sunt puține lucruri care să te motiveze să îl cumperi. Știai deja tot despre el. Care e noutatea…

P.S.2. M-am enervat și am uitat să vorbesc despre preț, care e foarte important. Modelul P20 care va fi cel mai vândut pare să fie la 599 euro, ceea ce ar fi o veste bună pentru Huawei și pentru fani, pentru că se va vinde. Cel de top este 799 de euro, deci aproape comparabil cu S9, iar modelul Lite este de 329 euro, deci relativ ok. Desigur, se mai adaugă și taxe la afacerea asta.