Am urmărit live lansarea Huawei P30, cu varianta de top Huawei P30 Pro, în cadrul unui eveniment oficial la Paris. Se știu deja  majoritatea detaliilor, dar sunt posibile și surprize. Modelul Huawei P30 Lite nu a fost prezentat în seara asta.

 

La eveniment au avut un live stream, dar clipul nu a fost lăsat activ ulterior.

La începutul prezentprii, oficialii Huawei i-au invitat pe responsabilii din operatorii telecom, precum Vodafone, să vorbească despre tehnologia 5G și inovațiile Huawei precum Mate X prezentat la Barcelona. Apoi șeful diviziei Mobile a urcat pe scenă pentru a prezenta Huawei P30.

Lansarea Huawei P30

Oficialii companiei au reamintit că vor să fie lideri pe fotografia din buzunar și că au îmbunătățit constant camerele foto, fiind primii cu o cameră duală pe telefon și primii cu trei camere foto pe spatele telefonului. La fel, diferite elemente de fotografie au fost îmbunătățite de-a lungul anilor, precum autofocus, procesare AI și altele.

Au trecut mai departe cu analiza design-ului nou, cu un notch teardrop în mijlocul ecranului, are și marginea de sus mai subțire, dar și jos. Dimensiunile sunt similare cu dispozitivele anterioare, dar ecranul este mai mare, iar bateria este mai mare. Ecranul P30 este de 6.1 inch OLED, iar cel al P30 Pro este de 6.47 inch, OLED, cu rezoluție 2340×1080, format 19.5:9. Spun că are culorile foarte bune, dar și un consum de energie foarte bun.

lansarea huawei p30 si p30 pro

Deocamdată au prezentat culorile modelelor, negru, alb, orange și albastru, dar și aurora, care este ceva nou. Se păstrează focusul principal pe tehnologia de fotografiere, să fie cea mai bună pentru utilizator.

Cele trei camere de la P30 sunt depășite doar de cele patru camere foto de la Huawei P30 Pro. Din păcate camera periscop nu prea este cum se anunța anterior, dar are un zoom optic de 5X.

Senzorul principal rămâne cel de 40 de megapixeli, pe un format nou botezat RYYB, red-Yellow-yellow-blue, astfel primește mai multă lumină cu 40% din afară și poate diferenția lumina albă de restul detaliilor. Formatul este 1/1.7 inch, mai mare decât competitorii, astfel că poate surprinde mai multe detalii. Apertura nouă este F/1.6, iar lentila ultra-wide are F/2.2, cea pentru zoom are F/3.4. Al patrulea senzor este o cameră Time of Flight (TOF) pentru distanțe și detalii suplimentare. Are chiar un senzor pentru temperatura culorii. Sensibilitatea ISO ajunge la 200.000 la P30 și la 400.000 la P30 Pro.

Oficialul Huawei a vorbit despre fotografia pe timp de noapte și a prezentat cadre realizate cu P30 și cu P30 Pro după cum spun ei, care pe timp de noapte se văd foarte bine. Uite aici o comparație cu principali rivali.

comapratie P30 Pro vs S10 Plus vs iphone Xs Max

Au fost prezentate mai multe poze de acest gen, nu știm însă dacă sunt realizate chiar cu P30 sau sunt făcute iar de profesioniști, cu ajutorul unor camere avansate, cum s-a întâmplat la alte lansări. Oricum, dacă pui un fotograf profesionist să lucreze cu aparatul de pe smartphone vor ieși imagini mult mai bune decât poate face orice utilizator normal, iar atunci brandul se laudă degeaba, pentru că oamenii normali nu vor vedea astfel de imagini când folosesc camera.

Noile modele au și o tehnologie de stabilizare duală, atât optică, cât și digitală folosind senzorii din telefon. Zoom-ul optic este 5X și hybrid zoom este 10x, oficialii Huawei spun ca poți face 50x pe digital zoom.

La eveniment încep testările cu telefoanele, iar fac fotografii cu mai multe modele de telefoane. Încearcă să facă zoom maxim pe ceva din spatele sălii unde are loc evenimentul și să pună imaginile pe un ecran mare. Folosesc iar iPhone XS Max, Samsung Galaxy S10 Plus și Huawei Mate P30 Pro.

Cam asta este diferenta de zoom intre XS, S10 si P30

Acum scad lumina de tot în sală ca să vadă mai bine fotografie pe lumină slabă cu cele trei terminale. Au făcut de asemenea demo cu filmările realizate pe telefon, filmări cu zoom optic 5X, prezentări privind sunetul surprins în filmare și procesare AI și pentru video.

Huawei P20 Pro continuă după un an să domine topul DXOMark pentru fotografie și video, iar acum Huawei P30 Pro a luat locul întâi cu 112 puncte, adică 119 pe fotografie și 97 pe video, conform testelor DXOMark. Au adus pe scenă și un fotograf profesionist care a povestit despre lucrul său cu P30 Pro și faptul că va fi un concurs de fotografie pentru proprietarii acestui model, care se încheie în luna august.

Pe partea de tehnologie, au comparat P30 cu modelul de anul trecut P20, fiind procesor nou și alte îmbunătățiri. Oficialul Huawei spune că a fost îmbunătățit sistemul de lansare al aplicațiilor ca să nu mai fie nicio întârziere la accesarea acestora. Telefoanele Huawei nu sunt doar dual-SIM, sunt Dual SIM 4G și Dual VoLTE pentru ambele module.

Huawei Mate 30 Pro are baterie de 4.200 mAh, una dintre cele mai mari din industrie. Are încărcare ultra-rapidă cu 40W și încarcă 70% în circa 30 de minute. De asemenea are o tehnologie rapidă de încărcare wireless cu 15W. De asemenea continuă să aibă încărcare pentru accesorii externe cu wireless, precum căști sau ceasuri sau chiar alte telefoane compatibile.

Au prezentat de asemenea detalii din interfața nouă, prin care se poate naviga prin gesturi, apoi camera TOF care preia detalii 3D și care permite măsurători precise, precum și alte tehnologii noi. Include tehnologia de sharing pentru fișiere. Huawei Share OneHop va permite sincronizarea telefoanelor de ultimă generație cu Windows. Viteza de transfer va fi de 30Mbps. Telefonul va putea înregistra activitatea de pe ecranul laptopului. Copy pe PC și paste pe smartphone sau invers, copiezi text pe telefon și îi dai paste pe laptop. Dacă faci print screen la imagini cu text, poate recunoate automat scrisul și ai instant un pasaj text editabil.

Huawei are un parteneriat cu industria auto să preia pe telefon detaliile cheilor auto, încep acum cu Audi, dar urmează șapte alte branduri, astfel poți avea la tine doar telefonul și încuie sau descuie mașina și permite pornirea motorului. Nu ai nevoie de cheia wireless de la producător.

Preț Huawei P30:

  • Huawei P30 — 6GB RAM, 128GB ROM — 799 euro
  • Huawei P30 Pro — 8GB RAM, 128GB ROM — 999 euro
  • Huawei P30 Pro — 8GB RAM, 256GB ROM — 1,099 euro
  • Huawei P30 Pro — 8GB RAM, 512GB ROM — 1.249 euro