Este clar că Apple va lansa în toamnă noua generație iPhone și se lucrează din greu la iOS9, care va fi prezentat în vară, în mod tradițional. Pentru că Apple a avut mega-succes anul trecut, toată lumea se așteaptă la noi chestii extraordinare, care să atragă cumpărătorii. Ca de obicei sunt concepte SF care nu se vor regăsi niciodată în oferta Apple. Dar asta nu înseamnă că nu ne face plăcere să vedem aceste inovații și să bârfim pe seama lor. Uneori unii competitori chiar s-au inspirat din aceste zvonuri și au făcut terminale reale (se zicea ca iPhone 6 va avea un ecran curbat pe laterală).

iphone 7
iPhone 7 – ecranul acoperă și partea de jos cu butonul Home

iPhone 7

În opinia mea, iPhone 7 nu va vedea lumina reflectoarelor anul acesta. Orice fan Apple știe că după generația 6 vor fi lansate versiuni precum 6S sau 6C. Totuși, persistă și zvonurile că va fi lansat anul acesta și iPhone 7. Conform acestor informații, Apple va lansa un model nou de 4 inch, unul de 5 inch și unul de 5,5 inch. Evident, următoarea generație de telefoane va beneficia de o ranforsare a carcasei, care nu se va mai îndoi ușor. Este probabil singura informație logică de pînă acum.

Analiștii consideră că Apple, după ce va lansa ceasul în martie/aprilie, va lansa noua generație smartphone în vară, respectiv modelee 6S/6C și va lansa iPhone 7 în toamnă. Ei consideră că astfel vor putea să vândă și mai mult decât anul anterior. Sunt citate diverse decizii ale lui Tim Cook, care a demonstrat că nu vrea să respecte istoria Apple, ba chiar face lucrurile cum vrea el. Alții zic că o nouă generație va fi lansată împreună cu Apple Watch. Este evident că nu știe nimeni adevărul.

Eu vă spun că ar fi imposibil, pentru că o astfel de decizie ar implica că iPhone 6S este deja gata și chinezii ar fi anunțat că începe producție, iar detaliile tehnice și imaginile ar fi început să circule. Dar nu este așa.

 

iPhone 6S - îmbunătățiri minore
iPhone 6S – îmbunătățiri minore

iPhone 6S

După tradiție, iPhone 6S va aduce doar îmbunătățiri hardware și software. Procesorul mai bun, camera foto mai bună, iOS 9. Mici detalii, fără mari diferențe de preț. Se vorbește peste tot despre ecranul de 5 inch, adică nu va mai fi de 4,7 inch ca la 6.

De asemenea se discută detalii de genul – “va avea 2GB de RAM sau nu?”… Păi sincer, ar fi cazul, pentru că la Android deja ajung la 4GB anul acesta. Dar este la fel de adevărat că iOS nu are nevoie de atâta RAM. Însă asta nu înseamnă că oamenii nu fac comparații și nu cumpără pe baza specificațiilor, pe principiul “mai mult este mai bun”.

 

iPhone 6C - versiunea ieftină
iPhone 6C – versiunea ieftină

iPhone 6C

Evident, nu putea lipsi din discuție varianta ieftină. Cum spuneam mai sus, unii zic că Apple va scoate un nou device de 4 inch, pentru nostalgici, actualizat cu tehnologii noi. Iarăși, părerea mea: nu se poate. Un astfel de device ar fi un fail, pentru că pur și simplu nu există loc pentru destulă baterie. Iar discuții despre cele 6 ore autonomie, iar plânsete, iar articole acide: “Apple va da faliment!”. Mai degrabă cred că, în mod tradițional, va fi un iPhone 6 cu carcasa de plastic, procesor mai vechi de la 5S eventual, la un preț cu 30% sub celălalt. Mult peste valoarea reală. De asemenea, nu exclud nici faptul că Apple ar putea renunța la seria C după eșecul iPhone 5C, care nu a prea avut fani.
 

iOS 9 - focus pe stabilitate
iOS 9 – focus pe stabilitate

iOS 9 – stabilitate și viteză

Se spune că iOS9 va fi lansat în beta din vară, cel mai probabil la conferința Apple WWDC din iunie. Noul sistem de operare nu aduce inovații masive, focusul Apple este pe eliminarea bug-urilor, stabilitate și viteză. Primele îmbunătățiri se vor vedea de la iOS 8.3, spun sursele, care va fi lansat în beta în martie. Apoi vine versiunea 9 la care vor fi implementate toate optimizările. Ar fi mișto să mai lucreze și la autonomie și la faptul că se mai încinge procesorul în jocuri sau video.

Voi ce ați aștepta de la următoarea generație?

Surse: iPhone 7, iPhone 6S, iPhone 6C, iOS 9.