iPhone 8, modelul aniversar al Apple care ar marca 10 ani de la lansarea telefonului, apare într-o serie de imagini fără un buton pe ecranul principal. De aici, oamenii speculează iar că au făcut un senzor de amprentă sub sticla frontală, că pe spate nu apare.

Ideea nu este nouă, s-a tot discutat despre ea, ba chiar Samsung lăsase să se audă că Note 8 va avea și el așa ceva. Însă zvonurile au luat o nouă turnură săptămâna trecută, când s-a auzit că Note 8 nu va avea așa ceva, pentru că experimentul de autentificare pe sticlă a eșuat. Credeam că nici iPhone 8 nu va avea tehnologia. De altfel, cum spuneam și la Note 8, este posibil să treacă la senzorul plasat pe laterala telefonului. Oricum pui mâna pe laterală, de ce să nu deblochezi direct cu amprenta?

Oamenii pornesc această discuție de la fotografie de pe Reddit, care arată componente ale iPhone. Ele arată așa ceva:

ads

După părerea mea ar putea fi doar piese printate 3D, tot de cineva care vrea să se dea cunoscător. Cum și imaginea de mai sus este făcută prin Photoshop, nu reprezintă vreun produs real. Zvonul este însă atât de interesant încât toată lumea îl comentează și este principalul subiect de discuție la cafea.

Forbes merge chiar mai departe și sugerează că tot ecranul iPhone 8 dispune de acest senzor și oriunde ai pune degetul se deblochează, ceea ce este cam bizar. Sau ar sugera de fapt un alt tip de autentificare, tot biometrică, dar bazat pe puls sau orice altceva decât amprentă.

Este foarte adevărat, Apple a fost cel care a lansat autentificarea cu amprentă la iPhone 5S. Bine au existat multe dispozitive cu cititor de amprentă înainte. Un PDA Toshiba, laptopuri Thinkpad, un HTC foarte vechi. Vorbim de un cititor de amprentă modern, rapid, pentru utilizarea de zi cu zi. De fapt, țin minte că prezentarea Apple s-a concentrat foarte mult pe faptul că nu stocau datele utilizatorilor și că hackerii nu puteau obține amprenta ta, fiind stocată cumva criptat pe un chip special.

Este clar că producția iPhone începe mai devreme și că oamenii de la fabrică au acces la componente și piese, dar eu cred că este prea devreme ca astea să fie detaliile oficiale. Și chiar dacă va avea ecran complet pe față, senzorul va fi în altă parte. Mai vedem.