iPhone XI, următorul terminal Apple (posibil să fie numit și iPhone 11), se va lansa cu siguranță în septembrie. Pînă atunci putem doar să facem speculații pe baza zvonurilor și a imaginilor care apar pe surse.

Variante iPhone XI

Zvonurile vorbesc despre trei versiuni de iPhone în 2019, exact la fel cum a fost și anul trecut. Fără nicio mare surpriză, variantele propuse vor fi iPhone XI, iPhone XI Max și iPhone XR2 sau XR 2019, nu este foarte clar. Din păcate visul unui iPhone compact și ieftin rămâne doar un vis, nu se mai întoarce oficial modelul SE, cel puțin nu va fi resuscitat pînă când Apple nu devine cu adevărat disperat să relanseze vânzările. Deocamdată își permit să mai scadă un an.

Cele trei terminale vor avea ecrane OLED de 5.8 inch și 6.5 inch (pentru XI și XI Max) și un display LCD de 6.1 inch pentru XR 2 sau cum se va chema el. Modelele mai ieftine păstrează camera foto duală pe spate (aparent), iar iPhone XI Max va avea o cameră triplă, care a apărut în diverse variante. Una ar fi ca în poza de mai sus, cu trei lentile una peste alta, dar circulă și o variantă cu un format ca la Mate 20 Pro, într-un modul pătrat. Deocamdată nu știm cum va arăta exact, dar prin vară vor apărea husele pentru iPhone XI, atunci vom avea mai multe indicii.

Baterii mai mari

Analistul KGI Securities care face mereu cele mai precise previziuni privind telefoanele Apple, Ming-Chi Kuo, a declarat recent că noile modele vor avea baterii mai mari. Este omul care a anticipat lansarea iPhone SE, pe vremea când nimeni nu credea, doar pe baza zvonurilor și a legăturilor pe care le are cu cei care produc componente pentru Apple. Cam toate previziunile lui s-au confirmat.

Este foarte adevărat, utilizatorii Apple sunt deseori ironizați de fanii Android, pentru că spun că bateriile sunt mici și țin foarte puțin. Însă în realitate cam toate terminalele flagship au problema asta, cu mici excepții. Iar deseori telefoane cu baterie de 4.000 mAh au o autonomie mai mică decât modelele iPhone care au 2500 mAh. Din cauza optimizărilor software și hardware, Apple și-a permis ca pînă acum să includă baterii de capacitate mai mică, dar a compensat acest lucru cu alte tehnologii precum încărcarea rapidă și o mulțime de accesorii pentru încărcare foarte simpatice.

Se pare însă că iPhone Xi va aduce în 2019 baterii de capacitate mai mare și una din funcțiile de top de la rivali: prosibilitatea de a încărca wireless un alt gadget. Conform MacRumors, modelul entry, noul XR, va avea 4GB de RAM pentru prima dată, iar telefoanele vor include și alte tehnologii noi. Ultra Wideband sau UWB este o tehnologie radio care va permite localizarea mai precisă în interior (pentru mall-uri, complexuri comerciale, spații de birouri), iar Face ID va fi îmbunătățit.

Nu avem alte informații clare, dar circulă deja zvonul că iPhone XI va avea baterie de 4.000 de mAh, deși mai realist ar fi ca XI Max să aibă o baterie atât de mare. Ceea ce înseamnă că modelele mai mici ar putea avea baterii de 3.500 mAh, o veste foarte bună.

Legat de mufa de încărcare circulă zvonurii contradictorii, foarte mulți au scris că noile iPhone primesc în 2019 mufa USB Type-C, alte publicații au scris recent că Apple nu va schimba mufa de încărcare și va fi aceeași. Pentru că au un ecosistem masiv de accesorii care se bazează pe aceste mufe și ar fi o prostie să o schimbe. Dar să nu uităm că UE cere de ceva vreme ca Apple să treacă la aceeași mufă cu producătorii de telefoane Android.

iphone xi waterproof

Camera foto triplă

Unele zvonuri spun că și iPhone XI va avea camera triplă, altele spun că doar XI Max va avea camera triplă, iar celelalte vor avea camere duale. XR avea camera single, să vedem dacă va fi măcar actualizat la camera foto duală. Despre camera triplă circulă câteva informații.

Analistul spune că vor fi trei lentile diferite (wide, telephoto și ultra-wide), spre deosebire de rivali care folosesc un setup de genul cameră normală, zoom și ultra-wide.

iphone 11 triple camera mockup

Designul acesta e confirmat de mai mulți “specialiști în zvonuri”, genul care dau toate informațiile posibile, atât zvonuri cât și invenții grosolane, dar care apoi șterg zvonurile care nu se confirmă și susțin că au un parcurs perfect, fără nicio eroare. Cum spuneam, camera seamănă mai mult cu Mate 20 Pro, oarecum modificată în Photoshop.

Despre camera frontală pentru poze selfie circulă de asemenea multe zvonuri. Unii zic că vom vedea și la iPhone un design cu gaură în ecran (punch hole), din primele imagini pare destul de interesant. A circulat un zvon conform căruia vor adopta camera 3D de la Sony, dar o informație de zilele trecute spune că aceasta va fi amânată pentru 2020.

Fie că va fi cameră 3D sau nu, cea mai bună veste mi se pare că Apple va renunța la notch. Deși rareori Apple schimbă cursul pentru un design deja adoptat, este posibil ca acest notch să fie văzut ca o cauză a scăderii vânzărilor și să fie eliminat. Iar ecranul este mai vizibil, lucru care face totul să arate mai bine.

Apple nu va scăpa însă de probleme pînă nu va regândi politica de prețuri. Lansarea va fi pe 10 septembrie 2019 din primele estimări, iar analiștii cred că noile modele vor avea prețuri similare cu cele de anul trecut.

Dacă aflu ceva concret am să vă scriu imediat.