Samsung pregătește un smartphone cu Android și Windows 10, conform unui proiect depus pentru a obține un patent. Mi se pare interesant, mai ales dacă vine cu funcția Continuum. Se pare însă că Windows va rula virtualizat, așa că s-ar putea să existe un lag mare și o experiență negativă.

samsung-windows-on-android-100681035-large
Sursa: PCWorld

Ideea celor de la Samsung ar fi să rulezi aplicații exact ca pe PC pe un smartphone Android. Pentru asta Windows 10 rulează într-un mediu virtualizat, așa cum poți rula acum Android pe orice dispozitiv cu Windows 10.

Pe lângă un smartphone dedicat, patentul Samsung acoperă și alte dispozitive, precum tablete, laptopuri și altele. A fost depus în Coreea de Sud. Samsung a precizat că prin acest sistem se va putea utiliza orice alt sistem de operare, nu doar Windows 10, ci și Tizen, Linux sau poate MacOS.

Deși rulează virtualizat, al doilea sistem de operare poate fi controlat și prin touchscreen și prin mouse sau tastatură (Bluetooth). De asemenea, ai acces la orice aplicație disponibilă pe el.

HP a realizat o inovație oarecum similară, un smartphone cu Windows 10 Mobile, dar care vine cu virtualizare pentru a rula și aplicațiile native „Win32”. Microsoft lucrează la un sistem care va permite aplicațiilor clasice Win32 să ruleze pe Windows 10, dar au fost puține progrese reale. Pe smartphone-ul HP Elite X3 aplicațiile rulează virtualizat.

Cred că și la nivel de laptop/tabletă este interesant să ai un device care rulează ambele sisteme de operare, poate fi și tabletă de divertisment cu acces la Google Play, dar și dispozitiv Windows cu acces la toate aplicațiile.