Samsung a anunțat oficial că lucrează la un senzor foto care să rivalizeze ochiul uman, oferind imagini la rezoluție de 600 de megapixeli.

Senzor foto de 600 de megapixeli

Compania sud-coreeană a surprins pe toată lumea anul trecut, când a anunțat oficial lansarea unui senzor foto de 108 megapixeli. Era ceva aproape imposibil, nici cele mai performante camere foto existente pe segmentul profesional nu aveau astfel de senzori. Desigur, fiind un senzor de smartphone, nu are dimensiunile foarte mari, ceea ce se traduce printr-o dimensiune relativ mică a pixelilor (0.8 nm). Astfel, modul de procesare se schimbă, putând uni pixelii alăturați pentru a realiza imagini mai bune în condiții de lumină scăzută. Astfel, Nona-cell, sistemul de unire a 3×3 pixeli apropiați permite fotografii cu pixeli de 2.4 nanometri.

Yongin Park, șeful diviziei de senzori foto la Samsung, a estimat că vederea umană are o rezoluție de 500 de megapixeli. El a spus că astfel senzorii foto DSLR de 40 de megapixeli sunt depășiți, iar senzorii foto de smartphone nu au nicio șansă reală. Deci planul său ar fi să lanseze un senzor de 600 de megapixeli care să permită realizarea unor imagini de o calitate fără precedent. A lăsat să se înțeleagă că va continua tehnologia de micșorare a pixelilor (cei mai mici fiind acum de 0.7 nanometri, tot Samsung).

Senzorii foto de la smartphone vor fi ulterior integrați în mașinile autonome, drone, dar și alte dispozitive IoT (Internet of Things), a spus el. De aceea, Samsung vrea să producă un senzor de imagine de 600 de megapixeli, capabil să fie folosit la orice astfel de aplicație. “Prin inovațiile noastre, suntem hotărâți să deschidem oportunități nelimitate prin lansarea senzorilor de imagine cu rezoluție mai mare decât vederea umană”, a explicat șeful diviziei de senzori Samsung.

Yongin Park nu a spus exact când vor fi lansați noii senzori, dar a spus că dezvoltarea tehnologiei va continua pe parcursul anului 2020. Acum câteva săptămâni, unii dintre cei mai cunoscuți zvoneri din industria mobilă au dat ca sigură anunțarea unui senzor Samsung de 256 megapixeli, realizat tot împreună cu Xiaomi, ca și cel de 108 megapixeli. Am senzația că editorialul semnat de oficialul companiei sud-coreene a vrut să le dea peste nas tocmai din cauza asta.