Samsung Z4, al șaselea telefon sud-coreean cu platforma Tizen, a fost lansat oficial. Dacă ne uităm la detalii însă, e un lucru bun că aduce Tizen 3.0, dar detaliile tehnice reprezintă un pas înapoi. Vestea mai bună ar fi că este foarte ieftin.

Samsung Z4 launch

Ecranul acestui model a scăzut la 4.5 inch, rezoluție clasică de 800×480 pixeli, după ce la Z3 au avut un ecran de 5 inch 720p. Încep să cred că modelul a concurat vreun terminal din seria Galaxy și era nevoie să-l readucă înapoi la nivelul generației Z2. Pentru că Samsung Z2 mai avea un display atât de mic.

Procesorul Samsung Z4 este quad-core la 1.5GHz, probabil tot făcut tot de Spreadtrum, chiar dacă nu se specifică nicăieri. Ei au cam făcut procesoarele pentru toată seria Z. Are 1GB de RAM, adică la ora actuală e cam minimum pentru un telefon decent.

ads

Camera foto de pe spate a scăzut și ea, la 5 megapixeli, după ce Samsung Z3 a adus 8 megapixeli pentru prima oară. Această revenire arată că Samsung a avut un motiv clar să declaseze telefonul față de generația anterioară. Camera pentru selfie rămâne de 5 megapixeli, la fel ca cea de anul anterior.

Încă un pas înapoi este reprezentat de baterie, care scade la 2050 mAh, față de anul trecut la Z3 unde ajunsese la o valoare decentă, 2.600 mAh. De asemenea este de notat faptul că Samsung Z3 nu poate fi actualizat la Tizen 3.0. El a venit din fabrică cu Tizen 2.3 și a primit o actualizare la Tizen 2.4, dar nu primește varianta 3, încă un semn de întrebare care arată că telefonul a atras prea multă atenție.

Chiar citisem o știre în care producătorul de procesoare Spreadtrum vorbea despre un flagship cu Tizen, care să folosească un procesor mai puternic de la ei. Se pare că Samsung nu a dorit deocamdată să facă un flagship cu Tizen, nici măcar un telefon decent. Cel care ar fi candidat la statutul de best-buy, Z3, tocmai a fost decăzut din drepturi la generația a patra. Probabil a concurat cu A3 sau J3 și le-a redus din vânzări pe acest segment.

Eu personal n-aș cumpăra un smartphone cu Tizen din singura teamă că nu vor merge toate aplicațiile pe care le folosesc. Aceeași chestie s-a întâmplat cu Windows Mobile, apoi cu Blackberry OS, acum vine Samsung cu Tizen. Știm că probabil au aplicații de Facebook, Google și Office. Dar utilizatorii nu se rezumă doar la astea. Oricâte eforturi ar face să aducă aplicații nu vor putea prinde din urmă Android sau iOS, deci nu pot avea un succes global. Probabil de-aia vizează doar noii utilizatori de mobile, cei care iau acum primul device smart și nu știu încă la ce să se uite. Înțeleg că Samsung Z4 este dedicat pentru piața din India. Nici măcar chinezii nu cred că vor cumpăra așa ceva.

Nu avem oficial un preț, dar neoficial pe surse din India prețul va fi de circa 110 dolari.