Vuiește presa: a reapărut teoria conspirației cu Apple care lansează un iPhone ieftin ca să crească rapid vânzările. Ba chiar cel mai mare iPhone de pînă acum. Întâi, nu uitați ce înseamnă pentru Apple un model ieftin, discutăm prețul mai jos. Ca de obicei zvonurile sunt pline de confuzii, dar vă lămuresc eu imediat.

De câteva luni se vorbește despre iPhone SE2. Unii confundă acest model cu iPhone X 2 sau cu un fel de iPhone X SE. Alții confundă acest model cu iPhone SE într-o versiune nouă. Adică, ar fi un iPhone 8, cel mic, cu carcasa de plastic și preț foarte mic. Zvonul este întreținut de Ming-Chi Kuo, analist la KGI Securities, omul care a anticipat lansarea iPhone SE atunci când nimeni nu credea. Dar să nu uităm ceva.

iPhone 5 a fost foarte bine vândut. iPhone 5C a fost primul iPhone “ieftin”, lansat la un an după 5. Apoi, într-un moment de inspirație, cineva a zis să termine tot stocul de ecrane/baterii și așa mai departe, folosind platforma de la 5, sub un alt nume. Așa a fost făcut iPhone SE. Dar era deja a treia ediție. Da, puțină nostalgie, dorința de a avea un telefon mic și compact, camera foto foarte bună, prețul, toate au contribuit la succes.

La începutul lui 2018, toată lumea spunea că iPhone SE 2 va continua seria iPhone X. Acest zvon se dovedește tot mai mult un bluf, se pare că X a fost un model aniversar care nu va fi continuat. Dar nu cred nici varianta că anul ăsta scăpăm de tot de moț în cazul Apple. Mai mult cred că va fi un redesign pentru moț, cu modele noi, diferite. Unul mai mare și unul mai mic, pe stilul 8 / 8 Plus. Iar un model va păstra designul clasic Apple cu buton de Home. Ăsta pare cel mai credibil zvon la ora asta.

Și atunci ce este iPhone SE 2? E posibil ca prin laboratoarele Apple să se încerce iar o variantă de tipul SE. Dar cum spuneam mai demult, SE înseamnă second edition, deci nu poate fi oficial SE 2, nu cred că se poate. Logic ar fi Third Edition sau Second Edition Revisited. Sau altceva, dar nu SE2. Poate fi un telefon cu ecran de iPhone 8, cu sau fără buton, cu plastic pe spate. Dar să nu uităm, ceva.

iPhone 5 a fost lansat la vreo 350 de euro, iPhone 5c 300 de euro, iPhone SE 300 de euro. Iar la noi costau 2000 de lei. Iar zvonul despre iPhone SE 2 menționează cât de ieftin ar fi acest nou model Apple: 550 de dolari.

Păi dacă prețul în State va fi de 550 de dolari, acest nou iPhone SE 2 va ajunge în România la un preț de 3.000 de lei spre 3.500 de lei. Cel puțin nu va fi considerat deloc ieftin, ca percepție. Românii caută telefoane de 1.000 de lei. Iar cine va cumpăra iPhone SE 2 va fi privit precum cei cu 5C, cu apelativul “săracule!” …

În rest, teoria sună bine. Să vedem cifrele Apple pe primele trei luni din 2018. Se spune că vânzările iPhone X au fost foarte mici în perioada ianuarie-martie, că iPhone 8 Plus a rămas ok, dar și iPhone 8 a avut de suferit. Dacă Apple a pierdut masiv teren (cum spuneau cei de la Huawei că sunt acum numărul doi mondial), cred că Apple va lansa un model mai ieftin. Cred că vor încerca orice să crească vânzările iar.

Dar dacă zvonurile se dovedesc false și Apple a vândut bine în perioada asta, nu cred că va fi cazul. Iar anunțul oficial este pe 1 mai.