ARM, producătorul arhitecturii hardware pe care operează majoritatea smartphone-urile de astăzi, a realizat un studiu care prezintă evoluția pieței și cifrele le dau dreptate oarecum celor de la Microsoft/Nokia, HTC sau Mozilla. Nișa de smartphone-uri premium se păstrează, dar cresc mult în următorii ani vânzările de terminale ieftine, iar prețurile se tot duc în jos. Anul 2014 va aduce smartphone-uri la 20 dolari consideră analiștii.

studiu ARM

Cei de la ARM spun că în 2018, peste nici patru ani, terminalele ieftine sub 100 de dolari vor reprezenta 1 miliard de unități, adică cea mai mare parte a vânzărilor realizate de producători. Terminalele de nivel mediu vor reprezenta de asemenea o piață foarte mare și în creștere, iar zona de smartphone de top își păstrează publicul fidel, având un volum relativ similar cu anii precedenți, dar fără creșteri semnificative.

Anul trecut deja cele mai ieftine smartphone-uri au ajuns la 60 de dolari, arată studiul ARM. Cel puțin Lenovo a avut un astfel de model. Apoi jucătorii chinezi au scăzut prețurile terminalelor fără brand la circa 35 de dolari. Acum, pe parcursul lui 2014, prețurile entry vor coborî la 20 de dolari.

Ținta ARM și a marilor jucători este să vândă telefoane către cele 3/4 miliarde de oameni care nu au în acest moment niciun fel de dispozitiv mobil. În general tocmai cei din zonele foarte sărace ale planetei.

Pe măsură ce tehnologia evoluează și este mai peformantă produsele mai vechi se ieftinesc. De asemenea, optimizările software permit acum rularea de aplicații pe configurații mai ieftine. Iar tendința se accentuează pe măsură ce trece timpul.

Și când te gândești că primul smartphone oficial, iPhone, s-a lansat în 2007 cu un procesor ARM… Acum și cele mai ieftine dispozitive au putere de procesare peste primul iPhone. Terminalul Apple costa la lansare 600 de dolari 🙂