ARM, producătorul arhitecturii hardware pe care operează majoritatea smartphone-urile de astăzi, a realizat un studiu care prezintă evoluția pieței și cifrele le dau dreptate oarecum celor de la Microsoft/Nokia, HTC sau Mozilla. Nișa de smartphone-uri premium se păstrează, dar cresc mult în următorii ani vânzările de terminale ieftine, iar prețurile se tot duc în jos. Anul 2014 va aduce smartphone-uri la 20 dolari consideră analiștii.
Cei de la ARM spun că în 2018, peste nici patru ani, terminalele ieftine sub 100 de dolari vor reprezenta 1 miliard de unități, adică cea mai mare parte a vânzărilor realizate de producători. Terminalele de nivel mediu vor reprezenta de asemenea o piață foarte mare și în creștere, iar zona de smartphone de top își păstrează publicul fidel, având un volum relativ similar cu anii precedenți, dar fără creșteri semnificative.
Anul trecut deja cele mai ieftine smartphone-uri au ajuns la 60 de dolari, arată studiul ARM. Cel puțin Lenovo a avut un astfel de model. Apoi jucătorii chinezi au scăzut prețurile terminalelor fără brand la circa 35 de dolari. Acum, pe parcursul lui 2014, prețurile entry vor coborî la 20 de dolari.
Ținta ARM și a marilor jucători este să vândă telefoane către cele 3/4 miliarde de oameni care nu au în acest moment niciun fel de dispozitiv mobil. În general tocmai cei din zonele foarte sărace ale planetei.
Pe măsură ce tehnologia evoluează și este mai peformantă produsele mai vechi se ieftinesc. De asemenea, optimizările software permit acum rularea de aplicații pe configurații mai ieftine. Iar tendința se accentuează pe măsură ce trece timpul.
Și când te gândești că primul smartphone oficial, iPhone, s-a lansat în 2007 cu un procesor ARM… Acum și cele mai ieftine dispozitive au putere de procesare peste primul iPhone. Terminalul Apple costa la lansare 600 de dolari 🙂
iPhone 2G, hmm, ce telefon 😀
Doar ca in momentul de fata, mai nimic nu merge pe el.
Piata entry-level mi se pare piata pe care se bat acum toti, dar in opinia mea, este detinuta de Moto G si Lumia 520.
imi aduc aminte de telefoanele nokia care inca se mai comercializeaza cu preturi de sub 100lei si cred ca in curand vor fi inlocuite de cele cu touch-screen gen samsung star 3, atunci acele nokia vor deveni piese de muzeu la propriu
alegerea veche de cand a aparut piata de desfacere: vinzi putin si scump cu marja mare sau mult si ieftin dar cu marja mica.
sa vedem Apple cat mai sta departe de piata low end pentru ca se pare ca toti ceilalti producatori s-au infipt binr in ea
Smarphon-urile se vor ieftinii din ce in ce mai tare datorita concurentei largi de pe piata, cam toti producatori de smartphonuri au cam aceleasi specifiicatii nediferentiinduse aproape deloc, inafara de design.
@Gorby e genial Moto G, la 8 milioane cu tot cu TVA ai un telefon care acum 1 an era flagship + soft adus la zi + seriozitatea Motorola
Vin chinezii tare din urmă cu telefoane din ce în ce mai ok cu prețuri din ce în ce mai mici. În timp ce low end-ul se ieftinește. High end-ul rămâne la aceleași prețuri. De asta se înregistrează creștere pe segmentul de jos.
@Daniel Mitran: Il gasesti si mai ieftin daca stii unde sa cauti 😀
@230v: Chinezii fac multe telefoane, dar putine sunt de calitate.
@230v unii sunt multumiti de chinezarii ca sunt ieftine, dar dupa ceva timp se strica, cum e cazul allview, si raman cu buza umflata.
@Cristian Si sa se strice cu totul nu e singura parte negativa.
E deosebit de neplacut si sa se miste infect datorita softului prost sau procesorului rahitic sau a memoriilor puse cu zgarcenie. Iti iei un smartphone pentru a ai vazut ciobani care se dau toata ziua pe net cu el si stai toata ziua si il injuri. Totul se incarca greu, dai sa raspunzi si pana reactioneaza pierzi apelul, te chinui sa scrii SMS-uri cu taste minuscule si asa mai departe.
Il cumperi sa iti imbunatateasca viata si nu iti aduce decat nervi
@Daniel Mitran desigur au specificatii bune, pt marketing, dar si softul este de multe ori foarte prost optimizat, iti vine sa-l spargi singur
@Cristian
Ai dreptate cand spui ca de cele mai multe ori softul este optimizat foarte prost, si pe langa asta cele mai multe terminale sub branduri romanesti nu mai ofera un sprijin software cu update-uri.
@Cristian, @iFlorin208
Da, sunt cazuri in care un AOSP curat, compilat cu Linaro, zboara pe langa softul default. Pacat de ca nu toti publica sursele kernelului (care ar trebui sa fie GPL) sau blocheaza bootloader-ul.
Pretul merge in jos, dar si calitatea telefonul e la fel de scazuta.
@Hainarosie Iuliana Maria tot vorbim pe la alte articolele despre terminalele Motorola. Au dovedit ca se poate si calitate buna la pret mic, daca producatorul este dispus sa taie aproape in totalitate marja de profit