Pe lângă investițiile în aplicații și tehnologii pentru copiii bolnavi, am descoperit la evenimentul Fundației Vodafone și investițiile realizate în tehnologie medicală, care poate salva vieți.

marie curie

Vă redau mai jos câteva proiecte interesante ale Fundației.

1) Fundația Vodafone a ajutat la construirea și dotarea celei mai moderne secții de terapie intensivă pentru nou-născuți, la spitalul de copii Marie Curie.

Neuronavigația este un sistem computerizat care constă în redarea pe un monitor a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este de fapt un GPS al creierului, care oferă informații utile chirurgului despre poziția instrumentelor sale.

Utilizând acest sistem, neurochirurgul poate vizualiza pe baza investigațiilor neuroimagistice prealabile (CT sau RMN) anatomia pacientului 3D și poziția instrumentelor chirurgicale în raport cu structurile cerebrale ale pacientului, putând astfel extirpa tumorile cerebrale cu o precizie deosebită, salvând funcțiile creierului și reducând leziunile.

Inciziile mari nu mai sunt necesare, pentru că precizia localizării unei tumori este de sub 1 mm cu o astfel de tehnologie. Astfel, printr-o gaură mică se pot scoate tumori foarte mari dacă voletul osos este poziționat corect, cu atingerea tuturor punctelor tumorii, fără a leza țesut sănătos. Totodată, scade și timpul operator principal – într-o tumoră de 5 cm, chirurgul știe permanent unde se află. Dacă este în centrul tumorii, viteza lui de lucru este foarte mare și securitatea pacientului crește semnificativ, pentru că știe că nu există țesut sănătos în jur care să poată fi lezat.

2) Informatizarea centrului de transplant de la Spitalul Sf. Maria din București. Medicii implicați în activitatea de transplant în acest spital au nevoie de tehnologii moderne pentru a comunica eficient, iar pacienții au nevoie ca doctorii să le poată da un raspuns cât mai rapid atunci când sunt cautați bolnavi compatibili pentru organele recoltate. Fundația Vodafone a finanțat un proiect realizat de Asociația Dăruiește Viața. Sistemul nou permite comunicarea dintre sala de operație, amfiteatru, medicii implicați în sedarea și supravegherea pacienților și chirurgii care realizează efectiv intervențiile chirurgicale. Medicii de anestezie terapie intensivă si chirurgii vor primi tablete care să le permită vizualizarea datelor medicale de oriunde s-ar afla.

3) Tehnologie pentru pacienți cu probleme de sănătate din zona rurală. Prin țară există numeroase persoane în vârstă cu boli cronice. Ei ar trebui să facă zeci și sute de kilometri pînă la cel mai apropiat spital. Aici tehnologia poate oferi soluţii inovative, sigure, portabile sau interactive care să-i ajuta pe bătrâni să evite deplasările inutile şi să le permită să-şi menţină starea de sănătate. Fundația a sponsorizat Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, care a achiziționat un laborator medical mobil care, prin intermediul unei soluții de telemedicină, va efectua analize EKG pentru pacienții cu probleme cardiovasculare din mai multe sate din județele Timiș și Caraș-Severin.

Și mai sunt și alte proiecte, la fel de interesante.

La 18 ani de la înființare, bilanțul Fundației Vodafone România arată cam așa: 23 de milioane de euro pentru 1,4 milioane de beneficiari.