Astăzi vă scriu de la evenimentul anual al Fundației Vodafone, iar focusul este pe proiectul Mobile for Good, devenit acum Connecting for Good. Tehnologia poate schimba în bine viața oamenilor și societatea, dacă o punem la treabă cum trebuie.

fundatia vodafone romania

Update: înregistrarea poate fi urmărită online pe Youtube. Eu am să adaug aici informațiile importante prezentate pe parcusul conferinței. Fundația Vodafone marchează anul acesta 25 de ani de la lansarea la nivel internațional. În România este prezentă de 18 ani, iar de-a lungul anilor am scris despre proiectele lor de nenumărate ori.

Dau câteva exemple la întâmplare: oferta pentru surdo-muți sau aplicația specială dedicată celor cu boli incurabile

Fundația Vodafone România a finanțat proiecte în valoare de 23 de milioane de euro pentru 1,4 milioane de beneficiari în cei 18 ani de la înființare. Prin Mobile for Good, care a fost lansată în 2012, s-au realizat pînă acum programe de 2.9 milione de euro, cu peste 30.000 de beneficiari.

ads

Acum povestesc cu Sorin Târnoveanu de la Marie Curie și Alenxandru Popa, Inima Copiilor, despre proiectul de la spitalul de copii Marie Curie din București. Acolo Vodafone a finanțat cea mai modernă secție de terapie intensivă pentru nou-născuți din Sud-Estul Europei, proiect în care s-au investit 2 milioane de euro. Echipamentele de ultimă generație permit medicilor să aibă o imagine completă din interiorul pacientului care trebuie operat și să evite la maximum riscurile intervenției. Probleme care înainte necesitau internare și dependența de aparate se pot rezolvat acum într-o singură intervenție și pacientul pleacă apoi acasă.

marie curie

Leon Dănăilă vorbește despre începutul neurochirurgiei în România și cum tehnologia a ajutat la scăderea mortalității. Practic, la început operațiile tumorilor se făceau primitiv, cu pierderi masive de sânge și supraviețuitorii rămâneau deseori paralizați. Rata mortalității atingea 60-65%. Leon Dănăilă a obținut o bursă să studieze operațiile pe creier în Statele Unite, bursă Fullbright.

Leon Danaila

După întoarcerea din străinătate, Leon Dănăilă a primit o clădire care să devină bloc operator pentru neurochirurgie, iar după utilizarea microscopului, rata de eșec a scăzut la 3-4%, procent care se menține și acum. A studiat și psihologia pentru a putea discuta cu pacienții despre intervenție și despre ceea ce poate face medicul mai mult decât operația. Dacă pacientul este deprimat la intervenție, după operație sistemul imunitar va fi mult slăbit, ceea ce îi pune viața în pericol, spune Leon Dănăilă. La polul opus, bolnavi paralizați sau în comă s-au recuperat și au plecat acasă pe picioarele lor.

vodafone connecting for good

Urmează un nou panel, în care se discută despre rezultatele Connecting for Good. Proiectul este activ de 4 ani în România. S-au încheiat 19 proiecte, iar anul acesta sunt lansate alte 19 proiecte noi. Little People lucrează cu 2000 de copii, ei sunt autorii aplicației de care vă scriam mai sus. Raluca Teleanu de la Neurocare povestește despre proiectele pe care le-au făcut. Un laborator performant în care pacienții să își facă investigații complete, pentru crize epileptice, pentru alte probleme neurologice. Plus camere video și soluții de telemedicină de la Vodafone. De asemenea au echipamente wireless care le permit copiilor să se joace normal, înainte erau obligați să stea la pat și să fie conectați non-stop. Epilepsia se poate vindeca, dar există diferite tipuri de boală. „Suntem oameni și facem cu toții greșeli, iar tehnologia ne ajută să reducem la maximum rezultatele fals-pozitive sau erorile”, spune Raluca.

Am văzut și o demonstrație live de telemedicină a fundației Profilaxis, cu pacienții din Ghilad, lîngă Timișoara (581 de kilometri de București). Se urmăresc pacienții de la distanță și se poate interveni dacă este necesar. Ese nevoie de stația mobilă să fie în localitate, se pot transmite imagini și sunet, iar medicul specialist din spital poate să ghideze doctorul din locație să obțină mai multe informații de la pacient sau cum să intervină când este necesar.

DSC05683

Angela Galeța (foto), directorul Fundației Vodafone, urcă pe scenă alături de următorul panel de speakeri. Sunt foarte multe proiecte ale fundației în mediul rural, cu ONG-uri partenere. Sunt mai multe proiecte din țară, after-school la sat, centru de prim-ajutor și multe alte proiecte de voluntariat care schimba lucrurile la nivel local. Proiectul Strategic de Investiție în Mediul Rural a oferit finanțare de 650.000 de euro pentru 55 de proiecte cu 35.000 de beneficiari.

Irina Margareta-Nistor este președintele onorific al Fundației Vodafone, iar acum prezintă proiectul de renovare și dotare al centrelor de donare și transfuzii de sânge din țară. În total, Fundația a renovat opt centre de transfuzie folosite de o treime din totalul donatorilor din țară și care asigură necesarul de sânge pentru 291 de spitale.