V-am scris zilele trecute despre modul în care tehnologia poate schimba în bine viața oamenilor și societatea în general. Astăzi revin cu o listă care conține aplicații și tehnologii realizate special pentru copiii bolnavi. Nu mi-a venit să cred că sunt atâtea.

dreamstime_s_48733147

Credit foto: © Corepics Vof | Dreamstime.com – Using Digital Tablets

Mi se pare foarte util faptul că aceste tehnologii și aplicații ajută la rezolvarea problemelor copiilor, în primul rând.

Pentru cei care suferă de autism

Autismul este o boală greu de diagnosticat, iar în trecut era pus acest diagnostic la vârsta de zece ani, când era mult prea târziu pentru a încerca o terapie eficientă. Nu existau statistici cu numărul de copii sau adulți care suferă de autism în România. Cu ajutorul tehnologiei s-a creat o bază de date cu testele screening și o serie de teste de comportament pe care se poate diagnostica mai devreme autismul. Există un helpline la care păriții pot suna, dar au fost create și aplicații mobile pentru copii, care îi ajută să comunice mai bine, să învețe. Este un proiect realizat de Asociația Autism Baia Mare și a necesitat un buget de 209.903 lei.

Copii care suferă de diabet

Pentru cei care suferă de diabet, există un proiect de telemedicină – acces la monitorizare și intervenție de la distanță. Tehnologiile mobile permit îngrijirea mai bună pentru copiii care depind de insulină. Sistemul de monitorizare este portabil, wireless și are un rezervor de insulină, cu eliberare automată atunci când este nevoie. Există și un server dedicat stocării tuturor datelor. Proiectul este realizat de Asociația Sprijin pentru Diabet, iar investiția a fost de 534.150 de lei. Nu mai existat cazuri de spitalizări sau cazuri de comă hipo sau hiper-glicemică.

Cum se ține sub control epilepsia

Există tipuri de epilepsie care se pot vindeca, există și unele care pot fi menținute sub control. Diagnosticarea necesită efectuarea unui test EEG și ziua, dar și pe timpul somnului de noapte, iar aparatul existent ținea copiii legați de pat. Au fost achizițioante produse mobile, wireless, care permit să își desfășoare activitățile normal, iar medicii primesc informațiile prin Internet. Nu mai trebuie să stea pe pat, legați cu fire, se pot pune diagnostice mai bune, se pot identifica zonele în care se poate interveni chirurgical, existând șanse de videcare. Tratamentele pot fi individuale, lucru care crește și calitatea terapiei și calitatea vieții pacientului. Proiectul este realizat de Asociația Neurocare, bugetul a fost de 418.541 lei.

Pentru cei cu boli incurabile

V-am mai povestit despre aplicația Little People, Leul Curajos, care le oferă copiilor și tinerilor cu boli incurabile un pic de alinare. Aplicația mobilă a fost dezvoltată cu sprijinul Fundației Vodafone România, prin Programul Mobile for Good, însumează experienţa acumulată de Asociația Little People pe parcursul a 20 de ani. Este vorba despre o interfață dinamică și interactivă a programului zilnic de suport al pacienților ”Nu Mi-e Frică!”. Acesta a fost implementat pentru început în secția de oncopediatrie a Institutului Oncologic Cluj Napoca, pentru a fi ulterior extinsă în opt secții de oncopeditrie din toată țara. Poate fi descărcată în mod gratuit din Magazinul Google Play (pentru utilizatorii de terminale cu sistem de operare Android) şi din App Store (pentru utilizatorii de terminale cu sistem de operare iOS). Aici bugetul a fost de 314.175 de lei.

Toate astea sunt finanțate de Fundația Vodafone România, care a realizat proiecte în valoare de 23 de milioane de euro pentru 1,4 milioane de beneficiari în cei 18 ani de la înființare. Prin Mobile for Good, inițiativă care a fost lansată în 2012, s-au realizat pînă acum programe de 2.9 milione de euro, cu peste 30.000 de beneficiari.