N-am mai scris de ceva vreme despre mașini și tehnologii auto, dar cei de la Falcon Electronics m-au provocat să scriu despre siguranță. În mod special despre alarme auto inteligente, care fac mai mult decât să sune în gol, precum și soluții pentru detectarea radarelor, care au ajuns și ele să aibă tehnologie smart.

ID 90015146 © Luuuusa | Dreamstime.com

Alarme auto cu aplicație smartphone

Falcon Electronics este cel mai mare distribuitor de electronice pentru mașină, v-am mai povestit eu despre campaniile lor, în special “Martor în trafic”. Ei sunt importator oficial în România pentru alarmele auto Viper și oferă modele de la 450 pînă la 2.500 de lei. Din ce observ toate modelele noi sunt compatibile cu aplicația de pe smartphone în care puteți obține toate informațiile rapid.

Cu modelul cel mai accesibil, Viper 350 Plus, poți să controlezi de la 300 de metri mașina, să descui ușile sau portbagajul, să folosești geamurile, să aprinzi farurile. Alarm pornește la spargerea geamului, la detectarea mișcărilor (chiar dacă este tractată), precum și dacă intră cineva neautorizat în mașină. Sistemul SmartStart cu aplicație este opțional, dar oferă și funcții suplimentare.

Cu ajutorul aplicației puteți localiza imediat mașina, poți arma sistemul de securitate direct pe telefon (sau îl poți dezarma), setezi exact ce notificări vrei să primești despre mașină. Se estimează că în București sunt sparte cam 10 mașini în fiecare zi, astfel că este mai bine să fiți protejați.

Modelul de top din această gamă, Viper 5906V, oferă în plus o funcție pe care o găsesc tot mai utilă în ultima vreme: pornirea motorului din telecomandă. Pe scurt, dacă ninge, dai drumul la motor și pînă iei micul dejun și bei cafeaua, deja s-a încălzit mașina și nu mai este greu de curățat. Util mai ales la ploaia aia înghețată.

Și acest model este compatibil cu sistemul SmartStart cu aplicație și în plus toate alarmele au garanție pe viață, cât timp veți folosi această mașină ele se pot repara pe garanție.

Detectarea radarelor

Nu este înțelept să conduci ca la raliu pe străzile din România. Scopul unui detector de radar nu este să te încurajeze să faci accidente grave. În schimb, este adevărat că uneori limitele de viteză nu sunt atât de vizibile și puteți lua amendă foarte ușor, dacă nu observați radarul. Ultima mea amendă, acum câțiva ani, a fost pentru viteza de 62 km/h, depășisem limita.

Cei de la Falcon oferă diferite tipuri de detectoare radar auto. De la modelele entry-level care oferă detecția echipamentelor, pînă la adevărate gadgeturi sofisticate. Problema cea mai mare cu detectoarele este că rar pot face diferența între unele echipamente obișnuite, precum uși cu senzor de la benzinărie sau magazine și echipamentele radar. Așa că unele modele ieftine pot da alarma destul de des atunci când nu este cazul. Dacă nu vă prindeți ce se întâmplă veți merge cu 50 de la oră peste tot.

Modelul lor de top, Escort Max Ci International, include detecția laser și are antenă duală, are bază de date integrată cu radare și camere video fixe, iar în plus au fost dotate cu un modul GPS care să permită identificarea obiectivelor care determină alertele false. În plus detectează și pistoalele radar, nu doar echipamentele de mașină.

Sistemul include un display OLED de top și are de asemenea posibilitatea de a detecta viteza și de a primi informații când sunteți peste o anumită limită de viteză. Are și tehnologia Total Shield care protejează aparatul de sistemele de detectat radare folosite în unele țări. Însă, tot nu trebuie să uitați că folosirea detectoarelor radar este ilegală în unele țări. De exemplu în Croația, Grecia, Germania sau Franța. La noi se pot folosi legal, la fel în Bulgaria, Slovenia sau Spania.

Modelul de top costă însă 6.899 lei, având atâtea opțiuni. Pe de altă parte, aveți la dispoziție și alte modele, începând de la 320 de lei. Așa că aveți de unde alege și unele după bugetul fiecăruia.