Abia pe finalul verii am reușit și eu să ajung pe litoral și am profitat de ocazie să fac testele pe rețeaua Telekom Mobile. De data asta n-am avut ocazia să opresc decât în Eforie Nord și în Constanța, dar a fost suficient să efectuez câte un set întreg de teste.

Am avut semnalul puternic și pe autostradă. Spun asta pentru că am pus muzică de pe Youtube și am folosit navigația fără vreo întrerupere. Am făcut testele și în partea dinspre malul mării, unde m-am plimbat în zona turistică și am fost spre plaje. Dar și spre oraș, spre centrul Constanței, printre clădiri. La fel și în Eforie, am oprit și în zona centrală, dar am mers și spre plajă.

Teste realizate

Am stabilit la începutul seriei de articole că voi realiza teste ca un utilizator obișnuit, nu doar Speed Test. Pentru că testul care măsoară lărgimea de bandă nu vă asigură că va merge la fel pentru toți utilizatorii. Sau că ar putea cineva avea o experiență similară.

Pentru testare am folosit servicii de streaming precum Netflix și HBO Max, plus sistemul de stocare în cloud (Google Drive și Microsoft OneDrive). Am acolo fișiere de diferite dimensiuni, special pentru test. Plus un video 4K pentru zonele unde este acoperirea foarte bună. Mi-am închipuit că sunt un freelancer care primește un task nou. Că descarc acum toate fișierele și lucrez la proiect. Apoi le trimit înapoi. Am folosit e-mailul, WhasApp, Messenger, Facebook, Instagram și alte rețele sociale.

Am descărcat pe aplicația Netflix mai multe filme direct pe telefon. Apoi am repetat testul și cu muzică și clipuri prin Youtube Premium. N-am avut nicio problemă. La final, am putut duce la bun sfârșit toate testele.

Dincolo de testare, scopul seriei de articole a fost să demonstreze că nu mai avem nevoie să căutăm Wi-Fi gratuit. Acoperirea 4G a crescut în țară și în cele mai multe locuri am avut chiar 4G+. Abia aștept licitația 5G și lansarea comercială a serviciilor de ultimă generație bazate pe spectrul cel nou.

Dar până atunci, rețeaua 4G este suficient de puternică. Și este mult mai sigură și mai rapidă decât orice Wi-Fi gratis. În unele locuri merge chiar peste așteptări, nu aveți nevoie deocamdată de noua tehnologie. Iar astăzi puteți opta pentru un abonament nelimitat de la Telekom Romania Mobile și uitați de grija Internetului.

Urmează teste și prin alte zone din țară. Dacă aveți o regiune care ar trebui verificată, unde credeți că nu merge destul de bine, lăsați-mi un comentariu și încerc, dacă e posibil, să ajung și acolo să fac niște teste.

Galerie foto