Am făcut un clip despre cum să eliberezi spațiul de stocare al telefonului, valabil pe Android. Cred că se poate aplica și pe iPhone dacă vă prindeți care sunt serviciile similare de la Apple. Probabil în cazul iOS sunt costuri mai mari pentru versiunile premium, dar nici nu au bătăi de cap.


Fie că vrei să instalezi o aplicație mare sau un joc video cu grafică complexă și nu ai loc, fie că vrei să faci telefonul să meargă mai rapid, ai nevoie să golești stocarea din când în când. Se ocupă rapid mai ales dacă ai telefon cu 8GB sau 16GB de stocare internă. Dar există și soluții destule.

Am arătat pas cu pas cum eliberezi spațiu de stocare pe Android, cele mai simple soluții pentru cei care nu sunt foarte avansați cu tehnologia. De la simpla conectare pe USB la un computer, la ștergerea fișierelor junk sau cache, la transferul Google Photos, Google Drive, apoi alte aplicații din Google Play pentru a curăța spațiul de stocare. Cum găsești aplicații mari și fișiere de mari dimensiuni care ocupă loc.

Ultima variantă este backup la telefon și Factory Data Reset (revenirea la setările din fabrică) care șterge tot. Apoi restore din backup.

ads

Cum eliberezi spațiu de stocare

Am trecut mai jos, pas cu pas, toate ideile care pot fi folosite pentru a elibera spațiul de stocare din telefon. Pentru cei care au carduri de memorie există întotdeauna varianta de a cumpăra un microSD de capacitate mai mare.

  1. faceți backup la date. Uneori făcând curat puteți șterge ceva important, care nu mai poate fi găsit ulterior. De aceea este bine să faceți backup. Am explicat deja cum se face backup pe telefon. este simplu și ușor și vă scapă de eventualele probleme care ar putea apărea. Orice problemă și puteți da restore din backup;
  2. Transferul pozelor și al clipurilor pe calculator (sau HDD extern): dacă ai un computer, fie că este un laptop sau un desktop, se poate conecta telefonul prin cablul USB și se pot transfera pozele și filmele pe hard disc. Am povestit deja cum conectezi telefonul la computer. Când accesezi prima oară telefonul trebuie să îl setezi în modul Transfer fișiere. Apoi accezezi folderul Camera / DCIM și folosești Ctrl+A pentru a selecta tot, apoi le tragi cu mouse pe computer sau click dreapta și Paste. Poți folosi Ctrl+X pentru a le muta pe Pc și a elibera direct spațiul. Sau le ștergi după ce ești sigur că sunt copiate toate. La fel, dacă ai un HDD sau SDD cu mufă USB Type-C sau similară cu cea a telefonului, poți conecta direct discul, în majoritatea cazurilor le vede automat. La fel, dacă ai microSD în telefon este bine să muți poze și filmări pe card, pentru a elibera spațiul de stocare al telefonului;
  3. Free up space – vă ajută și Google cu o serie de sfaturi și aplicații. De exemplu, ei sugerau să urci pozele pe Google Photos. Ideea era bună, o vreme au asigurat găzduire nelimitată de poze. Dar ca orice lucru bun, Google a renunțat la idee și acum o să ceară plata pentru anumite niveluri de stocare. Eu deja plătesc pentru 100GB, dar nu am de gând să trec la ceva mai mare. Deci las pozele pe alte HDD-uri, cele mai multe externe, pe care le conectez la PC și transfer pozele acolo. Folderele sunt denumite după an/lună/zi și am multe arhive acolo. Dar e greu să cauți în ele. Google oferă și unealta Files by Google, o aplicație gratuită care face curat prin fișierele utilizate de diverse aplicații;
  4. identificarea de fișiere mari. Tot cu aplicația Google găsește fișiere mari care nu sunt utilizate. De exemplu, kit-uri de instalare de la aplicații (APK). Odată instalate nu mai are rost să ții kitul acolo, ocupă GB de date. Sau diverse lucruri descărcate de WhasApp automat. Sau clipulețe salvate în galeria media la care ați vrut să dați share.
  5. identificarea de aplicații pe care nu le folosiți. Asta este simplu, pentru că aveți în Setări un meniul Aplicații (Apps). Acolo puteți vedea o grămadă de aplicații pe care nu le folosiți de obicei. Fiecare ocupă spațiu de stocare. Mai ales jocuri video, iar unii preinstalează pe telefoane unele jocuri sau alte aplicații. De exemplu am văzut telefoane cu Amazon sau Booking instalat din fabrică. Iar unii oameni nu folosesc deloc așa ceva. Sunt aplicații gen Asphalt 9 care ocupă mulți GB de date, iar dacă nu o folosești este păcat să ții spațiul ocupat;
  6. alte aplicații din Google Play, genul CCleaner, KeepClean, File Cleaner și altele. Nu alegeți producătorii software mai ciudați, din China, ci numele cunoscute;
  7. din galeria foto, în loc să mergeți la poze, vedeți ce poze sunt în alte foldere. De exemplu în Instagram dacă folsiți rețeaua de socializare, le salvează separat. Cum spuneam, în folderul de WhatsApp, în cel de Messenger, aplicații de editare foto, toate au stocări separate. Uneori unii salvează din email sau din alte surse documente, foldere arhivate, filme, cărți digitale, fișiere audio și altele. Uită de ele și acestea ocupă mult spațiu de stocare.
  8. servicii de stocare în cloud: există desigur Google Drive, dar există și alternativa Microsoft OneDrive, servicii recunoscute precum Dropbox, dar și servicii noi precum Box. Desigur, există și la nivel local un serviciul foarte lăudat, respectiv Digi Storage, care vine cu accesul că aveți acces foarte rapid dacă sunteți clienții companiei pe fibră.

Cam astea sunt ideile mele pentru a elibera spațiul de stocare pe Android. Dacă aveți alte propuneri, abia aștept comentarii cu idei noi.