Am testat Asus ROG G703GXR, un laptop ultra-dotat pentru cei care necesită putere mare de procesare și conectivitate multiplă, un adevărat desktop-replacement, care poate fi folosit și atunci când nu sunteți la birou. Are hardware de top, dar acest lucru crește și prețul la un nivel foarte ridicat.

Pro și contra

Avantaje:

  • dotări hardware de top: i9, RTX 2080, 1.5GB SSD;
  • ecran cu rată de refresh 144Hz;
  • autonomie decentă;
  • construcție solidă;
  • tastatură completă;

Dezavantaje:

  • preț foarte mare;
  • este masiv și greu;

Detalii tehnice

Ecran: 17.3 IPS Full Hd, 144Hz, 300 nit
Procesor: Intel Core i9 9980HK Coffee Lake 2.4-5.0 GHz
GPU: GeForce RTX RTX 2080 8192 MB
Memorie: 64 GB RAM (max: 64)
Stocare: 1.5TB SSHD + 1TB HDD
Dimensiuni: 425 x 51 x 319 mm
Greutate: 4.7 kg
Baterie: 96 WHR
OS: Windows 10 Pro
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, WiFi ac, HDMI 2.0, USB 3.2, USB Type-C, Mini DisplayPort, ROG Aura Sync
Preț: 20.000 lei

ads

Mai multe informații oficiale pe site-ul Asus .

Review Asus ROG G703GXR

Am fost de la început un mare fan al seriei G de laptopuri de la Asus, dispozitive de gaming puternice, dar care pot fi considerate în același timp înlocuitoare de desktop și un birou mobil foarte puternic. Asus ROG G703GXR este vârf de gamă, având cam toate tehnologiile pe care le-ai putea dori în clipa asta. Este un laptop masiv, mai degrabă de lucrat la birou, dar este totuși o variantă mobilă pe care poți lucra la putere maximă. Iar bateria este destul de mare, așa că duce câteva ore bune până când ai nevoie de priză iar.

Modelul de test a venit cu Intel Core i9 9980HK, procesor high-end pentru laptopuri, care vine cu opt nuclee. Frecvența de bază este 2.4GHz, poate atinge 5.0 GHz doar dacă temperatura este sub 50 de grade Celsius. Datorită nucleelor în plus, procesorul aduce o performanță cu 33% mai mare decât modelul anterior. Include procesorul grafic integrat UHD Graphics 630. Totuși, puterea grafică vinde de la soluția dedicată, Nvidia GTX 2080 , cam cel mai tare accelerator grafic pentru laptopuri disponibil acum. La toate astea se adaugă un SSD de 1.5 GB, plus un HDD suplimentar de 1TB.

Ecranul este de 17.3 inch, Full HD, dar are o rată de refresh 144Hz pentru grafică mai fluentă, are timp de răspuns de 3 milisecunde. La toate astea se adaugă o mulțime de opțiuni de conectivitate. Laptopul are un design agresiv, în spiritul lansat de ROG de câțiva ani, dar se vede de la o poștă că este un dispozitiv masiv, greu, care nu va fi ideal de luat pe drum. Carcasa este din plastic combinat cu aluminiu, capacul este metalic, iar zona de palmrest este foarte confortabilă și destul de rece. Pe partea dreaptă avem două porturi USB și un cititor de carduri de memorie, care se poate dovedi util în diverse situații. Pe partea stângă avem LAN, o mufă USB Type-C, USB normal și două mufe jack pentru căști și microfon. Asus a montat pe spate portul de încărcare, HDMI și DisplayPort.

Tastatura este completă, cu toate tastele normale, taste numerice, funcții și tot ce trebuie, luminată cu ajutorul Asus Aura RGB.

Teste Asus ROG G703GXR

Am rulat pe laptop PCMark și 3DMark, ambele teste pentru dispozitivele de gaming în special, care ne pot da o imagine privind performanța acestui model. De asemenea, mai folosesc Novabench uneori, se pare că acest laptop a avut cel mai mare scor de pînă acum în Novabench.

Conform scorului final PCMark 8, acest dispozitiv este mai performant decât 94% dintre sistemele testate vreodată cu ajutorul aplicației. Pe partea de gaming total, la 3DMark, scorul este mai bun decât 86% dintre sistemele testate. Deci suntem în prima parte a clasamentului, chiar dacă nu bate și sistemele desktop testate.

Software Asus pentru jocuri

Asus ROG G703GXR vine cu toată suita de aplicații dedicate optimizării jocurilor video de la Asus. Vorbim despre Armoury Crate, Game First V, Sonic Studio III, Sonic Radar III și altele.

ROG Armoury Crate oferă informații detaliate privind starea sistemului, frecvențele CPU și GPU, câte de intens folosit este sistemul, temperatură, voltaj. Are o serie de profile de gaming care controlează memoria, stocarea, viteza coolerelor și așa mai departe. Se pot schimba din tasta Windows, din Touchpad sau ROG key. Modul default este unul balanced care să permită și putere, dar și autonomie, sunt convins că gamerii vor trece rapid la turbo. Se conectează wireless la smartphone pentru a avea statusul fără să țineți aplicația deschisă.

Game First V este a cincea generație de software pentru optimizarea rețelei, are mod smart și mod manual pentru a fi folosite în diverse scenarii, fie că vorbim de jocuri, streaming, downloading sau alte activități. Evident, pentru jocuri prioritizează pachetele din joc și oferă cel mai bun ping posibil. Folosește și WiFi și conexiunea LAN pentru a oferi cele mai bune experiențe online.

Sonic Studio III aduce îmbunătățiri audio, pentru streaming și înregistrarea audio. Se pot ajusta nivelul de bass, vocea, balansul, pune focus pe microfon și reduce zgomotele, anulează ecourile. Sonic Radar III îmbunătățește experiența pentru cei cu probleme de auz, le oferă sugestii vizuale privind locația adversarilor. Oricum te poate ajuta dacă nu ai căști cu sunet spațial să poți identifica ușor direcțiile.

Sistemul de profile permite să treceți rapid între scenarii prestabilite – Turbo, Silențios sau Echilibrat, dar și scenarii personale. Include în plusXSplit Gamecaster.

Concluzii

Asus ROG G703GXR este unul dintre cele mai puternice laptopuri disponibile pe piață la ora actuală, vrea să concureze desktop-urile la putere și este în același timp un dispozitiv mobil care vă poate ajuta mult atunci când călătoriți și aveți nevoie de putere de procesare. Sigur, are un preț foarte mare, dar este pe măsura performanțelor oferite. Depinde de activitatea fiecăruia, dar dacă este imperativ să terminați task-urile rapid și precis, cred că merită investiția pentru a depăși toți rivalii.

Nu este un sistem care va trebui actualizat prea curând. Este genul de investiție pe care o faci pentru o perioadă de timp și va fi folosit intens pe o lungă perioadă de timp. Dar este la fel de adevărat că prețul este extrem de mare și că poți face multe cu acei bani. Depinde însă pe ce gen de sistem vrei să lucrezi și cât de importantă este viteza și performanța pentru tine.

O versiune cu mai puține dotări opționale este disponibilă la eMAG.

Galerie foto