Am testat Asus ZenBook 14 UX434F, un model ultraportabil excelent, care are un preț relativ bun și o performanță peste medie. Este ușor și compact, are ecran tactil și noul ScreenPad 2.0, performanțe bune și autonomie decentă. Este un model pentru profesioniștii din companii care călătoresc mult și nu vor un sistem masiv și greoi. Pînă și încărcătorul este genial, aproape similar cu cele de la telefoane.


Am fost printre primii care au relatat despre lansarea ZenBook 14 UX434F, iar toate detaliile despre acest laptop le puteți găsi pe site-ul Asus.

Pro și contra Asus ZenBook 14 UX434F

Avtantaje:

  • mic și compact;
  • hardware puternic;
  • preț echilibrat;
  • autonomie decentă;
  • touchscreen și ScreenPad 2.0;

Dezavantaje:

  • conectivitate limitată;
  • ecranul și spatele se pătează cu amprente;
  • ScreenPad  mai trebuie optimizat;

Detalii tehnice Asus ZenBook 14 UX434F

Display: LED 14”, Full HD (1920 x 1080), 16:9, touchscreen
Procesor: Intel Core i5-8265U
GPU: UHD Graphics 620 / GeForce MX250
Memorie: 8GB RAM
Stocare: 512 GB SSD
OS: Windows 10 Pro
Baterie: 3 celule, 50Wh
Preț: 4.000 de lei

Review Asus ZenBook 14 UX434F

La 14 inch este genul de laptop care oferă un display generos chiar dacă el este mic, compact și ușor. Din punctul meu de vedere este ok chiar pentru editare foto și lucrat pe drum în Excel. Nu doar că este perfect în călătorie, nu îl simți în geantă, în schimb dacă ai nvoie să lucrezi este destul de puternic inclusiv pentru procesare video. Autonomia este de asemenea bună, un avantaj pentru călătorie, când nu ajungi foarte des la o priză. Cred că ideal ar fi să poți încărca dispozitivul cu un charger de telefon, de genul celor care au fast-charging și pot produce un voltaj mai mare. Dar oricum are un încărcător destul de mic și ușor, nu te încurcă deloc.

Nu este doar un laptop compact și ușor, ci și un dispozitiv care a trecut cu succes testele de rezistență militare, are certificare MIL-STD-810G, adică rezistă la preisune, altitudine, schimbări de temperatură și umiditate, teste de cădere, șocuri și vibrații. Ceea ce mi se pare excelent pentru un dispozitiv relativ accesibil. De notat și design-ul premium, varianta pe albastru mi-a plăcut mult.

Tastatura nu este tocmai completă, dar are majoritatea butoanelor și sunt bine definite, poți scrie destul de ușor. ScreenPad 2.0 este util, vă puteți seta acolo diverse short-cut-uri pentru aplicații dorite, exact ca pe telefonul mobil. Pote fi folosit și ca touchpad dacă aveți nevoie de el, dar fiind un model cu touchscreen, puteți utiliza și ecranul principal, ca pe o tabletă. Depinde ce aveți de făcut pe laptop. Dacă lucrați la tabele sau aveți de făcut diverse acțiuni, puteți folosi fie TouchPad, fie un mouse portabil.

ScreenPad 2.0 are un display cu diagonala de 5.65”, FHD+ (2160 x 1080 pixeli), cu unghi de vizualizare de 178˚. Este acoperit cu sticlă rezistentă la murdărie și amprente. Include tehnologie Precision Touchpad care suportă gesturi efectuate cu până la patru degete.

Are conectivitate destul de bună, două porturi USB 3.1, un USB 2.0, o mufă HDMI pentru conectarea la monitor sau TV. De asemenea, are citior de carduri MicroSD și o mufă de căști. Nu are mufă LAN, dar are în cutie un adaptor de la LAN la USB, care poate fi folosit acolo unde există conexiune pe cablu. ZenBook 14 vine cu WiFi generația a cincea (802.11ac) și cu Bluetooth 5.0.

Procesorul este Intel Core i5-8265U (1.6GHz/3.9GHz), suficient pentru orice aplicație Office, dar există și variantă cu Core i7 care are un plus de performanță. Modelul testat de mine avea doar SSD de 512GB, dar există și variante cu stocare mai mare. De asemenea, UX534 are o baterie de capactitate mai mare. Modelul testat, UX434, are baterie de 50W și rezistă pînă la 12 ore. În utilizare mai intensă fără pauze a rezistat peste 4,5 ore.

GeForce MX250 este un procesor grafic entry level, gândit pentru laptopurile ultra-portabile, dar care se descurcă bine față de soluția integrată (3.5x mai rapid, conform Asus). Nu este un GPU pentru jocuri video, iar dacă vă gândiți să testați ceva de gen trebuie să setați jocul pe nivelul de grafică low.

Tehnologii proprii Asus

Sistemul de răcire este nou, include acum o elice realizată din polimer litiu-cristal, cu 84 de lame, care permite atragerea unui volum de aer cu 15% mai mare decât modelel anterioare. Alicația QuietFan permite setarea răcirii astfel încât să nu se audă aproape deloc.

Sistemul de boxe este certificat Harman Kardon, cu alte cuvinte are sunet puternic, echilibrat, fără distorsiuni, cu volum mai mare decât generațiile anterioare. Asus SonicMaster include soft și hardware care vă asigură cea mai bună experiență audio.

Concluzii

Asus ZenBook 14 UX434F este unul dintre cele mai bune sisteme ultraportabile disponibile acum și are un preț sub 1.000 de euro. Este de asemenea foarte rezistent trecând testele de nivel militar. Mi-a plăcut la toate capitolele și cred că aș putea avea un sistem de acest gen ca laptop principal de călătorie.

Galerie foto Asus ZenBook 14 UX434F