Am pus mâna pe Asus Zenbook S 13 OLED (UX5304), cel mai subțire și ușor laptop de birou. Este destul de capabil pentru orice sarcină Office și are autonomie ore în șir. Ecranul este foarte luminos și este antireflex, se vede excelent în soare. Conectivitatea este maximă, iar încărcătorul este și el foarte compact și ușor. Pe scurt, este perfect pentru călătorie. Modelul este cel mai ecologic Zenbook de până acum. Detaliez mai jos.

Asus Zenbook S 13 OLED (UX5304)

Specificații Asus Zenbook S 13 OLED (UX5304)

Display: 13.3″ OLED, 16:10 2.8K (2880 x 1800), 550 niți max, 100% DCI-P3, DisplayHDR True Black 500
Procesor: Intel Core i7 1355U
GPU: Intel Iris XE Graphics
RAM: 16 / 32 GB LPDDR5 5200 MHz RAM
Stocare: 1 TB PCIe Gen 4 SSD
Audio: difuzoare integrate
Baterie: 63 WHr Li-po
Conectivitate: Bluetooth 5.3, WiFi 6E, USB 3.2 Gen2, 2 x Thunderbolt 4 Type-C, HDMI 2.1, 3.5 mm jack, cameră web
OS: Windows 11 Home / Pro
Dimensiuni: 296,2 x 216,3 x 10,9 mm
Greutate: 1 kg
Preț: 7.900 lei / 8.399,99 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 5]

Pro și contra Asus Zenbook S 13 OLED (UX5304)

Avantaje:

  • cel mai subțire și ușor laptop de birou;
  • material exterior fără competiție, zici că e marmură;
  • procesor destul de capabil pentru birou;
  • autonomie bună;
  • ecran fără competiție, foarte luminos;
  • adaptor de încărcare foarte compact;
  • conectivitate completă;

Dezavantaje:

  • prețul rămâne relativ ridicat;
  • dificil de făcut upgrade;
  • tastatura este diferită de cele standard;

Eveniment de prezentare Zenbook S 13 OLED

La doar o săptămână după anunțul global, Zenbook S 13 OLED a ajuns pe piața românească la prețuri începând de la aproximativ 7900 lei (i5). Am avut ocazia să îl văd și este cu adevărat impresionant. Un laptop puternic, dar este cât o foaie A4 și are doar 1 centimetru grosime. Utilizatorii din România pot alege între două modele în noua culoare specială Basalt Gray (UX5304VA-NQ113X și UX5304VA-NQ138X), cu procesor Intel Core i7-1355U dar care au 16GB sau 32GB LPDDR5.

Are stocare de 1TB pe SSD M.2 NVMe PCIe 4.0 și conexiune integrată Wi-Fi 6E. Include sistem de operare Windows 11 Pro. Laptopul are o grosime de 1 cm și o carcasă super-ușoară de 1 kg. Însă dispune de un set complet de porturi I/O pentru conexiuni în mișcare și o baterie de 63 Wh pentru autonomie lungă.

Modelele dispun de un ecran OLED 2.8K (2880 x 1800) în format 16:10. Acesta este certificat Dolby Vision, cu redarea culorilor validată Pantone și certificare VESA DisplayHDR True Black 500 pentru detalii incredibile și cele mai profunde niveluri de negru.

Tehnici și materiale noi

Pentru a obține profilul super-subțire și pentru a reduce greutatea, la proiectarea și construcția modelului au fost folosite mai multe tehnici și materiale avansate. Asus a încorporat o cameră FHD mai subțire, dotată cu infraroșu, cu funcții complete, direct în capacul prelucrat la CNC. De asemenea, a utilizat un panou OLED ultra-subțire special conceput, rezultând un capac cu 30% mai subțire.

Prin utilizarea prelucrării de precizie la CNC a rezultat mai mult spațiu în interior pentru componente. Asus utilizează plăci cu circuite cu mai puține straturi și o densitate mai mare a cablajelor, cu mult mai mulți tranzistori, oferind performanțe mai bune cu o greutate mai mică într-un spațiu mai compact. Placa de bază a fost proiectată pentru a permite montarea unui ventilator suplimentar, ultra-subțire, care crește debitul de aer pentru o răcire mai bună. Acest lucru face ca partea inferioară a laptopului să fie cu aproximativ 25% mai subțire.

Pentru a minimiza greutatea, panoul tastaturii folosește un aliaj durabil și ușor de magneziu-aluminiu, tăiat cu precizie la CNC pentru a crea o structură rigidă ce nu necesită un suport suplimentar. Touchpad-ul utilizează un înveliș de sticlă extrem de subțire, ceea ce duce la o reducere suplimentară de 25% a panoului tastaturii.

Rezultatul este un laptop ultra-portabil care excelează prin suplețe și greutate redusă, fără compromisuri.

Despre sustenabilitate

Prin Zenbook, Asus se angajează să facă mai mult, folosind mai puține resurse. Acest dispozitiv este un produs înregistrat EPEAT Gold, care are un impact redus asupra mediului înconjurător pe întregul ciclu de viață al produsului, de la materialele folosite și producție, până la asamblare, utilizare și ieșirea din uz. Producătorul i-a redus amprenta de carbon prin încorporarea unor materiale reciclate și prin proiectarea unor ambalaje mai prietenoase cu mediul.

Zenbook S 13 OLED este cel mai ecologic Zenbook fabricat vreodată, încorporând aliaj de magneziu-aluminiu reciclat post-industrial (PIR) în panoul tastaturii, carcasă și capac, reducând astfel amprenta de carbon cu peste 50%. Capacele tastelor și difuzoarele încorporează materiale plastice reciclate după consum (PCR), iar difuzoarele folosesc, de asemenea, materiale plastice recuperate din oceane. Am reproiectat ambalajul pentru a fi 100% reciclabil, cu materiale reutilizabile și compostabile. Acesta folosește hârtie 100% certificată FSC Mix din păduri gestionate în mod responsabil, lemn controlat și surse reciclate. De asemenea, inserțiile de ambalaj din hârtie pot fi transformate cu ușurință în suporturi utile pentru laptopuri. În plus, Zenbook S 13 OLED depășește, de asemenea, standardul de eficiență energetică ENERGY STAR cu 43% pentru a reduce consumul de energie electrică. Prin intermediul acțiunilor sustenabile menționate mai sus, obiectivul general al inițiativelor de sustenabilitate ale acestui dispozitiv este de a atinge neutralitatea în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon.

Pentru prima dată, Asus a utilizat un proces tehnologic special pentru a crea pentru capac un material de aluminiu cu proprietăți ceramice, exclusiv Asus. Acest proces utilizează apă pură și electricitate, nefiind necesari compuși organici, acizi puternici sau metale grele. În schimb, această metodă bazată pe baie cu impact redus asupra mediului produce o transformare fizică și chimică a aluminiului. Astfel sunt îmbunătățite rezistența la uzură, protecția împotriva coroziunii, gestionarea termică, duritatea5 și durata de viață.

În felul acesta fiecare capac devine unic în mod individual. Nu există două la fel. O durată de viață mai lungă a laptopului reduce, de asemenea, risipa pe termen lung, astfel că Zenbook 13 S OLED este testat cu strictețe folosind cel mai recent standard de durabilitate de clasă militară MIL-STD-810H, cu până la 12 metode de testare și 26 de teste individuale – cea mai strictă testare a durabilității laptopurilor.

Concluzii

Asus Zenbook S 13 OLED (UX5304) este un laptop de birou spectaculos. Subțire și ușor, dar puternic și dotat tehnic. Conectivitatea este maximă, iar modelul nu face niciun compromis. Este strict pentru cei din companii care au nevoie de un dispozitiv performant, dar impresionant prin design și aspect. Cu un ecran perfect pentru toată ziua. Și autonomia necesară. Poate fi luat chiar acum.

Galeria foto