La scurt timp după Aska A5, autoritățile federale americane au aprobat și un concept de mașină zburătoare desprins din filmele SF, Alef Automotive Model A.

Alef Automotive Model A

Ce știm despre Model A

Administrația Federală a Aviației (FAA) a certificat pentru testare un vehicul pe care un startup din California îl descrie ca fiind o mașină zburătoare. Vehicul complet electric, care poate zbura și călători pe drumuri publice. Ei speră să înceapă să vândă comercial produsele din 2025.

Alef Automotive spune că vehiculul/aeronava sa, denumită „Modelul A”, este primul vehicul zburător care poate fi condus pe drumurile publice și care poate parca ca o mașină normală. De asemenea, are capacități de decolare și aterizare verticală. Se pare că va putea transporta unul sau doi ocupanți și va avea o autonomie de drum de 200 mile (321 km) și o rază de zbor de 110 mile (177 km).

Compania se așteaptă ca vehiculul să aibă un preț final de circa 300.000 USD. FAA a confirmat că a eliberat companiei un certificat special de navigabilitate, care permite scopuri limitate care includ expoziții, cercetare și dezvoltare.

Numeroase companii lucrează la VTOL-uri complet electrice, care reprezintă aeronavele pentru decolare și aterizare a vehiculelor.
Deși nu este primul concept de acest fel, pare să fie deocamdată unul dintre puținele care arată ca o mașină normală.

Site-ul web al companiei spune că mașina zburătoare va fi certificată ca „vehicul cu viteză redusă”, ceea ce înseamnă că nu va putea merge mai repede de aproximativ 25 de mile pe oră pe un drum asfaltat. „Presupunerea este că, dacă un șofer are nevoie de o călătorie rapidă, șoferul va folosi capacitățile de zbor”, spun oficialii pe site.

Dezvoltarea vehiculului este în curs din 2015. Patru prieteni, Constantine Kisly, Pavel Markin, Oleg Petrov și Dukhovny, inspirați de filmele „Înapoi în viitor”, au decis să formeze un companie să încerce să le dezvolte.