Sony Vision-S este primul concept de mașină electrică prezentat de compania japoneză la CES 2020 Las Vegas. Sunt câteva tehnologii interesante demonstrate acolo, dar nu știm dacă acest concept va deveni vreodată realitate.

Eforturile Sony în zona de mobilitate, precum dezvoltarea siguranței, încrederii, confortului și experienței de entertainment, sunt parte dintr-o nouă inițiativă numită „VISION-S”.

Este primul vehicul prototip care a rezultat din acest nou demers și a fost prezentat la standul Sony. Mașina integrează tehnologiile vizuale și tactile dezvoltate de Sony, dar și produse software realizate utilizând tehnologiile cloud, de inteligență artificială și de telecomunicații ale Sony, pentru ca funcționalitățile sale să fie permanent actualizate.

Mașina Sony Vision-S are 33 de senzori, inclusiv senzori de imagine CMOS și ToF (Time-of-Flight) care sunt amplasați la bordul mașinii, în așa fel încât aceasta poate să detecteze și să recunoască oameni și obiecte din interiorul și din exteriorul mașinii, oferind suport extins pentru momentele în care utilizatorul se află la volan. Funcția Sony „360 Reality Audio” construiește o experiență audio imersivă, datorită boxelor incorporate în fiecare scaun, pentru a înconjura pasagerii cu sunet de calitate. Scaunele din față au un ecran panoramic pe care fi vizualizat un conținut bogat și divers, grație interfeței extrem de intuitive. Sony va continua să combine tehnologiile sale avansate pentru a oferi siguranță și fiabilitate, țintind în același timp să inspire noi emoții prin intermediul experiențelor de entertainment construite în interiorul vehiculelor.

Sony vrea de asemenea să demonstreze că poate avea o contribuție la construirea unei societăți foarte avansate care integrează extensiv noțiunea de mașini autonome, dar și în furnizarea de noi experiențe emoționale pe care dorește să le ofere în această lume a mobilității. „Safety Coccoon” reprezintă un concept dedicat siguranței în care securitatea și fiabilitatea fiecărui vehicul sunt asigurate în situații variate întâlnite în viața reală în timpul condusului, prin detectarea la 360 de grade a factorilor care ar putea interacționa cu mașina, oferind posibilitatea pregătirii anticipate pentru evitarea oricăror riscuri. La standul Sony, vizitatorii vor putea experimenta evoluțiile Sony în materie de tehnologii vizuale și tactile listate mai jos, care susțin construirea acestui concept. Prin intermediul tehnologiilor Sony, ce depășesc performanțele ochiului uman, compania urmărește consolidarea unor experiențe de mobilitate sigure, de încredere și confortabile.

Cu ajutorul senzorilor de imagine CMOS, cu o sensibilitate ridicată, de înaltă rezoluție și cu un interval dinamic extins, eliminând efectul de flicker LED se obține o recunoaștere precisă a obiectelor, chiar și în situații în care detectarea lor convențională ar putea fi dificilă. Tehnologia Solid State LiDAR, care utilizează măsurarea precisă a distanțelor pentru a obține proiecții 3D de mare acuratețe a spațiilor reale.

Tehnologia Sensor fusion care îmbină capabilitățile senzorilor cu atribuții variate pentru a crește acuratețea recunoașterii, chiar și în condiții dificile precum ceața deasă, iluminarea din spate sau condusul pe timp de noapte. Soluții senzoriale încorporate Time-of-Flight (ToF) care utilizează tehnologia de măsurare a distanței pentru detectarea oamenilor și a obiectelor din interiorul mașinii. Aceste informații sunt folosite pentru optimizarea sistemului de infotainment și pentru configurarea de interfețe intuitive, precum cele controlate prin intermediul gesturilor, dar și pentru îmbunătățirea siguranței și confortului în interiorul vehiculului.