Waymo, proiectul de mașină autonomă dezvoltat de Google, a devenit o divizie independentă în cadrul concernului Alphabet. Oficialii companiei tocmai au anunțat că încep testele finale, mașinile vor fi pe stradă de luna asta.

Mașina este un Chrysler Pacifica, un minivan hibrid realizat de grupul Fiat Chrysler, dar tehnologia din spate este dezvoltată de oamenii de la Google. Waymo produce intern toată tehnologia necesară navigării autonome, de la software la partea hardware: senzori de mișcare, sistem de vizionare a drumului, radarul care permite evitarea obstacolelor și așa mai departe.

Această mașină ar urma să atingă gradul 4 de autonomie, unul dintre cele mai înalte la ora actuală, adică poate conduce singură, fără intervenție umană, în anumite condiții.

Radarul acționează la 360 de grade, așa că poate identifica și obiecte mici, indiferent de unde vin. Scanează atât în apropiere, la distanță medie și la distanță mare, special pentru a acoperi toate scenariile posibile. Pînă acum se scana doar pe nivel mediu, dar testele nu au ieșit foarte bine. Doar radarul de pe capotă costă vreo 75.000 de dolari, ceea ce îi face pe mulți să creadă că mașinile autonome se vor impune greu pe piață.

Pentru că senzorii și radarul oferă foarte multe informații în timp real, specialiștii au pus la punct un super-computer care să conducă mașina. Evident, tot sistemul probabil că va costa în final mult mai mult. Totuși, specialiștii Waymo spun că au redus costurile cu 90% comparat cu sistemele pe care le puteau cumpăra din magazin.

Deocamdată testele continuă, au adunat 2 milioane de teste în total. În aproximativ două cazuri din 1000 este nevoie de intervenția unui șofer pentru a evita accidentele. Totuși, rata s-a păstrat constantă în ultimul an, chiar dacă testele sunt din ce în ce mai lungi ca distanțe. Waymo și Chrysler vor echipa circa 100 de mașini cu tehnologia de condus autonomă, vor continua testele în situații reale de trafic.