Ieri a fost lansarea oficială în România a noului Volvo XC90, modelul de SUV al suedezilor, iar astăzi am fost invitat de Cristi să văd mașina.Este genul de SUV premium, care concurează trio-ul german (Audi, BMW, Merc), dar am înțeles că este mai accesibil, prețurile pornind de la 55.900 de euro cu taxe. Recunoscută pentru siguranță, Volvo are o tradiție cu mașinile allroad, iar XC90 combină câte un pic din fiecare zonă – premium, teren, siguranță. Și este o mașină plină de tehnologii noi.

Volvo XC90
Volvo XC90

Volvo XC90

Este cu siguranță o mașină impresionantă, genul pe lângă care nu treci fără să o admiri. Dar de data asta am fost cu adevărat impresionat de interior mai mult decâd de cum arată în exterior. Foarte spațios – și spun asta eu având o mașină chiar mare – un bord high-tech cu o consolă inspirată de tablete, sistem de sunet Bowers & Wilkins cu 19 incinte și subwoofer. Scaunele și bancheta sunt acoperite de piele, portbagajul suficient de mare, spatele mașinii pare masiv.

Design-ul este clasic de Volvo, cu aceleași elemente de la modelele anterioare, puțin rafinat. După preluarea de către chinezi, înțeleg că logo-ul a fost redesenat un pic, iar farurile diferă de modelul clasic. Exită și versiuni economice, cu consum de 5,8/6 litri la 100km, dar și versiuni puternice, fiind realizată și o variantă hibrid, care combină varianta normală pe benzină (2 litri, 320cp) cu un motor electric responsabil pentru puntea spate. Doar cu energie electrică mașina are autonomie de 40 de kilometri, motorul are 80 de cai.

Mașina are trei funcții de siguranță prezente în premieră, o versiune mai bună a sistemului de detectare a pietonilor, inclusiv noaptea, apoi frânează automat când luați stânga și  au prioritate cei din sens opus, iar a treia blochează centurile de siguranță atunci când se pierde controlul, pentru a menține pasagerii cât mai feriți.

M-a distrat și o simulare cu Oculus Rift, care prezenta în realitatea virtuală fix senzațiile pe care le-ai avea în mașină, la volan. Din păcate nu au făcut simularea și pentru partea de condus, unde ar fi fost cu adevărat interesant. Dar puteai experimenta mașina în interior, plus un peisaj superb, aurore boreale, licurici și alt animații. Interesant cât de ușor este “să păcălești” creierul cu o astfel de realitate virtuală. Imediat crede că ești chiar acolo.

Galerie foto