Ce baterie smartphone ține mai mult? La ora actuală, bateria din telefonul mobil devine una dintre cele mai importante resurse și mulți își aleg telefonul, mai ales smartphone, după capacitatea bateriei. Pentru că am avut multe întrebări legate de durata vieții bateriei la diverse terminale, m-am gândit să scriu un mic ghid ad-hoc pentru prelungirea vieții bateriei. Vreau să fie cât mai general, pentru a putea fi aplicat cât mai bine, atât la telefoane mobile simple, cât și la mobilele inteligente, touchscreen, multimedia, tablet-uri sau alte gadgeturi. Da, nu sunt doar informații de la mine, sunt unele pe care le-am citit de-a lungul timpului, dar le-am combinat astfel încât să fie un ghid cât mai general și mai util.
Ce consumă baterie smartphone?
Principalele elemente care consumă bateria:
– ecranul telefonului;
– modulul de Internet;
– aplicații care funcționează aiurea;
Ok, nu ne-am luat telefon mobil ca să îl ținem închis și nici nu putem să evităn folosirea Internetului. Dar ce putem face?
1) Setări de luminozitate / screen saver mai bune. Nu ai nevoie să vizualizezi ecranul la luminozitate maximă. Scade luminozitatea, consumă mai puțină energie. Dacă tot nu faci nimic, lasă ecranul să se închidă mai repede – să intre în stand by la 20 de secunde, este ok. Își revine mai repede decât monitorul de la PC…
2) Nu renunța la mail, browsing și alte servicii online, dar nu lăsa aplicațiile să se conecteze non-stop. Îți consumă și pachetul de date de la abonament, consumă și bateria. E simplu să deconectezi anumite servicii și să le conectezi atunci când ai nevoie de ele. Lasă actualizările pentru acasă, când ești conectat la PC.
3) Telefoanele mobile simple nu au probleme cu aplicațiile. Poate cu servicii din platforma lor internă care pot funcționa eronat. Dacă v-ați salvat lista de contacte, puteți încerca un reset la setările din fabrică. Dacă nu are efect, mergeți la un service.
Dacă ai baterie smartphone, problema aplicațiilor e relativ ok. Ai nevoie de un task manager și de o aplicație care monitorizează bateria. Am văzut la iPhone, la Android, am citit că există și la Nokia, probabil că există și la alte terminale smartphone. Nu ai pachet de date? Folosește o rețea WiFi sau sincronizează telefonul cu PC-ul care are acces la Internet.
Cu Battery Monitor vezi ce aplicații consumă bateria. Cu un Task Manager le închizi cât mai des posibil.
Cu aceste sfaturi, viața bateriei telefonului se va prelungi cu maxim 30 %.
Poți ajuta un smartphone cu un acumulator extern pentru când ești pe drum, dar ai grijă să ții minte să încarci și acumulatorul. Eu prefer terminalele care se încarcă de la USB și cred că dacă ar fi funcțional un încărcător bazat pe mișcarea utilizatorului, atunci aș fi primul care l-ar utiliza. Am auzit că Nokia au un generator pentru biciclete…
Eu vă recomand terminalele cu baterie de peste 1.500 mAh.
Am citit aceste instructiuni de optimizare/formatare pe forumul XDA-Developers. Autorii sustin ca aceste informatii au fost furnizate de catre departamentul de suportul tehnic de la HTC. Dau copy-paste la instructiuni in limba engleza, ca mi-e foaaarte lene sa traduc acum :):
Turn your phone on and charge it for 8 hours or more
Unplug the charger
Turn your phone off and charge it for one hour
Unplug the charger
Turn on the phone and wait 2 minutes
Turn your phone off and charge it for one hour
Unplug, turn it on and use as normal. Your battery life should now be a lot better
You only need to do this once. If you keep experiencing issues with your battery you should contact HTC or your network provider for support.
 
Am uitat sa mentionez ca nu am testat inca aceasta metoda. Poate functioneaza, poate nu. Merita incercat, ca nu dauneaza oricum acumulatorului
 
Metoda asta este folosita doar daca ai probleme cu bateria…nu sa faci un obicei din asta
 
Foarte util ghidul, cei care se plang de autonomie redusa la telefoane, ar trebui sa citeasca mai intai asemenea ghiduri.
As vrea sa-l completez cu inca un aspect foarte important! Telefonul mobil, oricare ar fi el, consuma cea mai multa energie atunci cand modulul de emisie-receptie(RF – radio frecventa) transmite si/sau primeste date. Cand spun „date„, ma refer la tot traficul care se face intre terminalul mobil si antena GSM la care este conectat. Adica, tradus sa intelegem toti, cand vorbim la telefon, trimitem sau primim SMS-uri si MMS-uri, ne dam pe internet, efectuam un apel video, etc.
La fel de multa energie se consuma si cand telefonul „vrea” se se inregistreaza in retea. Adica cand „cauta reteaua”.
Pe pozitia a doua, d.p.d.v. al consumului de energie, se situeaza display-ul, indiferent de marimea sa.
Astea fiind spuse, ca sa economisiti si mai multa energie a bateriei, este indicat sa setati telefonul sa foloseasca doar reteaua 2G cand acesta este in stand-by. Adica cand nu aveti nevoie sa folositi serviciile si beneficiile oferite de reteaua 3G/3G+. Daca in majoritatea timpului folositi telefonul doar pentru a primi si a initia apeluri de voce sau a primi si trimite SMS-uri, nu are nici un sens sa fiti conectat la o retea 3G/3G+. In momentul in care doriti sa intrati pe net, setati telefonul sa foloseasca si 3G-ul. De ce sa procedati astfel? Pentru ca acoperirea retelelor 3G/3G+ este mult mai slaba ca a celor 2G si telefonul „pierde” semnalul de 3G si tinde mereu sa-l „caute”, astfel consuma multa energie, chiar daca acesta sta in stand-by si aparent nu face nimic.
In mod similar, daca nu sunteti in apropierea unei retele Wi-Fi, opriti modului de Wi-Fi. Nu are rost sa fie pornit si sa caute retele disponibile, daca nu intentionati sa va conectati la internet/retea.
Si Bluetooth-ul trebuie oprit, daca nu folositi un headset sau nu faceti transferuri de date intre dispozitive.
 
Ai mare dreptate, trebuia să menționez și asta: poți optimiza cât vrei, dacă vorbești 5 ore non-stop, cam atâta ține bateria, nu mai ai ce să faci decât să în încarci iar 🙂