Huawei P20 Pro reușește să schimbe iar jocurile în zona flagship-urilor de top, iar camera foto triplă nu este o găselniță de marketing, ci este chiar utilă și cam bate orice competitor. Zoom-ul optic 3X se dovedește extrem de util, iar zoom-ul 5X cu ajutorul Inteligenței Artificiale nu dă greș aproape niciodată. Am să vă explic mai jos cum funcționează camera foto și care sunt avantajele acestui sistem.
Dacă vă interesează să aflați totul despre acest telefon, citiți review Huawei P20 Pro complet. Am testat telefonul în cadrul programului Orange Smartphone Testers. Găsiți telefonul la Orange la prețul de 849 euro fără conectare sau la ofertele cu abonament.
Detalii tehnice despre camera foto
Camera foto triplă are un senzor mare de 40 de megapixeli, pe formatul 1/1.7 inch, al doilea ca mărime din istorie după cel folosit de Nokia la Lumia 1020. Este un senzor similar celor folosite în camerele foto compacte premium. Pixelii de pe senzor sunt super-mari, de 2nm (unele surse zic 1.55, dar altele spun 2), peste orice am avut pînă acum. Adăugați la asta f/1.8 și avem deja toate ingredientele unui sistem foto de succes. Absoarbe cu 20% mai multă lumină decât orice alt senzor de pe un telefon mobil. Dar asta nu este tot. Există și al doilea senzor, pentru că Huawei și Leica au inventat acest sistem dual, color+alb-negru, pentru a surprinde toate detaliile din imagini. Senzorul alb-negru are 20 de megapixeli și beneficiază de apertura f/1.6, pentru a capta mai multă lumină.
Ei bine, la acest setup relativ similar cu ce era pe P9 și P10, inginerii Huawei au adăugat o a treia cameră foto. Are senzor de 8 megapixeli (probabil din rațiuni de spațiu, cu o lentilă f/2.4 și un zoom optic 3X oferit nativ. Însă, pentru a mări zoom-ul folosesc o tehnică interesantă, captând detalii și cu senzorul de 40 de megapixeli, combinând informațiile cu Inteligența Artificială oferită de procesorul HiSilicon Kirin 970. Practic, cu zoom optic 5X se văd detalii foarte bune, iar zgomotul de imagine specific dispare.
Eu am făcut câteva serii de imagini cu zoom 5X și par foarte bune inclusiv pe monitor. Sistemul de trei camere include stabilizare optică și camera cu zoom are un sistem suplimentar de stabilizare. Ceea ce reușește camera foto și sistemul inteligent de procesare este să scoată imagini similare cu o cameră foto mirrorless sau chiar comparabile cu DSLR mai vechi. Pot să spun că nu am mai fost demult impresionat de fotografie și tocmai testasem S9+ și Xperia XZ2, ambele cu tehnologie foto foarte bună și niciunul apropape de ceea ce scoate P20 Pro.
Procesarea și Inteligența Artificială știu să rezolve cele mai mari probleme ale fotografiilor, cuplate cu stabilizarea optică. Oferă o alternativă reală la supraexpunere și procesarea ulterioară a fotografiilor, iar datorită camerei alb-negru sunt observate toate detaliile din imagine. Cele mai clare imagini vor fi realizate dacă setați camera pe 10 megapixeli și nu pe full 40 de megapixeli. Păcat că nu au opțiunea de a realiza imagini la 20 de megapixeli, dar ar putea fi introdusă pe viitor.
Camera foto se descurcă excelent pe lumină slabă, face serii de imagini și apoi le procesează rapid pentru a oferi cel mai clar răspuns pentru imaginea surprinsă. Așa a reușit Google Pixel să obțină cele mai mari note în testele foto.
Procesorul Huawei P20 Pro este HiSilicon Kirin 970, cel care include Inteligență Artificială. Practic vorbim despre NPU – neural processing unit – care permite procesarea a mii de imagini în fracțiuni de secundă pentru a recunoaște scenele, obiectele, culorile potrivite. În același fel tehnologia este folosită pentru a îmbunătăți fotografiile realizate ziua, iar acolo este mult mai puțină treabă de făcut. Rezultatul? Am o galerie întreagă de fotografii clare, cu culori frumoase, similar cu ceea ce realizez cu camera foto semiprofesională.
Camera frontală are un senzor de 24 de megapixeli, este excelentă pentru portrete. Dar filmarea este limitată la 720p, nu există o modalitate de a utiliza măcar Full HD, dacă nu o rezoluție mai mare.
Trebuie însă să spun că, cu cât este de bun pentru un utilizator normal, telefonul este o încântare pentru un fotograf profesionist. Pentru că el va ști cu siguranță să folosească toate setările manuale și să realizeze adevărate fotografii cu acest sistem. Nu am întâlnit niciun fotograf care să nu fie super-încântat de acest telefon. După reușita cu Huawei P9, primul telefon care a adus camera foto Leica, Huawei reușește acum din nou să învingă Samsung și poate chiar Apple pe zona de camere foto. Fotografii pot afla și părera DXOMark privind P20 Pro.
Filmare 4K și slo-mo
Am testat desigur și filmarea 4K și filmarea slow-motion, ambele oferite de Huawei P20 Pro. Culorile sunt excepționale, imaginile de o calitate foarte bună, claritate maximă, fără nicio problemă chiar dacă am filmat din mână. De asemenea, filmarea Super Slow Motion cu care s-au lăudat Sony la Xperia XZ2 și Samsung la S9+ este disponibilă și pe acest model. Trebuie doar să intrați în modul Slow Motion și de acolo se poate seta Super Slow Motion cu 960 de cadre pe secundă. Rezoluția este deocamdată 720p, similar cu Samsung, în timp ce Sony a ajuns deja la Full HD.
Aveți grijă la setări și la salvarea filmelor Super Slow Motion, după cum am citit pe Mobzine.
Concluzii
Principalul atuu al lui Huawei P20 Pro nu este ecranul cu moț, nu este procesorul inteligent care era și pe Huawei Mate 10 Pro, nu este bateria mare sau prețul. Principalul atuu pentru care aș cumpăra acest telefon este camera foto triplă și posibilitățile create de ea pentru a crea conținut pentru Instagram, Facebook și Youtube.
Nu sunt un fotograf cu experiență, ci un amator, pasionat de fotografie. Totuși, prin natura meseriei, am testat de la primele camere foto compacte, apoi mirrorless, apoi DSLR-uri și apoi am avut ocazia să testez o mulțime de camere foto de pe terminalele smartphone. Acum trei ani, iPhone domina industria de la distanță și cei 800 de ingineri care lucrau la camera foto făceau adevărate minuni. Dar P9 a schimbat jocul, iar Sony, care sunt lideri pe fotografie, ignoră cu brio segmentul smartphone. Așa că Huawei a reușit să intre rapid și să cucerească zona asta. Deși Samsung S9+ are o cameră foarte bună, ea pălește în comparație cu cea de pe P20 Pro.