Am pus la treabă camera foto Huawei P30 Pro și am făcut o serie de comparații cu telefoanele pe care le-am avut la îndemână, Samsung Galaxy Note 9, Nokia 9 și iPhone XS. Terminalul Huawei câștigă la zoom orice competiție și are și alte setări interesante, dar pierde uneori la cadrele automate, alteori camera ultrawide este mai bună.
huawei p30 pro camerahuawei p30 pro camera

Alfă totul despre acest telefon în review Huawei P30 Pro ->>

Am testat acest model în cadrul programului Orange Smartphone Tester. Puteți descoperi acest model în magazinul online al operatorului. Toate ofertele speciale Huawei P30 Pro sunt disponibile aici.

Publicația specializată în teste foto / video DXOMark pune Huawei P30 Pro pe primul loc la ora actuală în clasamentul lor. Puteți citi informații extrem de utile pentru pasionații de fotografie și în testul DPReview.

Bănuiesc că sistemul foto folosit la Huawei P30 Pro nu mai este o noutate pentru nimeni. Au introdus anul acesta patru senzori pe spate, unul mare de 40 de megapixeli, unul ultra-wide de 20 de megapixeli, o cameră periscop cu senzor de 8 megapixeli care permite zoom optic 5x (125 mm), precum și o cameră TOF 3D. Chiar dacă senzorii par similari cu cei de la Huawei P20 Pro, situația este diferită. Nu mai există senzor alb-negru, cel de 8 megapixeli are acum tehnologia periscop, face zoom optic 5x, ar lentilele diferă. Pe senzorul principal lentila poate aduce cu 40% mai multă lumină pe P30 Pro. Iar modul de procesare este schimbat, nu se bazează doar pe AI ca anul trecut.

Camera alb-negru de anul trecut a fost înlocuită de ultra-wide, care este perfectă pentru călătorie, pentru a poza clădiri de aproape, pentru a surprinde grădini, parcuri, piețe, lucruri de genul ăsta. Iar camera cu zoom este excelentă. Apoi, folosind procesarea simultană cu mai mulți senzori, poate face zoom foarte bun hibrid, până la 20x merge fără nicio problemă, dar se poate folosi și 50x. Desigur, nu e o funcție prea des folosită și e enervant că zoom-ul nu merge la fel de bine la filmare, dar asta este altă poveste.

Camera foto este diferită și de cea de la Huawei Mate 20 Pro. Senzorul pare similar, dar lentilele diferă, iar modul de procesare de asemenea. Camera principală pare similară, senzorul este cel de 40 de megapixeli, de dimensiunea 1/1.7 inch, PDAF. El acum primește stabilizare optică și are autofocus ajutat de camera TOF 3D, despre care vă scriu mai jos. Avea la Mate autofocus laser, acum depășit. Lentila de pe P30 Pro are apertura de F.1.6, mai bună decât cea de la Mate. Al doilea senzor este 20 de megapixeli, similar, la fel senzorul de zoom. Însă acum tehnologia este de periscop, diferă de vechiul zoom optic de la Mate. Practic tot o serie de lentile, dar acum imaginile sunt procesate altfel. Periscopul permite și zoom-ul digital despre care am povestit mai jos.

Camera TOF 3D este o altă nouate din domeniu. Camera are două componente, una care emite lumină, laser mai exact, iar senzorul captează undele care se întorc. Astfel stabilește distanțele până la obiecte și unde anume să facă focus. Este mai precisă decât simplul autofocus laser, pentru că acolo se măsoară distanța până la un obiect, dar aici se măsoară pe fiecare pixel al senzorului și se face un mapping 3D. Astfel, redă detalii mai clare din fotografie.

Fotografiile ieșite sunt foarte clare, dar le face by default la 10 megapixeli. Dacă mutați camera pe rezoluția maximă 40 de megapixeli, nu mai știe să facă zoom. Nu poți muta pe 20 de megapixeli, unele formate le poate face la 7 megapixeli și cam atât. Surprinde mai multe detalii din poză la 40 de megapixeli, dar procesarea nu mai este atât de bună. Deseori mi-au plăcut mai mult culorile pe camera ultra-wide. Desigur, e vorba aici și de percepția fiecăruia și de faptul că nu sunt un fotograf profesionist care să se pronunțe ferm pe tema asta.

Camera principală poate face zoom optic 2x, iar camera de zoom face 5X, pentru ceea ce este intermediar telefonul combină ambele imagini și le suprapune realizând un zoom hibrid. La fel după ce treceți de 5X, el face un zoom combinat, oferind mai multe detalii pentru fotografiere. Cum v-am zis, se vede bine și la 20X, iar de-acolo seamănă cu zoom-ul digital de pe alte telefoane. Problema cu rivalii este că aproape niciunul nu face zoom peste 10x, pur și simplu nu se poate.

Click pe imagini pentru mărire. Să știți că toate sunt micșorate cu aceeași aplicație.

Fotografii normale

Fotografii ultra-wide

Fotografii selfie

Fotografii cu zoom

Filmare

Filmarea pe de altă parte este o dezamăgire, se vede ok dacă stai nemișcat, dar nu are stabilizare și camera cu zoom 5x filmează aiurea, nu poți vedea ceva coerent. Poți filma la 60fps doar FHD sau maxim FHD+ cum se vede pe tot ecranul. Filmarea 4K nu este la 60fps, doar la 30, iar imaginile nu arată foarte bine. Cineva comenta că este posibil ca procesorul să nu fie foarte bun la codarea video. Dar nici culorile nu arată extraordinar. Sample aici:


Comparație foto cu Note 9, Nokia 9, iPhone XS

Am scos la plimbare Huawei P30 Pro, Note 9, Nokia 9 și iPhone XS, am făcut fotografii comparabile, în situații similare.

 

P30 Pro Note 9 iPhone XS Nokia 9

Sunt momente în care pe P30 Pro sunt cele mai bune culori, dar sunt momente în care iPhone sau Nokia 9 stau mai bine. Fotografiile sunt făcute din mână, trebuie să țineți cont de faptul că sunt micșorate. Dar vă faceți o idee despre calitatea lor, culori, detalii, lumini.

Ofertă specială

Clienții Orange beneficiază de asigurare Premium un an de zile în mod gratuit pentru orice telefon din seria P30|P30 Pro cumpărat în perioada 3 aprilie – 15 mai 2019. Detalii suplimentare sunt disponibile aici.

De asemenea, există o ofertă specială de buy-back la Orange. Dacă mergi în oricare dintre magazinele operatorului cu telefonul tău Huawei vechi, dar funcțional, primesti automat în plus un voucher de 100€. Poți folosi voucherul la cumpărarea noului Huawei P30 sau P30 Pro. Află mai multe detalii aici.

Prețul Huawei P30 Pro la Orange este de 839 euro , respectiv 3.992 lei la ora actuală, sub nivelul principalilor rivali. Cu alte cuvinte, dacă sunteți pasionați de fotografie, chiar merită achiziția.