Huawei P30 Pro este fără îndoială unul dintre cele mai importante terminale flagship de anul acesta. Are toate caracteristicile unui smartphone de top – procesor ultra-rapid, camere foto fără rival, baterie mare și un ecran ok. Pe de altă parte are și o serie de minusuri despre care vorbim mai jos.


Dați play la video și vreau să comentați despre Huawei P30 Pro. Orice nedumerire sau întrebare este binevenită.

Am testat acest model în cadrul programului Orange Smartphone Tester. Puteți descoperi acest model în magazinul online al operatorului. Toate ofertele speciale Huawei P30 Pro sunt disponibile aici.

Detalii tehnice Huawei P30 Pro

Display: 6.47 inch, OLED, 2340×1080 pixeli, 398 ppi
Procesor: HiSilicon Kirin 980
GPU: ARM Mali-G76
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 256 GB
Camera foto: 40 / 20 / 8 megapixeli + TOF 3D
Camera selfie: 32 megapixeli
OS: Android 9 Pie
Interfața: EMUI 9.1.0
Bateria: 4200 mAh
Preț: 925 euro

Mai multe detalii sunt pe site-ul producătorului.

huawei p30 pro review (1)

Avantaje și dezavantaje

Factori pozitivi:
– camerele foto per-total;
– procesor Kirin 980;
– baterie de 4.200 mAh;
– preț relativ bun;
– sunet bun în căști;

Rămâne de discutat:
– ecranul e FHD+, unii cer mai mult;
– interfața nu e perfectă;
– e același procesor de pe Mate 20 Pro;
– lipsă card microSD, mufă 3.5mm jack;
– speaker mai slab, nu e stereo;

Două oferte pentru P30 Pro

Clienții Orange beneficiază de asigurare Premium un an de zile în mod gratuit pentru orice telefon din seria P30|P30 Pro cumpărat în perioada 3 aprilie – 15 mai 2019. Detalii suplimentare sunt disponibile aici.

De asemenea, există o ofertă specială de buy-back la Orange. Dacă mergi în oricare dintre magazinele operatorului cu telefonul tău Huawei vechi, dar funcțional, primesti automat în plus un voucher de 100€. Poți folosi voucherul la cumpărarea noului Huawei P30 sau P30 Pro. Află mai multe detalii aici.

Design și realizare

Este un smartphone de top, excelent realizat, destul de compact pentru a fi ținut cu o mână. Are ecranul cu marginile curbate, un spate destul de lucios, dar fără să fie chiar oglindă. Am testat varianta pe negru, arată serios, ca un flagship clasic. Poate era mai interesant pe albastru sau o culoare mai modernă, dar așa am nimerit la test. Și spatele este ușor curbat pe margini, astfel că telefonul pare să fie foarte subțire, stă plăcut în mână și nu alunecă.

Slotul pentru SIM este situat în partea de jos a telefonului, sub ecran. Terminalul nu suportă carduri microSD, el are noul tip de carduri NM (Nano Memory) realizat de Huawei, care a început să apară și în magazinele de la noi. Acest card se poate folosi doar pe al doilea slot de SIM, el are dimensiunile unui SIM, dar anulează astfel funcția dual-SIM a telefonului. Acest model nu mai are mufă de căști 3.5 mm jack, dar are un adaptor în cutie pentru conectarea căștilor pe portul USB Type-C. Căștile din cutie sunt genul super-ieftin, dar presupun că își fac treaba la nevoie.

Camerele foto nu sunt așezate tocmai simetric pe spate, sunt trei în linie, iar camera TOF 3D (explic la capitolul foto) și blițul sunt plasate separat. Arată ok, dar nu aș putea spune că e cea mai bună variantă. Sper că la următorul Mate vor reveni cu o aranjare mai simetrică a camerelor. Camera frontală este situată într-un notch de tipul teardrop, destul de micuț, dar rămâne observabil. În general prin aplicații sau clipuri video este ascunsă de o bandă neagră care apare automat, însă în alte meniuri sau aplicații se observă. Totuși, este o soluție mai ok decât găurirea ecranului în colț. Abia aștept să văd cum sunt telefoanele cu cameră pop-up și ecran complet.

Putere hardware și autonomie

Procesorul Kirin 980 nu este nou, este cel lansat în septembrie 2018 și disponibil deja pe Mate 20 Pro. De aici au fost mulți comentatori care spun că telefonul nu aduce destule noutăți. Însă nu trebuie uitat că este unul dintre procesoarele top 3 și este întrecut doar la mică diferență de rivalii săi. Nu poți spune că e slab sau depășit când este atât de bun. Scorurile din teste sunt excelente, am testat varianta cu 8GB de RAM și 256GB intern, stă foarte bine la aceste teste. Presupun că Mate 30 Pro va avea procesor nou și va fi cel care depășește în scoruri Snapdragon 855, dar mai aveți de așteptat pînă în toamnă pentru asta.

Mai multe detalii despre procesor găsiți în review Huawei Mate 20 Pro. Am făcut testele și pe Huawei P30 Pro și vedeți rezultatele mai jos, stă foarte bine.

Autonomia Huawei P30 Pro mi se pare foarte bună, dar testul oficial folosit pînă acum (PCMark battery) nu merge, așa că testez folosind clipuri video Youtube și utilizare propriu-zisă a telefonului. La Madrid am folosit telefonul de dimineață până seara, cu 3 ore de fotografiat dimineață și două ore de fotografiat seară și a rezistat pînă la ora 24:00 când mai avea 25% baterie.

Pentru testul de Youtube am rulat un clip de 10 ore, cu ecranul aprins non-stop, rezistă în total 14 ore și 17 minute și nu am stat pînă s-a închis complet, poate mai ținea, dar nu este recomandat să le lăsați pînă se închid complet. Practic, la utilizare normală presupun că rezistă 24 de ore fără probleme, nu știu dacă poate ține mai mult, depinde de utilizator.

Camerele foto

Camerele foto sunt marele atuu de fapt pentru Huawei P30 Pro. Sistemul are acum patru camere, senzorul principal de 40 de megapixeli similar cu Mate 20 Pro, cameră ultra-wide cu senzor de 20 de megapixeli, precum și o cameră periscop cu zoom optic de 5X și zoom hibrid care merge pînă la 50X. Și chiar merge, nu doar povești, am testat în repetate rânduri și rezultatele sunt foarte bune. A patra cameră este un senzor TOF 3D, respectiv time-of-flight.

Pe scurt, senzorul TOF analizează distanța pînă la obiecte, practic folosește tot laser pentru a calcula distanțele, dar este diferită de autofocusul laser simplu. Practic emite o rază de lumină, iar apoi calculează de unde s-a întors și în cât timp, stabilind distanța exactă. Spre deosebire de laser autofocus, calculul este făcut aici la nivel de fiecare pixel din senzor și deci creează o hartă 3D cu obiecte apropiate sau depărtate, care ajută mult la focusul general. Deci este mai mult decât depth senzor de pe alte camere și decât laser autofocus, îmbunătățind mult anumite scene. Probabil că ea contribuie și la zoom, pentru că altfel nu știu cum pot face imagini atât de clare. Probabil surprind detaliile folosind ceilalți senzori și apoi le suprapun prin procesare.

Două camere fac din Huawei P30 Pro vedeta anului când vine vorba de călătorie. Camera ultra-wide este excelentă, poți face poze de lângă clădiri impresionante și sigur intră în cadru fără să fiți obligați să mergeți 1 kilometru pentru un cadru mai bun. Este excelentă și la macro, poți fotografia flori în ipostaze foate bune, cu blur pe fundal, culori puternice, tot ce trebuie. Dar diferența față de alte flagship-uri se face la zoom. Are 5X zoom optic ca la Mate 20 Pro și cred că și acolo puteai face vreo 10X zoom digital fără mari probleme. Poate și pe P20 Lite, cred că mergea 10X destul de ok, procesând cadrele.

Dar la Huawei P30 Pro poți face zoom 20x și imaginea este incredibil de clară. Peste acest nivel se văd distorsiunile, dar credeți-mă că niciun smartphone actual nu face zoom 19x fără să apară distorsiuni și pixelarea imaginilor și am testat o grămadă. Dacă pui telefonul pe un mini-trepied, se văd imagini impecabile și la zoom mai mare. Eu am folosit această funcție din mână, iar rezultatele chiar sunt spectaculoase.

Filmarea pe de altă parte este o dezamăgire, se vede ok dacă stai nemișcat, dar nu are stabilizare și camera cu zoom 5x filmează aiurea, nu poți vedea ceva coerent. Sample aici:


Lucruri de îmbunătățit

Am povestit deja despre câteva lucruri care ar fi făcut acest telefon flagship-ul perfect. Întâi un ecran cu rezoluția celui de pe Mate 20 Pro, 3120×1440 pixeli, ar fi eliminat multe critici la adresa acestui model. Este ok FHD+, este un display OLED de bună calitate și în realitate nu vezi cu ochiul liber mari diferențe. Dar era bine pentru competiția cu liderii industriei.

Nu mai repet iar cu cardul microSD, doar vreau să notez că au apărut carduri NM în magazinele online. Dar în continuare îți ocupă unul din SIM-uri, pentru că se pune pe slotul de SIM. Uneori ai nevoie de doi operatori, mai ales dacă pleci în alte țări și ai nevoie și de spațiu de stocare pentru poze și filmări.

Mufa de căști este iar o problemă relativă, ar fi fost bună, dar poate ocupa loc și a fost eliminată pentru a crește bateria. Merge și cu adaptor, cei care au avut iPhone cunosc situația. Cel puțin până pierzi adaptorul. Există și căști speciale cu mufă USB Type-C și există căști Bluetooth foarte bune.

Ar fi fost util sunet stereo la speakere, care să îți permită să vezi un film cap-coadă fără căști, cu sunet bun. Sigur că poți folosi boxă wireless, portabilă sau căști, dar uneori e incomod.

Ar fi fost utilă camera TOF 3D pe partea frontală, ea făcând autentificarea cu recunoaștere facială mult mai sigură. Merge și așa, dar probabil este la fel de ușor de păcălit cu o imagine. Desigur, o a doua cameră frontală ocupă mult spațiu, cum se vede la terminalele rivale. Rămâne de văzut dacă vor reuși terminalele cu cameră pop-up sau va fi găsită pe viitor altă soluție.

În fine, trebuie spus că Huawei trebuie să ia în serios filmarea, care devine tot mai importantă pentru utilizatori. Rivalii săi au depus eforturi mari pentru stabilirea filmării, pentru a surprinde detalii din filmări mai bune, HDR10+ și multe altele. Filmează ok pe camera principală, dar fără stabilizare și se simte deseori lipsa .

Probabil ar putea face exact cum au procedat la fotografie, să lucreze cu specialiști din domeniul video pentru a face un smartphone complet.

Huse pentru Huawei P30 Pro

La un telefon de aproape 1000 de euro, este esențială fie asigurarea completă la Orange, fie o husa de protecție bună. Eu vă prezint mai jos câteva modele interesante de huse și carcase P30 Pro, unele făcute chiar de Huawei, altele independente, dar care vă pot scăpa de multe bătăi de cap. E chiar păcat să ai un telefon nou și să nu îl protejezi.

Nu sunt un fan al foliilor pe ecran, dar puteți găsi și folii pentru a feri ecranul de zgârieturi și semne obținute prin buzunare. Totuși, dacă aveți o husă flip pentru Huawei P30 Pro cred că acoperă și ecranul destul de bine.

Concluzii

Huawei P30 Pro este în primul rând un flagship foto foarte bun, iar în al doilea rând un terminal de top cu dotări foarte bune care se descurcă in orice situație. Este ideal pentru călătorii, poate face zoom mare și fotografii ultra-wide și totul va ieși foarte bine. Camera selfie este și ea un atuu, iar telefonul se descurcă ok și noaptea.

Bine făcut, bine dotat, cu un preț sub principalii competitori, Huawei P30 Pro rămâne un model care merită achiziționat dacă chiar vreți un telefon nou neapărat anul acesta.

Galerie foto