Există un trend tot mai puternic de automatizare a dispozitivelor de acasă, conectarea lor la Internet, controlul de pe smartphone și așa mai departe. În acest context, după testul cu router-ul și extender-ul, cei de la TP-Link mi-au trimis un bec smart și o priză inteligentă.
La ce e bună o priză smart
Am admirat în secret întotdeauna prizele smart. Nouă ni se întâmplă des să plecăm de acasă uitând mașina de călcat în priză sau aerul condiționat pornit sau altele asemenea. Odată m-am întors de la capătul autostrăzii A2 din cauza asta. Cu o priză smart, setată corect, nu mai aveți problema asta. Vedeți în orice moment care dintre prize este activă și care nu. Aveți o monitorizare constantă pentru consumul de energie electrică. În plus, le puteți deschide sau închide de la distanță.
Sunt multe scenarii, de exemplu, lăsați filtrul de cafea pregătit, cu priza închisă. Când sunteți aproape de casă (sau de birou), deschideți aplicația și porniți cafeaua. Ajungeți acolo la fix pentru a servi o cafea aromată. E caniculă afară? Lăsați geamurile închise, aerul pornit în priza închisă (update: da, unele aparate nu vor merge). Când sunteți la 5 minute de casă (sau birou), deschideți priza. Veți intra într-o răcoare plăcută.
Eu am testat de data asta modelul TP-Link HS100, care costă acum vreo 155 de lei. Nici nu aș avea nevoie de mai mult de 6-7 prize pentru toate electornicele din casă, la o adică. Totul a funcționat perfect și am controlat priza rapid. Vedeți la partea cu aplicația detalii. Cei de la TP-Link spun că prizele vă pot ajuta să păreți acasă și când lipsiți de fapt. Se pot programa diverse acțiuni.
Avem și un video-unboxing:
Becul inteligent
Despre becuri smart v-am mai scris de câteva ori, sunt interesante din mai multe puncte de vedere. Odată pentru că puteți controla rapid nivelul de iluminare din casă. Uneori vrei să fie lumină să găsești ceva, alteori ai nevoie de o lumină slabă, pentru o atmosferă deosebită. Unele becuri fac lumină colorată, altele pot fi sursă de muzică, altele fac doar o lumină intensă sau redusă, ca un potențiometru.
Am testat TP-Link LB130, un bec smart care oferă și culori, dar și controlul luminozității și vă permite chiar să controlați consumul de curent electric. La fel, a funcționat perfect, s-a conectat din prima la aplicație și a răspuns instant la comenzi. Costă 250 de lei.
Vedeți pe canalul lor și un video-unboxing cu acest produs.
Aplicație smart
Aplicația inteligentă a TP-Link se cheamă acum Kasa for Mobile (Android, iOS). Este ușor de instalat și utilizat și conține chiar și ghidul de conectare. Trebuie să alegi din listă exact ce dispozitiv vrei, bagi accesoriul în priză și apoi dai să se conecteze. A durat sub 30 de secunde și le-a văzut instant. Telefonul trebuie conectat la WiFi, dar nu contează ce router ai. Fiecare dispozitiv are un ID și se pot controla foarte ușor.
Cea mai tare fază mi se pare că poți controla toate device-urile prin Amazon Alexa, dacă ai boxa-asistent digital. Adică dai comenzi vocale și poți lumina mai tare sau mai încet, sau să luminezi color. Poți să deschizi sau să închizi o priză și multe altele.
Concluzii
Se pare că trendul legat de casa inteligentă este tot mai puternic și se diversifică aproape continuu dispozitivele care pot fi controlate. În curând nu o să mai facem aproape nimic manual, ci doar de pe smartphone dintr-o aplicație. Mi se pare o foarte bună ocazie să instalezi așa ceva într-o casă nouă. Nu mi-aș mai pune niciodată becuri clasice, prize normale sau electronice care nu pot fi controlate de la distanță. Dar faza tare cu accesoriile TP-Link este că pot fi instalate oriunde, chiar și în casele mai vechi, doar să aveți un router cu WiFi.