Am fost astăzi la Gala Smart Design Challenge, practic finala celei de-a doua ediții a acestui concurs. Este o competiție susținută de Orange pentru realizarea de dispozitive Internet of Things (IoT), cu participarea partenerilor Dizainăr și Samsung.

Parte a platformei Tech a Break lansată în 2017, prin care Orange susţine antreprenoriatul din industriile creative și tehnice, Smart Design Challenge are ca scop crearea şi identificarea unor produse inteligente care să îmbine utilizarea tehnologiei cu o viziune creativă și curajoasă în ceea ce privește designul.

Tema ediţiei din acest an a fost „Daily routine”, iar produsul conceput de candidaţi trebuie să se încadreze în categoriile home & deco sau accesorii. Juriul a selectat pentru finală cele mai curajoase proiecte care îmbinau design-ul cu tehnologia. A putut vota și publicul pentru premiul de popularitate. Au reușit din nou să aducă la un loc mulți designeri tineri și pasionați de tehnologie.

Orange a oferit un premiu în valoare de 5000 de euro pentru marele câștigător, iar realizatorii proiectelor care au obținut menţiuni speciale au primit câte un smartphone Samsung Galaxy Note 9.

Câștigătorul marelui premiu, pentru cel mai creativ și surprinzător proiect, este Dial Shakers, o idee interesantă despre care vă povestesc mai jos. Juriul a acordat anul acesta și 3 mențiuni speciale pentru TiKA – un kit modular de design, Smart Table ROS – mobilier multifuncțional, precum și Smart Cloud – un norișor inteligent pentru camera copilului. Votul publicului a fost câștigat de Pic-Pot, un ghiveci de flori inteligent.

Dial Shakers

Câștigătorul ediției actuale Smart Deisgn Challenge a realizat un sistem inteligent pentru masă, care reunește o solniță și o râșniță de piper, una controlează nivelul de iluminare al lămpii, iar cealaltă este buton de volum pentru boxă. Astfel, cei care stau la cină pot folosi cele două recipiente inteligente fără a mai utiliza telefoanele sau telecomenzi și fără a fi nevoie să se mai ridice de la masă.

Proiectul Dial Shakers a fost realizat de Roman Naghireac, designerul conceptului și Adrian Jurat, care s-a ocupat de componentele electronice. Design-ul este inspirat de echipamentul audio, în special de clasicul sistem hi-fi, fiind piese prelucrate în metal. Standul conține senzori de rotație și rotind solnița se controlează nivelul de lumină, rotind râșnița de piper crește sau scade volumul boxei. Există două LED-uri care indică care dintre cele două este activată acum, precum și 5 LED-uri care arată nivelul de intensitate. Datele se transmit prin Bluetooth spre aparatele utilizatorului şi funcţiile pot fi personalizate din telefon.

Roman Naghireac mi-a povestit că vor finisa design-ul pentru a face un model care să arate mai bine, iar cu banii primiți ca premiu vor realiza un prim set de produse care să poată fi găsite în magazine. Apoi vor încerca varianta de crowd-funding, pe Kickstarter sau Indiegogo, pentru a realiza mai multe dispozitive care să fie comercializate.

Mențiuni

TiKA (foto sus) este un proiect realizat de Florin Cobuz, un kit modular de construit din care se pot realiza structuri exact așa cum și le imaginează utilizatorul. Pot fi folosite pentru a crește plante cățărătoare sau doar ca obiecte de design pentru spațiile smart precum living, birou sau cafenele. Sistemul este format din bețe de lemn și magneți care se pot conecta. Împreună cu bazele de conectare se pot realiza mii de modele diferite de construcții. Din câte am înțeles au deja comenzi în Japonia.

Smart Table ROS de Milena Kesaeva este un obiect multifuncțional pentru casele smart. Include o lampă de noapte, un ceas cu alarmă, umidificator pentru o calitate mai bună a aerului și de asemenea este încărcător pentru telefonul mobil. Și, bineînțeles, este o măsuță pe care se pot pune diverse.

Samart Cloud îți poate spune temperatura și umiditatea camerei în care este amplasat, poate comunica cu alte dispozitive inteligente cum ar fi un umidificator inteligent sau aparat de aer condiționat. Poate să fulgere atunci când se anunță vreme rea și comunică cu ajutorul unei aplicații de smartphone iOS și Android.

Între 17 şi 26 mai, o selecţie a celor mai creative obiecte care definesc inovația în design, realizate în cadrul celor două ediţii Smart Design Challenge, va fi expusă în cadrul expoziţiei centrale Romanian Design Week amenajată în clădirea BCR din Piața Universității, monument istoric, construită în anul 1906 conform viziunii arhitectului Oscar Maugsch.

Galerie foto