LG a prezentat la IFA Berlin 2019 cel mai mare televizor OLED 8K, cu o diagonală de 88 de inch, care are și un preț pe măsura dimensiunilor sale. Pe lângă el am văzut noile televizoare pliabile, cel mai interesant proiect din ultimii ani pe domeniul acesta, precum și televizoarele Nanocell 8K despre care tocmai am aflat că se îndreaptă deja spre magazine.

Cel mai mare TV OLED 8K

Premiera de anul acesta a fost modelul cu diagonala de 88 de inch, cel mai mare televizor OLED care are rezoluția 8K la ora actuală (7,680 x 4,320 pixeli). Numele complet al acestui model este LG Signature Z9 8K Smart OLED TV with A.I. ThinQ, iar prețul estimat pentru model este de 42.000 de dolari. Pe lângă faptul că este cel mai mare la ora actuală, este și primul ecran OLED de 88 de inch disponibil. Până acum cel mai mare televizor vândut de LG avea diagonala de 77 de inch și rezoluție 4K.

Tehnologia OLED promite negrul perfect și contrast maxim, fără limite, astfel încât imaginile redate să fie exact precum realitatea. Modelul include procesorul de imagine LG α9 Gen 2 8K, care asigură că vedeți conținutul digital la cea mai bună calitate și evident face și upscaling pentru filmele și clipurile disponibile la rezoluții mai slabe. Modelul este certificat Dolby Vision și Dolby Atmos, deci vă asigurați că aveți un cinematograf acasă. Evident, are nevoie de un spațiu pe măsura dimensiunilor sale.

Experții din industria de profil evidențiază faptul că, pentru o experiență “real 8K”, pixelii trebuie să se poată distinge unul de altul în mod adecvat. Conform ICDM, Modulația de Contrast (Contrast Modulation – CM), care măsoară precis dacă pixelii învecinați se disting unul de altul, este metoda cu adevărat relevantă de a măsura și descrie rezoluția unui ecran.

Testele efectuate conform cu aceste standarde acceptate universal în industrie, atât pentru LG Signature 8K OLED 8K, cât și pentru televizoarele LG NanoCell 8K, au oferit valori CM în zona de 90%, garantând astfel că privitorii vor putea experimenta toate detaliile adiționale oferite de conținutul 8K, atunci când folosesc televizoare 8K LG. Televizoarele 8K de la LG uimesc prin detaliile bogate și culorile vii ce ilustrează neegalata tehnologie de afișaj LG. Fiind atât primul televizor OLED 8K din lume, cât și cel mai mare televizor OLED de la LG de până acum, LG SIGNATURE OLED 8K TV (model 88Z9) de 88 de inch vă oferă o rezoluție 8K Ultra HD (7.680 x 4.320) cu 33.000.000 de pixeli autoiluminați, echivalând de 16 ori numărul de pixeli dintr-un televizor Full HD și de patru ori cel dintr-un televizor UHD. Câștigător al Premiului iF pentru Design și al Premiului Red Dot din acest an, LG Signature OLED 8K are un design minimalist și sofisticat, cu un stand din aluminiu polizat și un ecran practic fără chenar, precum și un sistem integrat de difuzoare de 80W pentru un sunet puternic.

LG a anunțat că începe în această lună livrarea pe piețele globale a primului televizor 8K OLED din lume (88Z9) și a televizorului LG 8K NanoCell (modelul 75SM99), începând cu Australia, Germania, Franța, Marea Britanie și Statele Unite. LG Signature OLED 8K TV are în total 33.000.000 de pixeli autoiluminați, echivalând de 16 ori numărul de pixeli dintr-un televizor Full HD și de patru ori cel dintr-un televizor UHD. Modelul a câștigat deja Premiul iF pentru Design și Premiul Red Dot din acest an.

Atât procesarea, cât și sonorizarea beneficiază de suportul AI pentru o procesare mai bună și mai realistă. De asemenea, are inteligență artificială și nu doar asistentul ThinQ, ci și Google Assistant și Alexa. Sistemul de operare este tot WebOS, iar utilizatorii au acces la aplicații în LG Content Store.

Televizoare Nanocell 8K

Am văzut și modelul consumer, Nanocell 8K de la LG. Modelul de top oferă o diagonală de 75 de inch cu culori, contrast și detalii impresionante. Tehnologia Nano Display de la LG redă imaginile în cele mai mici detalii. Nano Color filtrează impuritățile pentru a îmbunătăți reproducerea culorilor, iar Nano Black – tehnologia avansată Full Array Local Dimming Pro optimizată pentru 8K – controlează precis retroiluminarea televizorului pentru a obține un negru mai profund și un contrast mai puternic.

Oferă upscaling 8K eficient și reducere îmbunătățită a distorsiunilor, avansând de la un proces în patru etape la unul cu până la șase trepte. Rezultatul este o imagine 8K fără întreruperi la conversia conținutului nativ 4K (3.840 x 2.160) sau Full HD (1.920 x 1.080). Această performanță este îmbunătățită de procesorul inteligent LG de a doua generație α (Alpha) 9 Gen 2 8K. Microcipul avansat de la LG crește calitatea imaginii și sunetului folosind tehnologia deep learning și accesul la o bază de date extinsă, care-i permite să recunoască nivelul de calitate al sursei și să optimizeze orice fel de conținut.

Sunetul bogat și rezonant completează rezultatul vizual minunat al televizoarelor, captivând și mai mult spectatorul. Un algoritm inteligent poate remixa sunetul stereo într-o compoziție de sunet virtual 5.1 surround, creând un peisaj audio tridimensional ce dă viață filmelor, muzicii și sporturilor. Televizoarele sunt și WiSA Ready, pentru sisteme home theater wireless, cu sunet necomprimat de 16 biți redat pe până la 5.1 canale – un mod extraordinar de a vă bucura de sunetul dinamic și cristalin oferit de Dolby Atmos.

LG și-a asigurat și relevanța pe viitor a televizoarelor sale 8K, oferind patru porturi ce suportă specificații HDMI 2.1, fapt ce va permite spectatorilor să se bucure de conținut 8K la 60 de cadre pe secundă. Televizoarele 8K de la LG sunt compatibile și cu modul automat de latență scăzută (automatic low latency mode – ALLM), rata variabilă de refresh (variable refresh rate – VRR) și canalul avansat de retur audio (enhanced audio return channel – eARC).

Televizoarele 8K de la LG sunt compatibile și cu modul automat de latență scăzută (automatic low latency mode – ALLM), rata variabilă de refresh (variable refresh rate – VRR) și canalul avansat de retur audio (enhanced audio return channel – eARC). Pentru un confort și mai sporit, atât modelul 88Z9, cât și 75SM99, vor oferi suport pentru Apple AirPlay2 și HomeKit, și vor fi disponibile în peste 140 de piețe.

Abia aștept să văd noile modele TV și în România.