Continui seria de articole despre reciclare, realizate în colaborare cu RoRec. Am discutat pînă acum despre electronice și electrocasnice, iar acum vine rândul bateriilor. Toată lumea știe că substanțele chimice din baterii dăunează grav mediului și că acestea nu trebuie aruncate alături de gunoiul menajer. Totuși, statisticile arată că aruncăm în medie opt baterii pe an, gândindu-ne că poate nu este treaba noastră…

0002

Însă, exact la fel ca și în cazul dispozitivelor electrocasnice, efectele nu sunt doar asupra mediului, ci și direct asupra sănătății oamenilor. Sunt mai mult de cinci motive pentru care bateriile trebuie reciclate, dar eu mă limitez la acestea:

1) Efecte asupra mediului – prin aruncarea directă în natură.
O baterie uzată aruncată la coşul de gunoi, apoi ajunsă în ghena din spatele blocului, apoi la groapa de gunoi, poate polua un metru pătrat de pământ şi 10 litri de apă. Bateriile uzate pot conţine metale grele extrem de toxice, care odată ajunse în natură sau eliminate necorespunzător, pot contamina solul şi pânza freatică. Plumb sau acizi corozivi ajung direct în pământ, distrugând și contaminând solul.

2) Efecte asupra aerului – arderea “gunoaielor”.
Incinerate, o parte din materiale sunt degajate în aer sau intră în contact cu apa, devenind nocive pentru mediul înconjurător şi mai ales pentru om. Oxizii toxici sunt eliberați în aer după ardere.

3) Pericol de explozie.
Substanțele conținute de anumite baterii, pe care le detaliez mai jos, pot să explodeze în cazul incendierii.

4) Efecte asupra sănătății.
Mercurul este o substanţă cancerigenă care afectează grav sistemul nervos şi rinichii. Cadmiul este o sustanţă cancerigenă, care inhalată afectează grav plămânii, iar înghiţită îmbolnăveşte rinichii. Nichelul are efecte nocive asupra pielii. Plumbul nu este bio-degradabil şi afectează rinichii şi creierul.

5) Recuperarea fierului.

Fiecare baterie conţine în medie 20 de grame de metal. 50 de baterii conţin 1 kg de metal ce poate fi reintrodus în industrie ca materie secundară. În prezent, acest metal se pierde în deşeuri.
Sunt câteva tipuri diferite de baterii, dar majoritatea sunt la fel de dăunătoare. Există bateriile de uz general (AA sau AAA, formatul din magazine), folosite în lanterne, aparate de radio, camere foto sau playere, reprezintă 90% din piață. Apoi bateriile de ceas (format de nasture) care alimentează aparate mai mici, precum cele auditive sau dispozitivele smart de buzunar. Reprezintă cam 2% din piața totală. În fine, există acumulatorii reîncărcabili, care sunt și ei periculoși și în niciun caz nu se aruncă la gunoi. Ei constituie cam 8% din vânzări ca număr de unități.
Substanțele conținute diferă după tipul bateriei: alcalinele sunt ne-reîncărcabile și au zinc, hidroxid de potasiu sau sodiu, subtanțe în formă lichidă care pot arde piele sau ochii. Bateriile cu litiu-ion sau litiu-polimer pot fi și reîncărcabile, iar ele conțin substanțe mult mai complexe, toxice. La fel versiunea mai veche carbon-zinc sau bateriile Ni-Ca care odată erau foarte populare. Există însă de asemenea baterii cu lead-acid, mercur, dar și argint, fiecare cu problemele ei.

Asociaţia RoRec are misiunea de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protejarea şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător, derulând procese de colectare şi reciclare.
Colectând separat bateriile uzate, împreună cu RoRec, contribuim la prevenirea unor efecte majore asupra mediului înconjurător şi sănătăţii noastre, a tuturor.

Prin colectarea separată, bateriile sunt stocate în siguranţă şi transferate apoi către instalaţiile de tratare, încetând astfel a fi un pericol pentru mediul înconjurător. Totodată, materialele şi substanţele conţinute pot fi reutilizate, contribuind în acelaşi timp şi la conservarea resurselor naturale.
În unele ţări, peste 70% din bateriile uzate sunt colectate separat şi reciclate. Împreună putem face acest lucru posibil şi în România! Intră pe http://www.rorec.ro/reteaua-nationala-de-colectare/ şi găseşte pe harta interactivă care sunt cele mai apropiate puncte de colectare din localitatea ta, unde poţi depune bateriile uzate. Sau sună gratis la TelVerde 0800 444 800 şi primeşti detalii despre colectarea selectivă a bateriilor.