Am pus la treabă telefoanele comparate aici, plus iPhone XS, într-un test foto/video, apoi am scos ecranele la soare și am pus muzică la volum maxim. Fiecare model are atuurile lui dar și punctele lui slabe, așa că vă las să decideți voi care este cel mai reușit.

În clip vedeți mai multe despre testul cu display-urile și audio, mai jos o să relatez doar pe scurt despre aceste experimente. Dați un play la video și subscribe pe Youtube pentru a afla mai multe despre telefoanele noi.

Testez Samsung Galaxy S10 Plus în cadrul programului Orange Smartphone Tester. Puteți găsi S10+ în magazinul online al operatorului.

Detalii tehnice pentru camerele foto, display, sunet

Model/
Detalii
Galaxy S9+Galaxy Note 9Galaxy S10+iPhone XS
Camera foto 112 MP, f/1.5-2.4, 26mm, 1/2.55", 1.4µm12 MP, f/1.5-2.4, 26mm, 1/2.55", 1.4µm12 MP, f/1.5-2.4, 26mm, 1/2.55", 1.4µm12 MP, f/1.8, 26mm, 1/2.55", 1.4µm
Camera foto 212 MP, f/2.4, 52mm , 1/3.6", 1.0µm12 MP, f/2.4, 52mm, 1/3.4", 1.0µm12 MP, f/2.4, 52mm, 1/3.6", 1.0µm12 MP, f/2.4, 52mm, 1/3.4", 1.0µm
Camera foto 3--16 MP, f/2.2, 12mm-
Camera foto selfie8 MP, f/1.7, 25mm (wide), 1/3.6", 1.22µm8 MP, f/1.7, 25mm, 1/3.6", 1.22µm10 MP, f/1.9, 26mm, 1.22µm7 MP, f/2.2, 32mm
Camera foto selfie 2--Depth sensor 8 MP, f/2.2, 22mm, 1.12µm -
Display6.2 inch, Super AMOLED, 2960 x1440 px, 529 ppi, 1,130 cd/m26.4 inch , Super AMOLED, 2960 x1440 px, 516 ppi, 710 cd/m26.4 inch, Dynamic AMOLED, 3040 x1440 px, 522 ppi, 1.200 cd/m25.8 inch, Super AMOLED, 2436 x 1125 px, 458 ppi, 625 cd/m2
SunetstereostereoDolby Atmos / AKG stereo

Există o singură poză unde cu o tufă înmugurită, un zarzăr sau ceva de gen, unde nici un telefon nu a vrut să facă focusul corect, deși am pus degetul unde să facă focus, am insistat. Dar a ieșit neclar complet indiferent de telefonul utilizat. E posibil să fi fost ori prea aproape de subiect, ori din cauza luminii nu putea focusa corect.

Camera Galaxy S10+

Sunt super-încântat de camera foto Galaxy S10, practic este unul dintre motivele pentru care aș face trecerea de la Note 9 la S10 în următoarea perioadă. Îmi place de asemenea ecranul foarte luminos, procesorul mai puternic, faptul că are baterie mai mare și este per-total mai ușor și mai subțire decât Note. Să începem cu camerele foto.

După cum vedeți în tabelul de mai sus, camerele foto sunt perfect comparabile, însă Galaxy S10+ le depășește pe toate strict datorită celei de-a treia camere de pe spate, precum și cea de-a doua frontală. De asemenea, are display-ul cu cea mai mai mare rezoluție și luminoziate, iar ca sunet are Dolby Atmos și tehnologie de sunet AKG. Astfel, cam la toate capitolele este peste competiție.

Imaginile sunt din parc, nu vă așteptați la ceva spectaculos, dar trebuie să notez că au ieșit destul de aproape calitativ și de asemenea la nivelul culorilor. E drept că am folosit senzorul principal și în unele locuri senzorul cu zoom optic. Iar cum detaliile tehnice sunt relativ similare, este normal să avem fotografii similare. Diferă lentilele, toate camerele principale sunt cu senzor de 12 megapixeli și toate camerele de zoom au senzor de 12 megapixeli. Formatul este relativ similar, S9 și S10 au senzorul de zoom de 1/3.6 inch, iar Note 9 și iPhone XS de 1/3.4 inch, foarte mică diferență. Lentilele sunt de 26mm pentru cea principală și 52mm pentru zoom optic, iar telefoanele Samsung au apertura variabilă F/1.5 – F/2.4.

Mi se pare că imaginile au ieșit cu un contrast și o claritate mai bună pe Galaxy S10+. Sigur, se văd detaliile și pe celelalte, unele arată similar, dar diferă dacă faceți zoom pe detalii. Cel mai bine se observă în imaginile cu blocuri sau cele cu păsări de pe apă. Cam la fel și cu filmarea, unde detaliile fac diferența, altfel seamănă, au calitatea relativ similară.

Imaginile de noapte ies mai bine pe Galaxy S10+, unele sunt bune și pe iPhone XS, altele sunt ok pe Note 9. La fotografia de noapte cel mai slab iese Galaxy S9, pare că are probleme și cu lentila și cu imaginile în care intră lumina din sens invers.

Recunosc că în acest episod am comparat doar camerele foto principale, nu am pozat cu a treia cameră, nici cu cea de selfie. Am să revin probabil cu un episod pe tema asta. Dacă sunteți interesați de camera de selfie, lăsați-mi un comentariu mai jos.

Imagini de test cu Galaxy S10+, rețineți că sunt micșorate pentru a le putea urca aici.

Ziua

Noaptea

Camera Galaxy S9+

Fiind modelul de anul trecut, Galaxy S9+ iese aproximativ cel mai slab în testele realizate, dar nu uitați că el este cel mai ieftin și de asemenea modelul de test este utilizat destul de mult și e posibil să fie praf în lentilă. Altfel, camera foto se descurcă mai mult decât decent, imaginile sunt bune, culorile sunt naturale, nu a prea greșit focusul. Chiar sunt comparabile cu celelalte, mai ales că specificațiile sunt similare. Iar S9+ a fost și el actualizat la Android 9 Pie și One UI, deci și camera beneficiază de cel mai nou software.

În unele fotografii se văd zone prea luminoase, unde detaliile s-au pierdut. În alte imagini se vede că a făcut focus relativ pe lângă subiect, din cauze care îmi scapă. Am senzația că focusul “unde pui degetul” este anulat de autofocus, iar dacă bate vântul, camera interpretează ceva ca mișcare și focusează în acel loc. Dar nu s-a întâmplat foarte des, doar în câteva ocazii.

Imagini de test cu Galaxy S9+, rețineți că sunt micșorate pentru a le putea urca aici.
Ziua

Noaptea

Camera Galaxy Note 9

Camera de pe Galaxy Note 9 este foarte bună, mă descurc cu ea tot timpul, dar acum sunt atras de camera ultra-wide de pe S10+. Desigur, aș prefera o cameră cu zoom optic mare, cum se aude că va avea P30 Pro.

Fotografiile ies foarte clare, contrastul e bun, culorile sunt naturale. Iar Note 9 nu are problemesă facă focus, aproape totul este perfect. Sigur, în poza cu blocul, datorită faptului că este cumva alb sau deschis la culoare, se mai mierd din detalii. Vedeți zona cu balcoane.

Mă descur în cam toate situațiile cu Note, poți face un zoom digital, e bine să nu depășești 5X, dar este ok, face crop și procesează destul de bine. Nu se compară cu un zoom optic, dar este mai bine decât nimic. Pe celelalte telefoane dacă faci același lucru se vede la o calitate foarte slabă, inclusiv pe iPhone XS.

Imagini de test cu Galaxy Note 9, rețineți că sunt micșorate pentru a le putea urca aici.

Ziua

Noaptea

Camera iPhone XS

Camera foto este foarte bună, ca la toate terminalele iPhone, cel mai probabil este vorba de procesarea după realizare, plus o lentilă care pare să fie de sticlă. Se poate observa la fotografia de noapte că nu prezintă acele reflexii și lumini de la telefoanele Galaxy. Pe de altă parte, unele imagini la întuneric ies mult mai slabe calitativ, întunecate și fără detalii. Probabil Apple trebuie să lucreze mai intens la actualizarea camerei sau va pierde lupta cu principalii competitori.

Am testat camerele de zoom de pe toate modelele, cele care au senzor de dimensiuni mai mici decât cel principal. În pozele de zi este vorba de fotografia a șaptea de sus în jos iar la pozele de noapte am folosit zoom 2x la poza a treia. Se vede în ambele cazuri o pierdere de calitate, niciunul dintre competitori nu stă mai bine.

Overall camera iPhone se descurcă foarte bine, dar este depășită de Galaxy S10+. Cel puțin așa pare din testele realizate acum.

Imagini de test cu iPhone XS, rețineți că sunt micșorate pentru a le putea urca aici.

Ziua

Noaptea

Test de filmare

Am folosit și camera video, din păcate nu este un test tocmai complet, dar am încercat să văd care redă mai bine realitatea, sunetul, detaliile de imagine și așa mai departe. Toate filmările sunt din mână. Folosiți meniul oferit de Youtube pentru a crește rezoluția, văd că a procesat acum la calitate 2K. Filmul ar trebui să fie 4K, pentru că am filmat UHD cu noul Galaxy S10. Actualizarea la Android 9 pentru S9+ și Note 9 a desființat opțiunea de a filma 4K cu aceste telefoane. Poate că Samsung va rezolva problema pe viitor, dar acum nu se  poate. În cazul iPhone am uitat să schimb setările și a rămas FHD. Toate imaginile sunt de foarte bună calitate, dar tot se observă detalii bune pe filmarea cu S10+.

Test de display și sunet

Am făcut la cererea publicului o comparație între ecrane și mai ales cum se văd ele în soare direct. La clipul anterior cineva a comentat că ecranul S10+ se vede ca fiind în nuanțe roșu, m-am tot gândit și cred că era din cauză că nu aveam alte filtre activate, pe Note 9 și S9 cred că este activ filtrul de lumină albastră. Am reluat deci testele fără alte filtre sau Power Saving pe telefoane.

Testul de sunet a fost tot la cererea privitorilor pe Youtube, se aud bine toate telefoanele doar că cel mai puternic sunet a fost pe. Toată chestia era să activezi Dolby Audio, care este prezent pe S9+, Note 9 și S10+. iPhone XS are un sunet bun, stereo, dar fără alte tehnologii suplimentare.

Concluzii

După toate testele pot să zic clar că Samsung Galaxy S10+ cam bate toate telefoanele la camerele foto și video, iar ecranul este mai luminos, sunetul mai puternic, ca să nu mai amintesc procesorul mai rapid și bateria mai mare. Dar asta vine la pachet cu un terminal destul de scump, care fără măsuri de economisire a energiei va consuma bateria destul de rapid. În plus v-aș sugera iar asigurarea pentru telefon sau o husă de protecție rezistentă.

Fotografiile cu Galaxy S10+ par mai clare, au culori mai puternic, au contrast, se văd mai corect și pe timp de noapte. Filmarea 4K este foarte bună, am făcut și Super slow motion, se vede foarte bine. Vă descurcați de asemenea cu iPhone XS, pe care l-aș pune cam pe locul doi, urmat foarte aproape de Note 9 al meu. Uneori iPhone XS este mai bun, alteori mai slab. Pe ultimul loc, modelul de anul trecut S9+, este ok pentru un utilizator normal, dar dacă sunteți pasionați de fotografie veți vedea diferențele rapid.