Trendforce a publicat un raport care prezice că livrările de dispozitive pliabile vor crește în 2023 cu 44% față de anul trecut. Vânzările mai mari vor pune presiune pe piața balamalelor pentru smartphone-urile pliabile. Vânzările de balamale vor ajunge să încaseze 500 de milioane de dolari.

Anul trecut au fost livrate 12,8 milioane de smartphone-uri pliabile. Vânzările vor crește la peste 18,5 milioane în cursul lui 2023, a estimat Trendforce. Samsung a vândut 82% din toate dispozitivele pliabile în 2022, deoarece alți producători precum Xiaomi, Oppo și vivo își vând dispozitivele doar în China și în cantități limitate.

Cifrele vânzărilor pliabile sunt doar un produs secundar al analizei Trendforce, care s-a concentrat în primul rând pe piața balamalelor. În prezent, există două tipuri de balamale – în formă de lacrimă și în formă de U. Primul conține multe piese complexe și costă „de câteva ori mai mult” decât cel din urmă. Analiza prezice că, pe măsură ce rata de penetrare a modelelor pliabile crește, producătorii vor căuta componente rentabile, pornind de la balama.

Piața globală a balamalelor va ajunge la 500 de milioane de dolari, în creștere cu 14,6% față de anul trecut. Jucătorii cheie sunt KH Vatech și S-connect, ambele furnizând balamale în formă de U pentru Samsung. Mărcile care au adoptat balamaua mai complexă lucrează cu producători precum Amphenol și Asia Vital Components. Recent, s-a zvonit că și Samsung schimbă balamaua la Galaxy Fold5.

Producătorii de display-uri lucrează, de asemenea, în colaborare cu producătorii de balamale pliabile. CSOT a dezvăluit un flux de producție „semi-set” care integrează un afișaj OLED în balamalele necesare, aducând o componentă dintr-o singură piesă. Acest lucru va simplifica producția și va îmbunătăți durabilitatea.

Utilizatorii de smartphone-uri sunt îngrijorați de pliul din mijlocul panoului pliabil, iar Trendforce a susținut că Samsung știe despre această problemă, dar ei cred că va continua să folosească balamaua cu o singură axă în formă de U care aduce o ușoară canelură pe ecran. În acest fel, va menține prețurile mai mici pentru viitoarele dispozitive Galaxy Z Fold, deși un raport recent susține contrariul, așa că rămâne de văzut cum decurg lucrurile.

În orice caz, Oppo a îmbunătățit mult produsele sale. Și Xiaomi a făcut impresie cu seria sa pliabilă. Competiția pe acest segment va avea un efect pozitiv. Și da, cred că viitorul aparține terminalelor pliabile.