Pentru mult timp, chiar și eu am ignorat 5G. Nu din cauza fake news-urilor, ci pentru că știam că e acoperirea limitată și la început nu merge așa cum trebuie. Plus că trebuia abonament special, SIM special, telefon nou cu 5G și costuri suplimentare. Dar acum crește acoperirea 5G, cresc vitezele de acces, telefoanele și abonamentele se ieftinesc și există și soluții alternative.

test 5G

Acesta este un test 5G pe care l-am făcut pe rețeaua Orange. Am făcut de-a lungul timpului teste și pe Vodafone și pe Digi, cei de la Telekom n-au încă serviciul activ, deși au făcut niște demonstrații.

Acum acoperirea crește, este în orașele mari și chiar pe litoral. Și va continua să crească exponențial în următoarea perioadă. Chiar dacă se trage de timp cu legea 5G și licitația pentru spectru, nu mai este loc de întors. Există 5G pe spectrul folosit actual și sunt convins că serviciul va fi tot mai folosit. După ce se vor rezolva celelalte discuții serviciul va merge și mai bine. De exemplu, testele mele făcute în Germania, pe Vodafone, au atins 1,2Gps download și 500 Mbps upload. Acolo au și spectrul necesar.

5G va oferi viteze care ne vor muta în sfera gigabiţilor pe secundă. Fie că vorbim de streaming video la rezoluții mari, fie vorbim despre jocuri video la latențe minime, viitorul este pe 5G. Iar acoperirea va crește pe măsură ce crește numărul de utilizatori și oamenii încep să ceară. Este chiar o alternativă la fibra optică pentru zonele unde nu ajung operatorii prin metodele fixe.

Telefoane 5G ieftine

Marii jucători continuă să scadă bariera de preț a telefoanelor 5G pentru a populariza serviciul de ultimă generație. Realme 8 5G abia ce a fost lansat oficial în România, la preț sub 1.000 de lei. Dacă până acum existau reticențe privind terminalele de ultimă generație, puteți să eliminați prețul mare al telefonului. Realme a înființat șapte echipe de cercetare și dezvoltare 5G la nivel global (Asia de Sud-Est / India / Europa de Est / Europa de Vest / China / Orientul Mijlociu și Africa / America Latină). Cele șapte echipe principale de cercetare și dezvoltare lucrează îndeaproape cu operatorii locali pe piețele în care există rețele comerciale 5G.

Sunt și alții care pregătesc modele 5G mai accesibile. De asemenea, există și alternativa cu modem-uri 5G. Nu se găsesc tocmai ușor tocmai pentru că nu este acum o cerere foarte mare. Dar există și vor veni tot mai multe pe măsură ce crește numărul de utilizatori.

Iar pe viitor, ușor-ușor, tehnologia 5G va deveni la fel de comună precum 4G acum. Se vor stinge zvonurile tâmpite și pe măsură ce tehnologia evoluează acuzațiile se vor muta spre 6G. Care nici ea nu este departe, peste 5 ani vedem teste, peste 10 ani avem o tehnologie nouă. Dar mai avem un pic de așteptat.