Continui aici discuția din primul articol despre 5G și vă prezint deciziile statelor europene privind utilizarea în rețelele de următoare generație a echipamentelor 5G dezvoltate de Huawei.
În lipsa unei decizii comune la nivelul UE, fiecare țară a decis în stilul propriu, în timp ce lobby-ul american continuă să fie puternic.

tehnologia 5G

Cunoaștem cu toții contextul, iar în acest episod o să vă povestesc ce au hotărât alte state europene. Acuzațiile aduse de americani sunt serioase, dar lipsa dovezilor concrete i-a făcut pe oficialii din capitalele europene să ceară reglementări stricte, însă fără a interzice utilizarea vreunui brand. O să povestim în alt episod despre regulile stabilite în privința tehnologiei 5G.

Deocamdată toate investigațiile specialiștilor privind existența vreunui backdoor în echipamentele Huawei s-au dovedit fără rezutlat.

Ce spun Franța și Italia

Ministrul Economiei și Finanțelor din Franța, Bruno Le Maire, a declarat că nu exlude Huawei. El a precizat că, dacă compania va avea o ofertă mai bună din punct de vedere tehnic sau din punct de vedere al prețului, va fi inclusă pe lista furnizorilor de tehnologie 5G. În privința rețelelor sensibile, aplicații militare sau facilitățile nucleare, ele vor fi protejate separat, în mod special. Vor fi cerințe speciale de securitate, a explicat el.

Stefano Patuanelli, ministrul Industriei din Italia, a declarată că Huawei trebuie să facă parte dintre furnizorii de tehnologie 5G. Există suficientă legislație privind securitatea națională și oricare furnizor trebuie să respecte aceste reguli, a explicat el. Huawei oferă echipamente telecom care sunt în același timp performante și au un preț foarte bun, a mai adăugat el.

Parlamentul italian a votat anul trecut o lege care acordă puteri speciale guvernului pentru a proteja sectorul telecom, considerat strategic. Cu toate acestea, membri guvernului de la Roma au declarat de mai multe ori că nu există vreun plan de a interzice Huawei sau ZTE.

Exemple din Suedia și Austria

Autoritatea care supervizează industria telecom din Suedia a anunțat că nu va lua nicio decizie unilaterală privind Huawei. Ei au spus că toți furnizorii de tehnologie 5G trebuie să treacă de certificarea oferită de serviciile de securitate și de armata națională, iar dacă Huawei trece de teste, vor folosi echipamentele. Să nu uităm nici faptul că Ericsson este cel mai mare competitor Huawei și este o companie suedeză. Lor le era cel mai simplu să-și protejeze economia.

Austria a adoptat o poziție mult mai diplomatică. Cancelarul Sebastian Kurz a spus doar că va colabora cu celelate state europene pentru a găsi o decizie comună. Da, trebuie pus focus pe securitate și trebuie evitată dependența de un singur furnizor. Dar Austria vrea să rămână neutră din punct de vedere tehnologic.

Deocamdată, nu există un consens nici la Bruxelles. Documentele elaborate pînă în prezent nu interzic Huawei, iar liderii europeni pun mare accent pe un set de reguli privind furnizorii de tehnologie 5G. O să discutăm într-un articol viitor și despre aceste reguli care ar urma să facă rețelele 5G mai sigure pentru toată lumea.