Am fost săptămâna trecută la Vodafone Innovation Park, la Dusseldorf, pentru a vedea demonstrații 5G și scenarii de utilizare a noii tehnologii de comunicații în special pentru companii. Pe lângă automatizarea fabricilor, 5G permite o serie întreagă de alte aplicații industrile și de asemenea noi servicii pentru clienții persoane fizice.

Este adevărat, tehnologia 5G va aduce servicii cu viteze mari de download și upload, dar cel mai important este că vor fi servicii cu latență zero, la concurență aproape cu fibra optică. Acest lucru va permite nu numai utilizarea mai bună pentru video și jocuri online, ci mai ales aplicații industriale mult mai precise.

În cadrul parcului tehnologic am văzut și teste cu tehnologia 5G pe terminalele consumer, dar și laboratoarele 5G care studiază antenele și terminalele de ultimă generație, precum și demonstrațiile privind proiectele industriale realizate de cercetătorii Vodafone cu tehnologia de comunicații.

Una dintre demonstrații a fost cu utilizarea unor brațe robotice, care imitau perfect mișcările transmise de un utilizator uman, prin rețeaua 5G, de la distanță. Genul de aplicație pentru telemedicină, operații la distanță și așa mai departe. Iar mișcările au fost imitate perfect de fiecare dată, în timp real. Probabil există acum și alte aplicații posibile, dar scenariul cel mai important cred că rămâne operația la distanță.

Evident, una dintre cele mai cunoscute aplicații pentru 5G va reprezenta conectarea mașinilor autonome, echipate cu senzori care vor trebui să trimită informațiile în timp real, iar acestea trebuie interpretate și luate decizii rapid pentru a ajunge cu bine la destinație. Astfel, dacă apar pietoni pe stradă, obstacole, mașini oprite, comunicarea în timp real permite evitarea tuturor situațiilor de acest gen. Și merge și cu mașini semi-autonome, cele care au acești senzori dar nu conduc singure, doar alertează conducătorul că a apărut o problemă pe traseu. Iar latența scăzută elimină orice întârziere în comunicare care ar putea cauza accidente.Am participat și la demo-ul de realitate virtuală, practic am fost pe Lună și am condus și un rover acolo, toată transmisia de date fiind prin rețeaua 5G, fără lag sau întârzieri. Evident, tehologii de genul ăsta vor permite nu doar experiențe VR, ci și experiențe multimedia transmise 5G de la festivaluri de muzică, evenimente sportive sau altele asemenea. De asemenea, experiența mai bune pentru jocuri video și tehnologii inovative care pot ajuta oamenii.

De asemenea am urmărit demonstrații similare din zona de e-commerce, logistică, șantiere smart, construcții și multe altele.

Vodafone a lansat serviciile 5G în 20 de oraşe din Germania, urmând să ajungă la 25 până la finalul acestui an, plus 10 parcuri industriale. Anul viitor vor să atingă 10 milioane de clienţi şi apoi la 20 de milioane până la sfârşitul lui 2021. În România, Vodafone a prezentat din iunie rețeaua 5G, deocamdată pe spectrul existent. Urmează licitația pentru spectru și viitoarea lansare a tehnologiei pe noul spectru de frecvențe.