Am asistat astăzi online și la evenimentul Asus în cadrul căruia a fost lansată oficial noua generație de laptopuri ZenBook, variantele de 13 și 14 inch, modele care pot fi comandate fie cu procesoare Intel, fie cu AMD. Sunt mai solide decât generațiile anterioare, respectă standarde militare, au autonomie mai mare și oferă porturile absolut necesare utilizatorilor. Vor fi în magazine din iulie/august, revin eu cu detalii privind lansarea comercială.

Modelele noi sunt Asus Zenbook 13 UX325 și Asus ZenBook 14 UX425. Sunt cu 3 milimetri mai subțiri decât generația anterioară, grosimea maximă este de 14 milimetri, devenind practic un nou standard. Șasiul este metalic, din aliaj de aluminiu, foarte ușor, dar rezistent. Au trecut standardele militare de rezistență MIL-STD810G. Tastatura are butoane mai mare, fiind practic din margine în margine, chiar dacă sunt laptopuri compacte nu lipsesc butoanele utile. Noul touchpad poate reda și tastatura numerică pentru cei care au nevoie. Noul mecanism ErgoLift ridică tastatura și o poziționează mai comod pentru scris, dar în același timp creează și spațiul necesar pentru răcire.

Noile modele ZenBook pun focus pe autonomia crescută, pot atinge 22 de ore de lucru cu ecranul la luminozitate redusă. Poate atinge un consum de 1W pe oră cu luminozitoatea la 33% din valoara maximă. Bateria integrată are 67W. Marginile ecranului scad în continuare pentru un desing general mai bun, raportul dintre display și corp este de 90%.

Laptopurile au porturi complete, includ două USB Type-C, unul USB Type-A gen 3.2, HDMI 2.0, microSD card reader. Puteți reda prezentări la rezoluție 4K pe un televizor cu rata de refresh de 60Hz. Pot fi echipate cu procesoare Intel Ice Lake, fabricate pe 10 nanometri sau cu cele mai noi procesoare AMD Ryzen. Suportă pînă la 32GB de memorie RAM și stocare de 2TB pe SSD PCIe 3.0 NVMe. Nu există opțiunea de grafică dedicată la acest nivel.

Din cauza dimensiunilor nu există mufa tradițională de 3.5mm jack. Laptopurile vin în cutie cu un adaptor de la USB Type-C la 3.5 mm jack. Oricum, puteți utiliza și căștile Bluetooth care sunt tot mai populare. Sunt disponibile în două versiuni de culoare, gri metalizat și Lilac Mist.

Printre specificații mai vedem WiFi 6 (802.11ax) pentru viteze maxime la transferul de date. În plus au și încărcare rapidă – de la 1% la 40% în doar 30 de minute la priză. Modelul mai compact are doar 1,07 kilograme, iar cel de top 1,13 kilograme. Deocamdată nu avem o dată clară de lansare pentru România, urmează să ajungă în iulie sau august. Revin eu cu detalii despre disponibilitate și preț.