La un an după ce au prezentat planurile 5G în România, cei de la RCS RDS au făcut azi prima demonstrație cu serviciul 5G Digi Mobil din București. Testul a fost realizată împreună cu Ericsson, furnizorul oficial de echipamente 5G și cu ajutorul telefoanelor Xiaomi Mi Mix 3 cu 5G și Huawei Mate 20X 5G. Deocamdată nu se modifică prețurile la abonamente, vedeți mai jos cât costă telefoanele 5G.

RCS RDS a început în 2007 cu licența 3G, iar factorul care a făcut diferența a fost prețul și oferirea unui serviciu fără limitări. În 2013 au obținut o noua licență, iar din 2014 serviciul de voce este nelimitat. Lansarea 4G a fost în 2015, iar din 2018 Digi Mobil are și VoLTE sau VoWifi. Anul acesta se mută atenția spre 5G și primele echipamente 5G sunt Ericsson, Huawei și urmează Nokia, iar ca telefoane disponibile sunt Xiaomi și Huawei.

În ultimul an, traficul de date mobile per utilizator, în medie, a crescut cu 50%, a atinge 6 GB de date pe lună, iar utilizatorii 4G consumă dublu față de cei care au abonament 3G.

Tehnologia 5G aduce o convergență mai bună între infrastructura de fibră optică și rețeaua mobilă, la viteze de zece ori mai mari decât până acum. Evident, va aduce multe alte servicii și dispozitive inteligente care se vor putea conecta mai rapid datorită noii tehnologii, de la mașini și drone autonome până la echipamentele folosite zi de zi devenite inteligente prin tehnologii Internet of Things (IoT).

Acoperirea Digi Mobil 5G este disponibilă pentru început în București în Centrul vechi, unde am testat și noi, zonele food court din Mall-uri și unele parcuri. Apoi urmează Constanța și Mamaia, Oradea, Cluj Napoca și Iași. Din septembrie, se vor extinde serviciile și în Sinaia, Bușteni, Predeal, Poiana Brașov, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu. Urmează pe termen mai lung și alte orașe mari și zone din țară.

Evident, pe viitor totul va depinde de licitația pentru spectru și posibilitatea de extinde aceste servicii la nivel național. Oferta pentru telefoanele 5G arată deocamdată așa:

– Xiaomi Mi Mix 3 5G – 6GB RAM / 64GB intern la preț de 2.999 lei;
– Xiaomi Mi Mix 3 5G – 6GB RAM / 128GB intern la preț de 3.149 lei;
– Huawei Mate 20X 5G la preț de 6.299 lei;

Cei de la ANCOM au promis că vor termina în curând detaliile licitației pentru spectrul necesar pe viitor pentru 5G.

Legat de temerile privind sănătatea, oficialii Digi Mobil spun că radiațiile sunt în normele stabilite de Uniunea europeană și principalul dispozitiv care emite este telefonul personal, nu antena. Aceste emisii cresc atunci când nu este rețea disponibilă și sunt tot mai mici pe măsură ce avem acoperire mai bună.