Am fost azi la o conferință Huawei care urma să ne explice evoluțiile privind aplicațiile și serviciile Google pentru Huawei Mate 30 Pro. De fapt, Huawei vrea să scape de tot de serviciile Google și să ofere totul prin Huawei Mobile Services și Huawei App Gallery.Au pus la punct Huawei Mobile Services care vor înlocui de-acum înainte Google Services pe toate telefoanele noi lansate de Huawei. Iar compania chineză lucrează cu dezvoltatorii de aplicații să aducă în Huawei App Gallery toate aplicațiile care lipsesc, ca să nu mai aveți nevoie de Google Play pe viitor.

De asemenea, Huawei au colaborat cu mulți dezvoltatori de aplicații să le aducă în App Gallery. Au aplicații românești, o parte dintre cele din zona de banking, o parte din aplicațiile de știri, unele magazine online, cam peste 40 de aplicații în total.

I-am întrebat pe oficialii Huawei (video) ce le spun clienților care vor Youtube, Facebook, Instagram. Deocamdată Youtube merge doar în browser și mai mult ca sigur fără contul tău. Pentru Facebook există un APK care poate fi descărcat și aplicația merge. Chrome merge, dar tot fără cont și personalizări.

“Datele companiei arată că 3,8 milioane de terminale Huawei sau Honor sunt active în România, iar 1,5 milioane de români au Huawei ID. De asemenea, avem 1,1 milioane de utilizatori români în App Gallery. Vrem să acoperim mai bine teritoriul țării. De asemenea, vrem să continuăm să includem în App Gallery un număr cât mai mare de aplicații locale, în prezent portofoliul numărând 40 de aplicații din zona media, financiar-bancară sau entertainment”, a spus Mirea (conform Profit).

Ciprian Mirea
Ciprian Mirea

Producătorul chinez Huawei a atins în România la sfârșitul anului trecut o cotă de 26% din piața de telefoane mobile și a urcat pe locul doi, după Samsung, de la 18% și poziția a treia în 2018, a mai spus dCiprian Mirea, șef Ecosystem Business Development în cadrul companiei.

Huawei România are și un nou CEO de anul ăsta, pe care l-am întâlnit, Whisky Wangwei, country manager Huawei CBG.

Whisky Wangwei, country manager Huawei CBG
Whisky Wangwei, country manager Huawei CBG

Cu toate acestea, nu pot să vă recomand Huawei Mate 30 Pro, fără Maps și cu Youtube în browser. În plus, eu folosesc contul Google pentru ține minte parolele, pentru cardurile salvate și multe altele, nu prea merge folosit fără ele. Poate doar pe post de cameră foto, situație în care trebuie să încarci pozele în cloud și să le iei pe celălalt telefon de unde le poți procesa și încărca pe Instagram, Facebook și altele. Probabil TikTok merge cu APK.