Nokia X, familia de terminale smartphone cu Android, se lansează azi oficial în România. Rossen Petkov, managerul companiei pe România și Bulgaria, reafirmă faptul că focusul Nokia rămâne pe gama premium Lumia. Nokia X este un răspuns la trendurile pieței, studiile Nokia arâtând că terminalele foarte ieftine, dual-SIM, vor crește mai mult decât piața smartphone. Așa că au decis să atace acest segment cu o serie dedicată de terminale.

Rossen Petkov lanseaza Nokia X in Romania
Rossen Petkov lanseaza Nokia X in Romania

Nokia X cu Android

Platforma Nokia X înlocuiește serviciile Google din Android cu servicii similare Nokia. Here în loc de Google Maps, soluția de plăți mobile și așa mai departe. Cam 75% dintre aplicațiile Android din Google Play merg pe terminalele Nokia X fără modificări. Unele au nevoie de mici ajustări. Nokia vrea însă ca dezvoltatorii de aplicații să ia aplicațiile din Play și să le înscrie ei în Nokia Store pentru familia de terminale X.

Modificările la aplicațiile care au nevoie de portare sunt foarte mici, astfel că o firmă specializată nu are nevoie mai mult de 8 ore de programare pentru ca aplicația să fie compatibilă cu Nokia X. Compania oferă un tool prin care se poate verifica automat compatibilitatea cu platforma Nokia X și pot afla ce modificări ar avea nevoie să facă. Modelul magazinului de aplicații este freemium, astfel se joacă gratuit câteva nivele, iar apoi trebuie să plătești pentru a merge mai departe.

Cei de la Nokia spun că Store conține acum puține aplicații, dar există multe magazine de aplicații Android partenere, care oferă acces la sute de mii de aplicații. De asemenea, se pot încărca apk-urile pe telefon, dacă sunt compatibile.

Cam toți dezvoltatorii cunoscuți de la noi sunt prezenți pe Nokia Store, precum Dolce TV, Auto.ro, aplicații de la publisheri și așa mai departe.

Nokia X este cel mai ieftin terminal din gamă, Nokia X+ are câteva îmbunătățiri, iar cel mai bun model acum este Nokia XL, mai capabil la toate capitolele, dar mai scump. Interfața este similară Lumia / Windows Phone, experiența de utilizare e foarte bună, fluentă, fără probleme. Ai acces rapid la căutare, poți căuta o aplicație sau poți căuta online. Butonul de Home are și funcție de “back”. De asemenea, dacă ești într-un submeniu și nu vrei să faci back, ci să revii la prima pagină, apeși mai mult timp pe Home. Este singurul buton vizibil sub ecran.

Cred că succesul Nokia X poate veni dintr-o combinație de factori – prețul foarte bun, accesul la aplicații Android, funcții dual-SIM. Acum rămâne de văzut dacă și consumatorii vor alege acest gen de telefoane. Practic ele nu concurează doar terminalele ieftine din China, ci concurează și modelele Asha, care oferă multe din funcțiile smart, dar nu au aplicații la fel de multe. De asemenea, concurează ca preț terminalul de succes Windows Phone: Lumia 520, cel care a crescut cota Microsoft peste așteptări. Mai vedem peste câteva luni:-)

Galerie foto