Orange a prezentat astăzi oficial, într-un eveniment online, laboratorul 5G din România. Investiția inițială a fost de jumătate de milion de euro.

Orange a prezentat azi laboratorul 5G
Noul laborator este localizat în centrul Campus din Politehnică, un spațiu destinat cercetării avansate. Centrul este unul deschis, la care poate avea acces oricine are un proiect legat de tehnologia 5G. Scopul centrului este să înceapă cercetarea tehnologiilor care vor forma tehnologia de generație următoare, 6G.

Se derulează în prezent multe proiecte, atât împreună cu corporații mari, dar și pentru start-up-uri. În plus vor fi și proiecte de cercetare. Sunt proiecte legate de utilizarea economică a tehnologiei 5G, de securitatea rețelelor, dar și proiecte legate de responsabilitate legate de consumul de energie și gestionarea de la distanță a infrastructurilor.

5G Lab, găzduit în Institutul de Cercetare CAMPUS al UPB, are în dotare tehnologii ce vor fi disponibile în rețeaua comercială în viitor, însă astăzi pot fi testate doar în mediu de laborator:

  • 5G Standalone Private Mobile Radio – componenta core a infrastructurii 5G;
  • 5G New Radio – componenta de acces radio a infrastructurii 5G;
  • componentele de Open RAN și Open CORE bazate pe separarea software-ului de hardware permit virtualizarea funcționalității rețelei radio sau rețelei core și au capacitatea de a rula sistemul pe echipamente CoTS (Commercial-of-the-Shelf) și pe interfețe deschise;
  • Edge Computing joacă un rol cheie ca tehnologie care permite reducerea distanței dintre utilizatori (aplicații) și servicii (date) și facilitează garantarea latențelor și debitului de transmisii, după cum sunt solicitate de servicii și aplicații;

Arhitectura de telecomunicații avansată, prezentă în 5G Lab, sprijină digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul 5G, precum agritech, orașe inteligente, mașini autonome, transport și logistică, e-health, securitate cibernetică, tehnologie verde etc. În prezent, mai multe companii românești, startup-uri și cercetători deja derulează, alături de Orange România,
proiecte 5G cu focus pe siguranța și sănătatea cetățenilor, transport fluvial și maritim coordonat de la distanță, mobilitate urbană, agricultură de precizie sau viitorul colaborării în industria 4.0.