Haris Hanif, CEO Orange Money, spune că segmentul fintech a crescut peste așteptări în România. Se pare că și în acest caz românii sunt early-adopters.

Mobile banking a ajuns la o penetrare de 21% în România, locul 5 în Europa. Contactless și NFC domină piața plăților mobile. Multe noi start-up-uri fintech își lansează serviciile mobile în România.

Orange Money s-a lansat în România în 2017, iar din 2018 oferă IBAN-uri românești. Din 2019 oferă cardurile fizice și virtuale pentru utilizatorii din România. În toamna anului trecut, Orange a lansat posibilitatea de a finanța achiziția de telefoane mobile din contul Orange Money. Iar acum continuă dezvoltarea serviciilor.

ads

Serviciul de transfer valutar a fost lansat în contextul sumelor mari trimise din străinătate către România, 3,8 miliarde de euro pe an, precum și al sumelor plătite în euro sau alte valute de românii din țară.

Serviciul vine cu suport 24/7 local, iar rata de schimb evoluează permanent, iar comisioanele sunt zero. Tranzacțiile durează în medie 30 de secunde.

Comisionul zero se aplică indiferent de valuta utilizată. Se poate transfera în alte conturi sau se pot face plăți către magazine.

Utilizarea serviciilor are la baza plățile cu cardul, cam 50% din tranzacțiile realizate. Aproape 22% sunt tranzatii către wallet-uri digitale și 11% sunt plăți ale unor facturi, dintre care peste 60% reprezintă chiar facturi Orange sau reîncărcări pentru cartelele prepaid.

Deocamdată serviciile Orange Money sunt pentru persoane fizice din România, nu există planuri în 2020 pentru trecerea la persoanele juridice. Este posibil că pe viitor să fie lansate astfel de servicii.

Există și la Orange Money o politică de conformitate și tranzacțiile care pot părea suspecte, datorită politicilor contra spălării de bani. Se verifică câteva aspecte ale conturilor înainte de aprobarea utilizatorului. Avantajul Orange este că poți afla in magazin sau la telefon ce se întâmplă, spun ei.

Numărul de utilizatori Orange Money a depășit 160.000 la finalul anului trecut. Serviciul că fi extins pe viitor si la cei care nu sunt clienți orange, până la finalul acestui an.