Am revăzut astăzi Sony Aibo, un super- gadget pentru orice pasionat de tehnologie. Este un cățel-robot cu Inteligență Artificială, cu personalitate unică, care se dezvoltă în timp alături de stăpânii săi, autonom și independent și care învață o mulțime de lucruri și poate face multe lucruri. Are o cameră video în vârful nasului, are aplicație prin care vedeți filme și poze realizate, răspunde la comenzi vocale și așa mai departe.



Eu am apucat să văd robotul după lansarea oficială de la IFA Berlin. Acolo aveau o zonă de demo care a fost invadată de copii și era uimitor să vezi cum interacționează cei mici cu el, într-un mod atât de natural încât părea un cățel normal.

Sony Aibo nu este deocamdată disponibil pentru vânzare în România, robotul are și un preț destul de prohibitiv, este vreo 3.000 de dolari în Japonia. Este însă o demonstrație tehnologică și un companion inteligent pentru copii, pentru oameni singuri, pentru cei în vârstă. Nu face mizerie, nu se cere afară, dar în schimb are emoții, sentimente – programate, evident – dar pe care știe să le exprime. Simplul fapt că nu sunt doi la fel mi se pare genial.

De când îl scoateți din cutie poate fi învățat să fie băiețel sau fetiță și adoptă o serie de mișcări specifice masculului sau femelei, exact ca la câinii normali. Este realizat din mii de componente și încorporează o grămadă de tehnologie de ultimă oră. Știe să identifice persoanele din încăpere și dacă te uiți la el identifică privirea și se uită direct în ochii tăi. Știe să răspundă ca un cățel dacă îl strigi, dacă îl mângâi, are zone speciale unde “simte” că este mângâiat, are reacții aproape naturale la acești stimuli. Știe să latre, aceștia abia scoși din cutie erau exact ca puii, lătrau subțire de îi confunzi cu o pisică mieunată, dar sunt programați să crească în timp și să își schimbe obiceiurile.

Știu să se joace cu mingea, dar pot fi distași de la acțiuni la fel precum câinii obișnuiți. Poate asculta comenzile sau poate dovedi că este încăpățânat și nu vrea să facă ce i-ai cerut. În plus, știe să cânte, ceea ce pentru copiii mai mici va fi cu siguranță o încântare. Creatorii spun că acea cameră video din nasul câinelui vă poate arăta momente unice din joaca împreună cu copii, pot ieși filmări unice, care altfel sunt greu de obținut.

Sony a lansat robotul Aibo în 1999, iar o nouă versiune a fost lansată în 2006. Ediția din 2018 este prima însă care are Inteligență Artificială care învață și se dezvoltă în timp. Are un procesor quad-core RISC pe 64 de biți, 16GB de RAM, cameră actualizată și un modem 4G LTE. Ochii sunt OLED și pot fi programați să aibă diverse culori. Bateria are o autonomie de două ore și devine somnoros când rămâne fără energie, apoi se duce la stand-ul său de încărcare exact ca un robot de curățenie prin casă. Se încarcă complet în circa trei ore.

Are cam 2.2 kilograme cu totul. Cred că poate fi programat și să facă de pază prin casă, dar trebuie ținut cont de autonomie.