Spark, serviciul lituanian de închirieri mașini electrice, s-a lansat azi oficial în România. Bine, mai exact pentru București, dar puteți ieși din oraș, cu condiția să vă întoarceți petru a închide cursa. Se plătește la minut și tarifele diferă în funcție de mașină.

Bucureștenii care caută o alternativă de transport în oraș, curată, rapidă și sigură, au parte de un nou serviciu: Spark. Serviciul internațional de e-car sharing a venit în capitala României cu o flotă formată în totalitate de mașini electrice. Sunt deocamdată 50 de mașini, Nissan Leaf și Renault Zoe. Spark Car Sharing SRL face parte din grupul internațional SPARK Technologies UAB, care are sediul în Lituania. Misiunea SPARK este aceea de a oferi soluții de transport la prețuri competitive și eco-friendly.

Studiile citate de ei arată că închirierea temporară permite eliberarea traficului de mașinile personale, în medie o mașină de acest tip reduce traficu cu 5-15 mașini normale în fiecare zi. Asta ar fi de preferat, știm cu toții că Bucureștiul se află pe locul 11 în topul celor mai congestionate metropole din întreaga lume sau pe locul 6 în Europa în ceea ce privește indexul de poluar. Un alt studiu arăta recent că un bucureștean pierde aproximativ 103 ore pe an stând în trafic doar pe traseul de acasă către muncă și înapoi.

Cu cât mai mulți oameni folosesc serviciile de car sharing, cu atât vor fi mai puține mașini în trafic. Prin utilizarea mașinilor electrice, cantitatea de emisii poluate poate fi redusă considerabil, în condițiile în care acest tip de autovehicule nu emit noxe. Astfel, prin utilizarea serviciilor de car sharing cu mașini electrice contribuim nu doar la reducerea traficului, ci și la reducerea nivelului de poluare din oraș.

Prețul pentru Nissan Leaf este de 1.4 lei per kilometru și dacă mergeți aproape veți plăti puțin. Sunt 150 de kilometri incluși și dacă mergeți mai mult, plătiți 0.85 lei per kilometru. Suma maximă plătită pe o zi dacă faceți drumuri lungi va fi de 260 de lei. Un Leaf poate merge maxim 243 kilometri cu bateria încărcată complet. Pentru Renault Zoe, prețul este de 1.2 lei per kilometru, iar dacă depășiți 150 de kilometri se taxează 0.75 lei pe kilometru. Suma maximă pe o zi este 215 lei. Zoe poate merge 300 de kilometri dacă bateria este plină.

Mașinile se accesează din aplicația Spark disponibilă în Google Play sau App Store.

Spark a fost lansat în premieră la Vilnius, în 2016. Investițiile în dezvoltarea companiei au ajuns deja la aproape 10 milioane de euro.