Am văzut la un eveniment recent Asus modelul Zenbook 14X OLED Space Edition. Anunțat la CES, modelul este o ediție specială exclusivistă, cu design unic. Aniversează primul laptop Asus care a ajuns în spațiul cosmic. Prezentarea în România a fost marcată și de un discurs al lui Dumitru Prunariu despre exprorarea spațială și experiența sa pe orbită.

Zenbook 14X OLED Space Edition

Gama Zenbook 14X OLED cuprinde laptopuri puternice și sofisticate, care răspund diverselor solicitări ale utilizatorilor prin tehnologii de top și un aspect modern. La ora actuală modelul Space Edition mă atrage foarte tare datorită designului unic. Sunt 25 de ani de când un laptop Asus P6300 a petrecut mai mult de 600 de zile pe orbită pe celebra stație spațială Mir, prima stație spațială de cercetare pe termen lung locuită continuu.

În timp ce laptopul s-a aflat la bordul Mir s-a confruntat cu pene de curent și incendii, însă a rezistat fără defecte pe parcursul întregii misiuni. Laptopul P6300 a stabilit un standard ridicat pentru fiecare produs ulterior proiectat și dezvoltat de Asus. În 2022, compania a dezvăluit Zenbook 14X OLED Space Edition pentru a comemora expediția.

Zenbook 14X OLED Space Edition are un design cu detalii unice și o tematică spațială pe capac și în zona suportului pentru mâini. Are finisaje într-o culoare specială Zero-G Titanium. Space Edition dispune de facilitatea futuristă ZenVision, un ecran OLED de 3,5 inch montat în exteriorul capacului. Acesta poate afișa mesaje, teme și animații personalizabile, permițând utilizatorului să ofere celor din jur o fereastră către stilul lui de viață.

Construit să reziste la rigorile călătoriei în spațiu, Space Edition respectă protocoalele de testare ultra-exigente ale US Space Systems Command Standard SMC-S-016A, astfel încât este capabil să reziste la vibrații extreme, în condiții de 4 ori mai exigente decât testele standard de nivel militar. În plus, este capabil să funcționeze în condiții climatice extreme, peste cerințele Military Grade. Ediția Space Edition poate rezista și funcționa în condiții de frig extrem, de la – 24°C la medii extrem de calde, de până la 61°C.

Acest laptop ieșit din comun este construit pentru a oferi performanțe de top, fiind alimentat de procesoare Intel Core de până la generația a 12-a Intel Core i9 și grafică Intel Iris Xe, 32 GB RAM, un SSD PCIe 4.0 x4 și WiFi 6E. Ecranul tactil expansiv 16:10, 2,8K OLED 90Hz validat PANTONE oferă imagini ultra-realiste certificate DisplayHDR True Black 500, cu un gamut DCI-P3 de 100% și o îngrijire a ochilor certificată de TÜV Rheinland.

Seria Zenbook 14X OLED cuprinde și modele obișnuite. Se bazează pe procesoare ce urcă în gamă până la Intel Core i7 seria P din generația a 12-a (UX5400) sau Intel Core i9 seria H (UX5401), cu grafică Nvidia GeForce MX550 (UX5400) sau Intel Iris Xe (UX5401). Ambele modele includ acum cea mai rapidă conectivitate disponibilă în prezent, Intel WiFi 6E. UX5400 și UX5401 sunt disponibile pe piața românească în configurații variate.