Timp de mai bine de cinci ani, asociația globală a operatorilor telecom (GSMA) împreună cu specialiștii 3GPP și furnizorii de echipamente au lucrat la realizarea unui standard superior de securitate botezat NESAS – Network Equipment Security Assurance Scheme. Acesta a fost creat special pentru 5G și având ca scop central securitatea rețelelor și combaterea incidentelor de securitate.

nesas security

Lansat oficial în 2019, standardul NESAS este suportat de toți marii operatori telecom, precum Deutsche Telekom, Orange sau Vodafone. El conține toate măsurile necesare, de la proiectare hardware și implementare software pînă la testarea propriu-zisă și auditarea rezultatelor. Cu singurul scop de a oferi rețele 5G mai sigure.

NESAS este un standard recunoscut de agenția europeană de securitate informatică (ENISA), de Oficiul Federal pentru Securitatea Informației din Germania (BSI), dar și de Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) din România. Și este de asemenea o soluție adoptată și implementată de toți vendorii, Ericsson, Nokia sau Huawei.

Astfel, dacă România ar vrea cu adevărat securizarea rețelelor de ultimă generație, decizia care trebuie luată este impunerea standardelor NESAS pentru furnizorii de echipamente 5G. Acest lucru ar alinia țara noastră la cerințele tehnice exprimate de Uniunea Europeană.

Mituri despre 5G

Voiam să mai demontez un mit, acela că echipamentele 5G pot spiona sau trimite datele în alte țări. Sistemul radio doar transmite datele peste diverse suporturi (aer, cablu, fibră optică) neavând capabilitatea de a stoca sau decripta informațiile de la utilizator. Acest sistem, la nivel de comparație, se comportă similar cu un router WiFi care facilitează transferul de informație, nu și stocarea acesteia. Bineînțeles, echipamentele radio sunt implementate respectând toate standardele internaționale (3GPP Release 15, Release 16 și Release 17) și asigură securitatea transmisiei astfel incât datele să nu poate fi interceptate și decodate.

Datele transmise peste o rețea 5G nu circulă în mod diferit față de tehnologia anterioară, 4G. Diferența majoră față de tehnologia 4G constă în utilizarea mai eficientă a resurselor radio pentru transmiterea datelor rezultând o viteză de transmisie mărită, fiabilitatea sporită și conectivitatea imbunătățită. Toate datele sunt transmise în același mod de către toate echipamentele radio 5G indiferent de producătorul echipamentelor. Standardele sunt respectate în egală masură de către toti producătorii astfel incât să fie asigurată integritatea datelor și integritatea utilizatorilor.

Echipamentele Huawei au trecut testele NESAS

Echipamentele 5G ale Huawei pentru și echipamentele LTE eNodeB au fost certificate de sistemul GSMA de asigurare a securității echipamentelor de rețea (NESAS).

Înainte de a trece de GSMA NESAS, Huawei a trecut, de asemenea, testul de securitate cibernetică 5G al Grupului de Promovare IMT-2020 (5G) din China. Aceste specificații de testare se bazează pe standardele internaționale 3GPP pentru asigurarea securității 5G.

Asigurarea securității cibernetice este un obiectiv comun împărtășit de Huawei, clienți, autorități de supraveghere și alte părți interesate. Încrederea în securitatea cibernetică a devenit o preocupare globală majoră pe măsură ce lumea devine mai digitală. Huawei consideră că încrederea trebuie să se bazeze pe fapte verificabile, care, la rândul lor, ar trebui să se bazeze pe standarde comune.

Sumarul rapoartelor de audit independente ale evaluării NESAS pot fi găsite aici https://www.gsma.com/security/nesas-participating-vendors/