Două anunțuri Google azi: unul că Netflix și alții folosesc Google Play fără a plăti taxă (???) și doi că Android 12 va aduce alte magazine de aplicații pentru utilizatorii smartphone (Huawei App Gallery?) – dar și ăsta este cu steluță.

google monopoly

1) Google ia modelul Apple de a jupui dezvoltatorii software

Nu știu să fi existat o astfel de discuție pînă acum, cred că a început cu celebrul caz Apple – Epic / Fortnite. Apple cel puțin nu permite utilizarea de magazine alternative și toate aplicațiile trebuie să intre în iTunes. Toți cei care intră acolo trebuie să plătească 30% din vânzări către Apple. Dar este așa ceva normal? De ce vrea Google să facă la fel?

Netflix cel puțin este un serficiu diferit și nu o aplicație. Este un abonament la streaming de filme. La fel e Spotify pe muzică sau HBO Go sau altele. Utilizatorul plătește taxa asta pe site-ul furnizorului, nu în Google Play, nu către Google, nu are nicio treabă Google. A! Dacă există vreun hăbăuc care nu a auzit de el și îl descoperă făcând browse în Google Play și plătește folosind Goolge Pay, sunt perfect de acord să ia taxă. Dar nu este deloc cazul. Este adevărat, taxa Google se poate aplica celor care nu ar exista deloc fără Play. Care găsesc acolo clienți. Dar nu este deloc cazul Netflix. Habar n-am dacă am explicat destul de clar, dar sper.

Google spune că trebuie ”un tratament egal pentru toți”, adică oricine e prezent în Google Play să plătească 30% din încasări – cel puțin așa pare la prima vedere (detalii). Dezvoltatorii ar avea un an să intre „în legalitate”.

2) Magazinele alternative să folosească Google Pay (!!)

Ceea ce părea o veste excelentă: „Android 12 va oferi acces la mai multe magazine alternative” se transformă de fapt în coșmar. Pentru că, de fapt, magazinele alternative vor trebui să folosească sistemul de plăți Google. Sau mai exact, 30% din venituri se vor duce la Google. Un tratament egal pentru toți.

Nu este clar ce se va întâmpla cu cei care nu vor să plătească taxa. Vor găzdui aplicațiile pe site-urile lor? Sau vor încerca tactica Epic Games, de a oferi discount-uri față de prețul din Google Play pentru cei care plătesc direct la ei? Este un viitor nesigur. Dar este doar un alt pas pentru a crește controlul și pentru a crește artificial veniturile Google.